Czy jest lepszy sposób na znajdowanie podobnych zdjęć na iPhonie niż przewijanie?

Mam tysiące zdjęć na moim iPhonie i próbuję znaleźć podobne fotografie, aby usunąć duplikaty i uporządkować bibliotekę. Przeglądanie wszystkiego trwa wieczność i nie wiem, czy istnieje szybszy wbudowany sposób albo niezawodna aplikacja, która działa lepiej. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najłatwiejszego sposobu wyszukiwania pasujących lub podobnych zdjęć na iPhonie.

Zacząłem od Apple Photos, bo uznałem, że wbudowana opcja powinna wystarczyć. Nie wystarczyła.

Porządkuje bibliotekę na kilka przydatnych sposobów, owszem. Daty, osoby, miejsca, typy multimediów. Ale kiedy miałem pięć albo dziesięć niemal identycznych ujęć tej samej rzeczy, Photos nie zbierało ich dla mnie w schludne grupy. Pozostawały wymieszane w bibliotece, a ja kończyłem z tą nudną częścią do zrobienia ręcznie.

Lepiej sprawdził się u mnie Clever Cleaner. Usunąłem większość aplikacji do czyszczenia po jednej próbie, ale tę zachowałem, bo poradziła sobie dokładnie z bałaganem, który próbowałem ogarnąć. Zeskanowała moją bibliotekę zdjęć, połączyła podobne obrazy w grupy i wybrała Best Shot w każdym zestawie. Nie ufałem jej bezkrytycznie, więc nadal sprawdzałem zdjęcia, na których mi zależało, ale wybory były lepsze, niż się spodziewałem.

Tak to przechodziłem:

1. Zainstaluj Clever Cleaner i daj mu dostęp do swojej biblioteki Photos.
  2. Otwórz kartę Similars.
  3. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
  4. Przejrzyj każdą grupę albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby wybierał za Ciebie.
  5. Jeśli wybór Best Shot wygląda nietrafnie, stuknij to zdjęcie, które chcesz zachować.
  6. Usuń resztę, a potem wyczyść album Ostatnio usunięte, żeby miejsce naprawdę się zwolniło.

Skoro już robiłem porządki, skorzystałem też z kilku innych sekcji.

1. Heavies pokazało mi kilka ogromnych filmów, o których nawet zapomniałem.
  2. Video Compression zmniejszyło klipy, które chciałem zachować.
  3. Screenshots wrzuciło lata zbędnych zrzutów ekranu w jedno miejsce.
  4. Lives zamieniło Live Photos w zwykłe nieruchome zdjęcia, co zaoszczędziło więcej miejsca, niż myślałem.
  5. Swipe Mode dał mi szybszy sposób przeglądania rzeczy po jednym zdjęciu naraz, kiedy chciałem mieć większą kontrolę. W lewo, w prawo, gotowe.

Jeśli wolisz uniknąć aplikacji zewnętrznej, Apple Photos nadal daje Ci kilka sposobów, żeby sprzątanie było mniej uciążliwe.

1. Użyj Search, aby wyszukać osobę, zwierzaka, lokalizację, obiekt albo wydarzenie.
  2. Sprawdź zdjęcia z tego samego dnia, weekendu albo wyjazdu. Podobne ujęcia mają tendencję do gromadzenia się blisko siebie.
  3. Przejrzyj zdjęcia seryjne i zachowaj najlepszą klatkę.
  4. Przejrzyj albumy takie jak People & Pets, Trips i Media Types, żeby ręcznie po trochu zmniejszać bałagan.

Taką drogę wybrałem. Apple Photos pomogło mi zawęzić wyniki. Nie radziło sobie wystarczająco dobrze z grupowaniem, a właśnie tego potrzebowałem.

Jeśli chcesz najszybszej wbudowanej opcji, najpierw sprawdź Zdjęcia, Narzędzia, Duplikaty. iPhone dobrze scala dokładne duplikaty. Nie radzi sobie najlepiej z prawie duplikatami, a to właśnie tej części większość ludzi nie znosi. Więc nie, przewijanie nie jest najlepszym sposobem.

Częściowo nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Apple Photos nie jest tutaj bezużyteczne. Pomaga, jeśli bałagan to prawdziwe duplikaty, serie zdjęć, zrzuty ekranu i partie z podróży. Jednak przy niemal identycznych ujęciach wypada słabo.

Bardziej pomogło mi użycie Clever Cleaner do podobnych zdjęć, a potem użycie Apple Photos do końcowego przeglądu. Lepszy podział pracy. Mniej ręcznej roboty. Mniej błędów.

Prosty workflow:

1. Scal dokładne duplikaty w Zdjęciach.
  2. Odfiltruj serie i wybierz kluczowe klatki.
  3. Użyj Clever Cleaner do grupowania podobnych zdjęć.
  4. Przejrzyj grupy przed usunięciem. Nie usuwaj hurtowo zdjęć rodzinnych ani paragonów, których nadal potrzebujesz.
  5. Opróżnij Ostatnio usunięte.

Jeśli chcesz poznać więcej opinii, warto przejrzeć ten wątek na forum Apple: najlepsze sposoby na znajdowanie podobnych zdjęć na iPhonie

Krótko mówiąc, wbudowane narzędzie działa przy duplikatach. Clever Cleaner jest lepszy do podobnych zdjęć.

Przewijanie jest właściwie najgorszą możliwą metodą, gdy biblioteka robi się duża.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer i @cacadordeestrelas w jednej kwestii: Apple Photos dobrze radzi sobie z dokładnymi duplikatami, ale znacznie gorzej z chaosem typu samo zdjęcie, tylko trochę inny kąt. Z czym trochę się nie zgadzam, to że ludzie czasem zbyt szybko przechodzą od razu do narzędzi do usuwania. Najpierw warto agresywniej korzystać z filtrów biblioteki. Ukrytą oszczędnością czasu jest przeglądanie według miesięcy, a potem przybliżanie dni z dużą liczbą zdjęć, jak wakacje, koncerty, dziwne zachowanie zwierzaków itd. To właśnie tam podobne zdjęcia się nawarstwiają.

Poza tym, jeśli chcesz praktyczne wskazówki, jak szybciej usuwać podobne zdjęcia na iPhonie, taki sposób pracy pomaga bardziej niż bezmyślne przesuwanie.

Jeśli chodzi o faktyczne grupowanie podobnych zdjęć, to tak, Clever Cleaner jest prawdopodobnie szybszą drogą. To nie magia, ale znacznie mniej bolesne niż ręczne przeglądanie. Zrobiłbym to tak:

• użyj Photos do dokładnych duplikatów
  • użyj albumów, takich jak Zrzuty ekranu, Selfie, Live Photos i Wideo, aby usunąć oczywiste śmieci
  • potem użyj Clever Cleaner, aby wychwycić prawie duplikaty, które Apple pomija
  • sprawdź przed usunięciem, zwłaszcza jeśli to rodzinne rzeczy albo dokumenty

Jest jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: najpierw uporządkuj zrzuty ekranu i pobrane obrazy. To one powiększają bałagan i utrudniają zauważenie prawdziwych duplikatów z aparatu. Zrób to, a całe czyszczenie stanie się o wiele łatwiejsze.