Fazla Çaba Harcamadan iPhone'daki Gereksiz Dosyalar Nasıl Temizlenir?

iPhone depolama alanım neredeyse dolu ve önbelleğe alınmış dosyaların, eski indirmelerin ve diğer gereksiz verilerin telefonumu yavaşlattığını düşünüyorum. Önemli fotoğrafları, uygulamaları veya mesajları silmeden iPhone depolama alanını hızlı ve güvenli bir şekilde nasıl temizleyebilirim?

Başlamak için en iyi yer Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüdür. Her şeyi hesaplaması için biraz bekleyin, ardından en büyük kategorilere bakın. Bu, rastgele dosyalar silip bir fark yaratmasını ummaktan daha faydalıdır.

Başlangıçta iPhone’umun bir sürü gereksiz dosya biriktirdiğini düşünüyordum. Aslında alanın çoğunu unuttuğum şeyler kullanıyordu: yinelenen fotoğraflar, ekran görüntüleri, eski videolar, indirilen medya içerikleri ve uygulama önbellekleri. iOS, Windows bilgisayarlar gibi gereksiz dosya biriktirmez ve üçüncü taraf uygulamalar zaten Apple’ın sistem dosyalarını temizleyemez.

Genellikle ilk hedefim fotoğraflardır. Binlerce fotoğrafı tek tek incelemek kısa sürede yorucu hâle geldiğinden Clever Cleaner kullanıyorum. Bu uygulama yinelenen ve benzer çekimleri, ekran görüntülerini, Live Photo’ları ve büyük videoları kontrol eder. İşlemler cihazda gerçekleştirilir, reklam yoktur ve ücretsiz sürüm normal temizlik ihtiyaçlarını oldukça iyi karşılar.

Genellikle şu adımları izliyorum:

1. Uygulamayı yükleyin ve fotoğraf arşivine erişmesine izin verin.
  2. Benzerler bölümüne gidin ve her grubu inceleyin. Uygulama hangi fotoğrafın tutulacağını önerir ancak herhangi bir şeyi silmeden önce seçimi değiştirebilirsiniz.
  3. Videolar bölümünü açın ve artık ihtiyacınız olmayan büyük kayıtları bulun.
  4. Live Photo’lar ve Ekran Görüntüleri bölümlerini kontrol edin. Her ikisi de fark ettirmeden şaşırtıcı miktarda yer kaplayabilir.
  5. İşlemi hızlıca tamamlamak istiyorsanız Akıllı Temizlik özelliğini kullanın. Her görsele kendiniz karar vermeyi tercih ediyorsanız Kaydırma modunu kullanın.
  6. Ardından normal Fotoğraflar uygulamasını açın ve Son Silinenler albümünü boşaltın.

Bu son adım önemlidir. İlk kez yaklaşık 500 fotoğraf sildiğimde kullanılabilir saklama alanım neredeyse hiç değişmedi çünkü fotoğraflar hâlâ Son Silinenler albümündeydi. Bu albümü boşalttığım anda birkaç gigabaytlık alan kullanılabilir hâle geldi.

Fotoğraf arşivini düzene soktuktan sonra, saklama alanını çok kullanan diğer birkaç yaygın öğeyi kontrol ediyorum:

• Yakın zamanda kullanmadığım ve sildiğim ya da kaldırdığım uygulamalar
  • Yayın uygulamalarına indirilmiş filmler, podcast’ler ve müzikler
  • Dosyalar uygulamasındaki eski indirmeler
  • Tüm yazışmaları silmeden kaldırılabilecek büyük Mesajlar ekleri
  • Telegram gibi kendi temizleme seçeneğini sunan uygulamaların önbellekleri

Bunu birkaç haftada bir 10 veya 15 dakika yapmak, telefonun tamamen dolmasını beklemekten çok daha kolay oldu. Uzun zamandır “Saklama Alanı Neredeyse Dolu” uyarısıyla karşılaşmadım ve artık video kaydetmeden veya bir iOS güncellemesi yüklemeden önce telaşla yer açmaya çalışmıyorum.

“RAM temizleyici” uygulamalar yüklemeyin veya iCloud Drive’dan rastgele dosyalar silmeyin. En hızlı ve düşük riskli temizlik için yayın uygulamalarındaki çevrimdışı indirmeleri kaldırın ve iPhone Saklama Alanı’nda kullanılmayan uygulamaları boşaltın; uygulamaları boşaltmak, belgelerini ve verilerini olduğu gibi korur.

“Sistem Verileri” sayısına takılıp kalmayın. Bu sayı sürekli değişir ve temizleme uygulamaları bu verileri doğrudan kaldıramaz. Hızlıca yer açmak için Safari geçmişini ve web sitesi verilerini temizleyebilirsiniz ancak bazı sitelerde oturumunuzun kapatılacağını unutmayın. Ardından, indirmeleri veya büyük ekleri kaldırdıktan sonra iOS’in depolama alanını yeniden hesaplaması için telefonu yeniden başlatın. Önbelleğe alınmış her dosyayı temizlemeye çalışmak yerine birkaç gigabayt boş alan bırakın.

iCloud Fotoğrafları’nı kullanıyorsanız Ayarlar > Fotoğraflar bölümünden iPhone Saklama Alanını Optimize Et seçeneğini açın. Böylece tam çözünürlüklü orijinaller iCloud’da kalırken daha küçük kopyalar telefonda tutulur ve fotoğraf arşivinizi silmeden yer açabilirsiniz. Ancak yeterli iCloud saklama alanınızın olması gerekir ve daha sonra orijinal bir fotoğrafı açmak için internet bağlantısına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Önbellekleri tekrar tekrar temizlemek yerine buna öncelik verirdim. Çoğu iPhone önbelleği, uygulamaları yeniden kullanmaya başladığınız anda tekrar oluşur; bu nedenle kazanılan alan geçici olabilir. Unutulmaları kolay ve silinmeleri güvenli olan çevrimdışı indirmeler için Netflix, Spotify, YouTube, Haritalar ve Podcast’ler gibi uygulamaları kontrol edin.

Depolama ekranını tamamen temiz tutmaya çalışmak yerine bir miktar boş alan bırakmaya çalışın. Belirli bir uygulama olağan dışı miktarda büyümüşse ve önbellek denetimi sunmuyorsa uygulamayı silip yeniden yüklemek, kapladığı alanı azaltabilir; ancak önce belgelerinin, taslaklarının veya oturum açma bilgilerinin eşitlendiğinden emin olun.

Fotoğraflara dokunmadan önce bu Saklama Alanı ekranında Mesajlar’ı açın ve Büyük Ekleri Gözden Geçir’e dokunun. Mesajlarını hiç silmeyen kişilerin telefonlarında asıl gizli suçlu genellikle budur. Yıllar boyunca biriken caps’ler, sesli notlar ve iletilen videolar üst üste yığılır ama kontrol edebileceğiniz bir depolama alanı olarak pek göze çarpmaz. Boyuta göre sıralayıp tüm yazışmaları silmeden büyük dosyaları temizleyebilirsiniz; yukarıda biri buna değinmiş ama tam olarak açıklamamış.

Mesajlar konusundayken, bunu uzun vadede gerçekten çözen ayar Ayarlar, Mesajlar, Mesajları Tut altında bulunur. Sonsuza Dek seçeneğini 1 Yıl olarak değiştirirseniz eski ekler zamanla kendiliğinden silinir. Ancak uyaralım: Bu silme işlemi kalıcıdır ve eklerle birlikte mesajları da siler; eski yazışmalar sizin için önemliyse bu ayarı değiştirmeyin.

Fotoğraf temizliği konusunda @rapidwolf5534 doğru düşünüyor ve Clever Cleaner, yinelenen ve neredeyse aynı olan çekimleri bulmak için makul bir ilk adım. Ancak ‘benzer’ gruplandırması konusunda beklentileri biraz düşük tutmak gerekir. Bu yalnızca bir öneridir, kesin bir ölçüt değildir; Akıllı Temizleme’yi otomatik olarak çalıştırırsanız aslında saklamak istediğiniz bir çekimi kaybedebilirsiniz. Daha yavaş olan Kaydırma modu, manevi değeri olan her şey için daha güvenlidir. Sonrasında Son Silinenler’i boşaltın; bu zaten doğru şekilde belirtilmişti.

Katılmadığım tek nokta, bunun düzenli olarak yapılması gereken bir işlem olduğu fikri. @petethecircuit’in söylediği gibi iPhone Saklama Alanını Optimize Et’i açar ve Mesajlar’ı otomatik olarak silinecek şekilde ayarlarsanız telefon büyük ölçüde kendi kendini yönetir. Birkaç haftada bir kusursuz görünen bir saklama alanı çubuğunun peşinden koşmak, sırf uğraşmış olmak için uğraşmaktır. Birkaç gigabayt yer açın, biraz boşluk bırakın ve artık kurcalamayın.