Czy mogę odzyskać pliki z dysku twardego RAW bez wcześniejszego formatowania?

Mój zewnętrzny dysk twardy nagle jest wyświetlany jako RAW, a system Windows ciągle prosi mnie o jego sformatowanie, zanim będę mógł go otworzyć. Są na nim ważne zdjęcia, pliki służbowe i dokumenty osobiste, których nie zdążyłem jeszcze w pełni zarchiwizować. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najbezpieczniejszego sposobu odzyskania danych z dysku twardego RAW bez wcześniejszego formatowania go i bez pogarszania sytuacji.

Spotkałem się z tym nie raz, a gdy po raz pierwszy zobaczyłem, że dysk zmienił się na RAW, założyłem, że to już koniec. Okazało się, że się myliłem. RAW nie zawsze oznacza, że dysk jest martwy. Przez większość czasu Windows nie potrafi odczytać systemu plików, więc pliki nadal tam są, ale system operacyjny nie ma dobrego sposobu, by je zmapować.

Widziałem kilka różnych przyczyn takiej sytuacji. Nagłe wyłączenia. Zbyt szybkie odłączanie dysku zewnętrznego. Uszkodzenia w NTFS lub exFAT. Rozprzestrzeniające się uszkodzone sektory. Złośliwe oprogramowanie. Uszkodzona tablica partycji. Czasami sam dysk zaczyna się psuć i to jest jeden z pierwszych brzydkich sygnałów.

Najpierw sprawdziłbym prostą rzecz: czy to problem z systemem plików, czy sprzęt zaczyna zawodzić?

Jeśli dysk pojawia się w Zarządzaniu dyskami, pokazuje prawidłowy rozmiar, pozostaje online i nie wydaje klikających ani trących dźwięków, potraktowałbym to najpierw jako problem logiczny i spróbował odzyskiwania samodzielnie.

Jeśli ciągle traci połączenie, pokazuje złą pojemność, znika w trakcie skanowania, wydaje dziwne dźwięki albo SMART jest pełen błędów, przestałbym przy nim grzebać. W tym momencie kolejne skany oznaczają większe obciążenie dla uszkodzonego dysku. Jeśli twoje pliki są ważne, pominąłbym eksperymenty i oddał dysk do laboratorium odzyskiwania danych.

W przypadku dysku, który wygląda na sprawny, nie zaczynałbym od naprawiania RAW. Najpierw skopiowałbym z niego pliki.

Pierwszym narzędziem, którego bym spróbował, jest Disk Drill. Miałem z nim więcej szczęścia przy woluminach RAW niż z wieloma wbudowanymi narzędziami Windows. Najpierw sprawdza pozostałe rekordy systemu plików, które czasem nadal tam są, nawet gdy Windows już się poddaje. Jeśli te rekordy są zbyt mocno uszkodzone, przechodzi do skanowania po sygnaturach plików i przeszukuje dysk według typów plików.

Moje zwykłe kroki:

1. Zainstaluj Disk Drill na innym dysku, nigdy na tym w RAW.
  2. Wybierz dysk lub partycję RAW.
  3. Kliknij Wyszukaj utracone dane. Na dysku zewnętrznym użyj Skanowania uniwersalnego, jeśli pojawi się taka opcja. Jedyny przypadek, w którym wybrałbym coś innego, to nagrania z kamery lub drona z pofragmentowanymi plikami wideo. Wtedy Zaawansowane odzyskiwanie z kamer zwykle sprawdza się lepiej.
  4. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy, nawet jeśli wygląda na powolne.
  5. Podejrzyj to, co zostało znalezione.
  6. Odzyskaj wszystko, czego potrzebujesz, na inne urządzenie.

Napraw zacząłbym dotykać dopiero po otwarciu przykładowych odzyskanych plików i upewnieniu się, że są w porządku.

Jeśli partycja używała wcześniej NTFS, zanim zmieniła się na RAW, CHKDSK czasami naprawia uszkodzenia sektora rozruchowego lub systemu plików. Nadal jednak nie uruchamiałbym go jako pierwszego. Wprowadza zmiany na dysku, a widziałem, jak ludzie utrudniali odzyskiwanie danych, robiąc to zbyt wcześnie. Jeśli CHKDSK nic nie zrobi, albo jeśli system plików od początku nie był NTFS, przeszedłbym na TestDisk.

Jeśli żadne z nich nie przywróci partycji, nie próbowałbym dalej na siłę. Odtworzyłbym partycję w Zarządzaniu dyskami, zrobił szybkie formatowanie i skopiował odzyskane dane z powrotem.

Tak. Najpierw odzyskaj dane. Formatowanie później.

Jeśli Windows pokazuje RAW, nie klikaj Formatuj. Nie zapisuj na nim nowych plików. Nie uruchamiaj najpierw narzędzi naprawczych, jeśli dane są ważne. Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do głównej kwestii, ale jeszcze mniej chętnie próbowałbym w ogóle używać CHKDSK. W uszkodzonym systemie plików czasami naprawia problemy, usuwając ścieżkę do twoich plików. To pomaga Windowsowi, nie tobie.

Co bym zrobił:

1. Sprawdź dysk w Zarządzaniu dyskami.
    Jeśli rozmiar wygląda poprawnie, to całkiem dobry znak.

2. Sprawdź stan SMART za pomocą czegoś takiego jak CrystalDiskInfo.
    Jeśli stan jest zły albo dysk się rozłącza, najpierw wykonaj jego klon sektor po sektorze, a potem przeskanuj klon.

3. Odzyskaj pliki na inny dysk.
    Disk Drill to solidny wybór dla partycji RAW, ponieważ znajduje zarówno stare rekordy systemu plików, jak i sygnatury plików. Zapisz odzyskane dane gdzie indziej, nie z powrotem na dysku RAW.

4. Dopiero gdy twoje pliki będą bezpieczne, wyczyść i sformatuj dysk.

Jeśli chcesz prosty poradnik, jak odzyskać pliki z dysku twardego RAW lub uszkodzonego bez wcześniejszego formatowania, ten film pomoże: obejrzyj ten poradnik odzyskiwania danych z dysku RAW

Mała rzecz, którą ludzie pomijają: najpierw wypróbuj inny kabel USB i inny port. Widziałem, jak uszkodzone obudowy udawały problem RAW. Jeśli dysk zaczyna klikać, przestań przy nim majstrować. To już sprawa dla laboratorium.

Tak, często można odzyskać pliki z dysku RAW bez wcześniejszego formatowania. Najważniejsze jest to: nie pozwól jeszcze systemowi Windows ci pomóc przez jego sformatowanie.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @reveurdenuit, ale dorzucę jeszcze jedną uwagę: przed uruchomieniem jakiegokolwiek głębokiego skanowania najpierw wypróbuj najprostsze kontrole, które niczego nie zapisują. Inny port USB, inny kabel, a jeśli to dysk zewnętrzny z wadliwą obudową, wypróbuj inną obudowę lub adapter. Widziałem całkowicie sprawny dysk wyglądający jak RAW tylko dlatego, że mostek USB się sypał. Głupie, ale prawdziwe.

Czego bym nie robił:

• Nie formatuj
  • Nie kopiuj na niego nowych danych
  • Nie uruchamiaj losowych narzędzi napraw RAW drive znalezionych w wynikach wyszukiwania
  • Nie włączaj i nie wyłączaj go 40 razy, jeśli ciągle się rozłącza

Z jedną rzeczą lekko się nie zgadzam: ludzie zbyt szybko sięgają po narzędzia naprawcze. Nawet bezpieczne próby naprawy mogą zmienić metadane, a to może później utrudnić czyste odzyskanie plików. Jeśli pliki są ważne, najpierw odzysk, naprawy dopiero potem.

Mój porządek działania byłby taki:

1. Sprawdź, czy dysk pokazuje poprawną pojemność w Zarządzaniu dyskami.
  2. Sprawdź SMART, jeśli to możliwe.
  3. Jeśli jest niestabilny, najpierw sklonuj dysk.
  4. Jeśli jest stabilny, przeskanuj go czymś stworzonym do odzyskiwania partycji RAW, na przykład Disk Drill.
  5. Odzyskaj pliki na inny dysk, nigdy z powrotem na ten RAW.
  6. Dopiero po sprawdzeniu, że twoje zdjęcia i dokumenty otwierają się poprawnie, sformatuj oryginalny dysk.

Disk Drill jest tu naprawdę sensowny, ponieważ RAW zwykle oznacza uszkodzone metadane systemu plików, a nie natychmiastową śmierć dysku. Dobry skaner nadal może odzyskać strukturę katalogów albo przynajmniej pliki po sygnaturach. To zwykle jest o wiele lepsze niż panikowanie i klikanie Formatuj, bo Windows cię męczy.

Jeśli chcesz też prosty wizualny przewodnik, to jest całkiem łatwy przewodnik odzyskiwania danych z dysku RAW bez wcześniejszego formatowania.

Jeśli dysk klika, buczy, znika w trakcie skanowania albo pokazuje zły rozmiar, zatrzymaj się. To jest moment, w którym domowe działania mogą zamienić odzyskiwalne w ojej.

Tak, zazwyczaj można odzyskać dane z dysku RAW bez wcześniejszego formatowania.

Mała różnica zdań z @reveurdenuit, @jeff i @mikeappsreviewer w jednej kwestii: przed robieniem czegokolwiek poważniejszego sprawdziłbym też dysk na innym komputerze. Czasami Windows na jednej maszynie błędnie odczytuje wolumin, podczas gdy inny system, a nawet Linux uruchomiony z live USB, nadal może normalnie widzieć pliki. To test o niskim ryzyku i może oszczędzić sporo kłopotów.

Najważniejsze:

• Nie formatuj
  • Nie uruchamiaj defragmentacji ani narzędzi do czyszczenia
  • Nie odzyskuj plików z powrotem na ten sam dysk

Moje praktyczne podejście:

• Jeśli dysk brzmi normalnie i pokazuje prawidłowy rozmiar, są spore szanse, że to uszkodzenie systemu plików, a nie całkowita awaria.
  • Jeśli działa wolno, zawiesza Eksplorator lub się rozłącza, załóż, że dysk może się degradować, i ogranicz jego użycie do minimum.

Konkretnie o Disk Drill:

Zalety:

• Dobrze skanuje partycje RAW
  • Często potrafi odzyskać zarówno strukturę folderów, jak i typy plików
  • Podgląd pomaga zweryfikować zdjęcia i dokumenty przed odzyskiwaniem
  • Jest łatwiejszy dla nietechnicznych użytkowników niż wiele innych narzędzi do odzyskiwania

Wady:

• Głębokie skanowanie może trwać bardzo długo na dużych dyskach
  • Najlepsze funkcje nie są tak naprawdę darmowym odzyskiwaniem przy większych zadaniach
  • Odzyskiwanie oparte na sygnaturach może utracić oryginalne nazwy plików i foldery, jeśli metadane są poważnie uszkodzone

Tak więc tak, Disk Drill to tutaj rozsądna opcja, zwłaszcza jeśli chcesz czegoś mniej kłopotliwego niż narzędzia ręczne.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Przetestuj inny kabel, port i komputer.
  2. Sprawdź, czy dysk jest wykrywany z prawidłową pojemnością.
  3. Jeśli jest stabilny, przeskanuj go i odzyskaj dane na inny dysk.
  4. Sprawdź, czy odzyskane pliki faktycznie się otwierają.
  5. Dopiero potem wyczyść i sformatuj dysk RAW, gdy dane będą już bezpieczne.

Jeśli dysk klika albo znika podczas odczytu, pomiń samodzielne działania. Wtedy laboratoria odzyskiwania danych zaczynają mieć więcej sensu.