Bir SD kart boş görünüyorsa Nikon fotoğraf makinesinden silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır?

Nikon kameramdaki fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve şimdi SD kartta resimlerin orada olduğunu bilmeme rağmen kart boş görünüyor. Bunlar gerçekten geri almam gereken önemli çekimler ve kartın bozulup bozulmadığından ya da dosyaların hâlâ kurtarılıp kurtarılamayacağından emin değilim. Durumu daha da kötüleştirmeden boş görünen bir SD karttan silinen Nikon fotoğraflarını kurtarmanın en güvenli yolu nedir?

Bir Nikon kartındaki fotoğrafları sildiyseniz, onunla çekim yapmaya devam etmeyin. En çok önemli olan, silmeden sonra ne olduğudur. Bunu NEF dosyalarıyla dolu bir seyahat kartıyla zor yoldan öğrendim. Fotoğraflar kamera menüsünden gitmişti ama üzerlerine yeni şeyler yazana kadar veriler hâlâ oradaydı.

Kameranız RAW çekimleri sildiyse, SD kart boş görünüyorsa veya yanlışlıkla biçimlendirdiyseniz, kartı hemen kullanmayı bırakın. Artık fotoğraf yok. İkinci kez biçimlendirme yok. Üzerine dosya kopyalamayın. Her yazma işlemi şansınızı azaltır.

Çoğu Nikon gövdesi görüntüleri SD kartlarda veya başka bir çıkarılabilir kartta depolar, bu yüzden bu genelde özel bir sadece kamera sorunu değil, bir bellek kartı kurtarma sorunudur. Kartı çıkarıp bilgisayarımda bir kart okuyucu kullanınca daha iyi sonuçlar aldım. Kamera üzerinden USB daha yavaş ve daha az güvenilir geldi.

Yedeğiniz yoksa, ben kurtarma yazılımıyla başlardım. Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım. NEF, NRW ve JPEG gibi Nikon biçimlerini okuyor ve başlamak için bir yığın garip seçenek arasında uğraşmam gerekmedi.

İşte benim yapacaklarımın sade hali:

1. SD kartı Nikon’dan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
  3. Disk Drill’i SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
  4. Uygulamada SD kartı seçin ve Search for lost data seçeneğine tıklayın.
  5. Universal Scan çalıştırın. Benim kullanımımda, silinmiş fotoğraflar ve hızlı biçimlendirilmiş kartlarda gayet iyi çalıştı.
  6. Taramanın bitmesine izin verin, sonra dosyaları önizleyin. Önizlemeler sorunsuz açılıyorsa, şansınız genelde daha iyidir.
  7. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin. Onları aynı SD karta geri koymayın.

Videolara da ihtiyacınız varsa, ilk taramadan sonra Advanced Camera Recovery çalıştırın. Bazen fotoğraf taramaları parçalanmış kamera video dosyalarını kaçırır. Bunu bir kez, kaybolmuş görünen kliplerin ikinci geçişte ortaya çıkmasıyla gördüm.

İnsanların takıldığı birkaç nokta:

1. Boş görünen bir SD kart her zaman verilerin öldüğü anlamına gelmez. Kartların silme, dosya sistemi hasarı veya hızlı biçimlendirme sonrası boş göründüğünü gördüm.
  2. Kurtarılan NEF dosyaları Windows’ta hemen açılmıyorsa, bozuk olduklarını varsaymayın. Nikon dosyaları için yazılım kurulu değilse Windows çoğu zaman RAW desteğinde zorlanır.
  3. Kurtarılan dosyalar çoğu zaman rastgele adlarla ve özgün klasör düzeni olmadan geri gelir. Sinir bozucu, evet. Normal de.

Tarama yapmadan önce bariz yerleri kontrol edin. Bir keresinde zaten bir dizüstü klasörüne kopyaladığım fotoğrafları kurtarmaya bir saat harcadım. Bilgisayarınıza, eski içe aktarma klasörlerine, SnapBridge’e, Nikon Image Space’e, Google Photos’a, Dropbox’a veya kullandığınız yedekleme eşitlemesine bakın.

SD kart hiçbir bilgisayarda görünmüyorsa, tarama ortasında sürekli bağlantısı kesiliyorsa veya fiziksel hasarı varsa, burada durun. Ben ona yüklenmeye devam etmezdim. O noktada bir kurtarma servisi daha mantıklı olur, çünkü arızalanan bir kart her denemede daha kötüye gitme eğilimindedir.

Yani evet, yedek olmasa bile, silmeden sonra, yanlışlıkla biçimlendirmeden sonra veya kart bir anda boş görünmeye başladığında Nikon fotoğraflarını geri getirme şansı hâlâ oldukça yüksek. Hızlı hareket edin, karta yazmayı durdurun ve onu bir kart okuyucudan tarayın. Bu kısım çok önemlidir.

Nikon'da SD kart boş görünüyorsa, bunu önce anlık fotoğraf kaybı değil dosya sistemi hasarı olarak değerlendiririm. Silinen dosyalar ile boş bir kart iki farklı şeydir. @mikeappsreviewer tüm yazmaları durdurma konusunda haklı. Bu kısma yüzde 100 katılıyorum. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: Kart bağlantıyı kesiyorsa, garip kapasite bilgisi gösteriyorsa veya güven vermiyorsa, tarama yapmadan önce SD kartın tam bir imajını alırdım. Kurtarma araçları, bozulmakta olan bir kart yerine kararlı bir imaj üzerinde daha iyi çalışır. Windows'ta USB Image Tool veya benzeri uygulamalar bunu yapar. Mac veya Linux'ta, ne yaptığınızı biliyorsanız dd gayet iyi iş görür. Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Kurtarmadan önce birkaç kontrol: 1. Bilgisayarınızda kart özelliklerine bakın. Kapasite normal görünüyorsa, kart çoğu zaman hâlâ okunabiliyordur. 2. chkdsk komutunu yalnızca önce bir yedek imaj aldıysanız çalıştırın. Dosya sistemi hasarlıysa, onarım araçları bazen kurtarmayı daha karmaşık hâle getirir. 3. Gizli dosyaları kontrol edin. Hatalardan sonra DCIM klasörlerinin gizli olarak işaretlendiğini gördüm. Kart bağlanıyorsa, Disk Drill Nikon fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçimdir, özellikle NEF ve JPG için. Çıktıyı başka bir sürücüye kaydedin. Nasıl performans gösterdiğine hızlıca bakmak isterseniz, şu gerçek kurtarma testleri içeren Disk Drill incelemesi izlemeye değer. Kart formatlamayı isterse, yapmayın. Kart birden fazla kart okuyucuda okunamıyorsa, profesyonel kurtarma daha mantıklı olmaya başlar. DIY yöntemlerin riskli hâle geldiği nokta budur.
SD kart boş görünüyorsa Nikon kameradan silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır?
Nikon kartın boş olduğunu söylüyorsa, dosyaların gerçekten kaybolduğunu hemen varsaymazdım. Bazen kamera artık dosya tablosunu okuyamaz ve bu da kamera açısından boş ile aynı görünür. Bu yüzden bunun @mikeappsreviewer'ın ifade ettiği gibi her zaman sadece basit bir silme durumu olduğu fikrine biraz katılmıyorum. Silme olabilir ama dosya sistemi hasarı da olabilir. Benim önce yapacağım şey, SD kartı farklı bir kart okuyucuda ve farklı bir bilgisayarda test etmek olurdu. Zincirdeki en aptal parçanın okuyucu olması sizi şaşırtabilir. Ayrıca kartın doğru kapasiteyi ve kullanılan alanı gösterip göstermediğini de kontrol edin. 0 bayt kullanılmış diyorsa ama kart boyutu normalse, kurtarma hâlâ oldukça mümkündür. Biçimlendirmenizi isterse, yapmayın. @codecrafter'ın değindiği ve çok önemli olan bir konu daha var: Kart kararsız davranıyorsa önce klonlayın. Hatta bunu her zaman onarım denemelerinin önüne koyardım. Elinizde kartın bir imajı yoksa önce düzeltme araçlarını çalıştırmayın, çünkü bunlar meta verileri yeniden düzenleyip fotoğraf kurtarmayı daha karmaşık hale getirebilir. Kart normal şekilde bağlanıyorsa, kurtarma yazılımını kameradan değil bilgisayar tarafından kullanın. Disk Drill, Nikon fotoğraf kurtarma için makul bir seçenektir çünkü NEF, JPG ve SD kartlarda sık görülen veri kaybı senaryolarını oldukça iyi işler. Kurtarmadan önce dosyaları önizlemek, gerçekten fotoğrafları mı geri aldığınızı yoksa sadece dosya parçalarını mı gördüğünüzü anlamaya yardımcı olur. Ayrıca Nikon'unuzun, iki karta çekim yapıyorsanız, kopya yuvalar veya yedek kopyalar oluşturup oluşturmadığını da kontrol edin. İnsanlar bunu sürekli unutuyor. Seçenekleri karşılaştırmak isterseniz, SD kartlar ve fotoğraf kurtarma için en iyi veri kurtarma yazılımları listesine göz atmaya değer. Kart rastgele bağlantıyı kesiyorsa veya ısınıyorsa, kendi başınıza bir şeyler yapmayı bırakın. İşte tam bu noktada durum kurtarılabilir olmaktan çıkıp tamam işte noktasına gider.
SD kart boş görünüyorsa Nikon kameradan silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır?