iPhone’umda binlerce fotoğraf var ve yinelenenleri silmek ve arşivimi düzenlemek için benzer fotoğrafları bulmaya çalışıyorum. Her şeyi tek tek kaydırmak sonsuza kadar sürüyor ve bunun için daha hızlı yerleşik bir yol mu var yoksa daha iyi çalışan güvenilir bir uygulama mı var anlayamıyorum. Eşleşen veya benzer iPhone fotoğraflarını aramanın en kolay yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Apple Photos ile başladım çünkü yerleşik seçeneğin yeterli olacağını düşündüm. Öyle olmadı.
Kütüphanenizi birkaç faydalı şekilde sıralıyor, evet. Tarihler, kişiler, yerler, medya türleri. Ama aynı şeyin beş ya da on neredeyse birebir aynı karesi olduğunda, Photos bunları benim için düzenli gruplar hâline getirmedi. Kütüphanenin içinde karışık kaldılar ve sıkıcı kısmı elle yapmak zorunda kaldım.
Benim için daha iyi işe yarayan şey Clever Cleaner oldu. Çoğu temizlik uygulamasını bir kez denedikten sonra sildim, ama bunu tutmaya devam ettim çünkü çözmeye çalıştığım dağınıklığı tam olarak ele aldı. Fotoğraf kütüphanemi taradı, benzer görselleri bir araya topladı ve her kümenin içinde bir En İyi Kare seçti. Buna körü körüne güvenmedim, bu yüzden önemsediğim fotoğrafları yine kontrol ettim, ama seçtikleri beklediğimden daha iyiydi.
Ben şu şekilde ilerledim:
- Clever Cleaner’ı yükleyin ve Fotoğraflar kütüphanenize erişim izni verin.
- Benzerler sekmesini açın.
- Taramanın bitmesini bekleyin.
- Her gruba göz atın ya da seçimleri sizin için yapmasını istiyorsanız Akıllı Temizlik özelliğini kullanın.
- En İyi Kare seçimi hatalı görünüyorsa, saklamak istediğiniz kareye dokunun.
- Geri kalanları silin, ardından alanın gerçekten boşalması için Son Silinenler albümünü temizleyin.
Zaten bir şeyleri toparlamışken, diğer birkaç bölümü de kullandım.
- Ağırlar, orada olduklarını bile unuttuğum bazı dev videoları gösterdi.
- Video Sıkıştırma, saklamak istediğim klipleri küçülttü.
- Ekran Görüntüleri, yılların biriktirdiği gereksiz ekran görüntülerini tek bir yerde topladı.
- Canlılar, Live Photo’ları normal durağan fotoğraflara dönüştürdü ve bu, düşündüğümden daha fazla yer kazandırdı.
- Kaydırma Modu, daha fazla kontrol istediğimde her seferinde tek bir fotoğrafı incelemek için bana daha hızlı bir yol sundu. Sol, sağ, bitti.
Üçüncü taraf bir uygulamadan kaçınmayı tercih ederseniz, Apple Photos yine de temizliği daha az zahmetli hâle getirmenin birkaç yolunu sunuyor.
- Bir kişiyi, evcil hayvanı, konumu, nesneyi veya etkinliği aramak için Ara özelliğini kullanın.
- Aynı gün, hafta sonu veya geziden olan fotoğraflara bakın. Benzer kareler genelde birbirine yakın şekilde birikir.
- Seri çekim fotoğrafları gözden geçirin ve en güçlü kareyi saklayın.
- Dağınıklığı elle yavaş yavaş azaltmak için Kişiler ve Evcil Hayvanlar, Geziler ve Medya Türleri gibi albümlere göz atın.
Benim izlediğim yol buydu. Apple Photos seçenekleri daraltmama yardımcı oldu. Gruplama kısmını yeterince iyi yapmadı ve benim ihtiyaç duyduğum parça da buydu.
En hızlı yerleşik seçeneği istiyorsanız, önce Fotoğraflar, Yardımcı Programlar, Yinelenenler bölümüne bakın. iPhone tam kopyaları iyi bir şekilde birleştirir. Birbirine çok benzeyen fotoğraflarda ise pek iyi iş çıkarmaz; çoğu kişinin nefret ettiği kısım da budur. Yani hayır, kaydırarak aramak en iyi yol değil.
Bir konuda @mikeappsreviewer ile kısmen aynı fikirde değilim. Apple Fotoğraflar burada işe yaramaz değil. Dağınıklığınız gerçek kopyalar, seri çekimler, ekran görüntüleri ve gezi partilerinden oluşuyorsa yardımcı olur. Ancak neredeyse aynı çekimlerde yetersiz kalır.
Bana daha çok yardımcı olan şey, benzer fotoğraflar için Clever Cleaner kullanmak, ardından son inceleme için Apple Fotoğraflar’ı kullanmak oldu. İş bölümü daha iyi. Daha az manuel çalışma. Daha az hata.
Temiz bir iş akışı:
- Fotoğraflar’da tam kopyaları birleştirin.
- Seri Çekimler’i filtreleyin ve önemli kareleri seçin.
- Benzer fotoğrafları gruplamak için Clever Cleaner kullanın.
- Silmeden önce grupları inceleyin. Hâlâ ihtiyacınız olan aile fotoğraflarını veya fişleri topluca silmeyin.
- Son Silinenler’i boşaltın.
Daha fazla görüş istiyorsanız, şu Apple forum başlığına göz atmaya değer: iPhone’da benzer fotoğrafları bulmanın en iyi yolları
Kısa versiyon: yerleşik özellik kopyalar için işe yarar. Clever Cleaner benzerler için daha iyidir.
Kaydırma, kitaplığınız büyüdüğünde neredeyse mümkün olan en kötü yöntemdir.
Bir noktada @mikeappsreviewer ve @cacadordeestrelas ile aynı fikirdeyim: Apple Photos tam kopyalar için iyi, “aynı fotoğraf, biraz farklı açı” karmaşası için ise pek iyi değil. Biraz katılmadığım yer ise insanların bazen silme araçlarına fazla hızlı yönelmesi. Önce, kitaplık filtrelerinizi daha agresif kullanın. Gizli zaman kazandıran şey, aya göre görüntülemek ve sonra tatiller, konserler, evcil hayvanların tuhaf davrandığı günler vb. gibi fotoğrafın yoğun olduğu günlere yakınlaşmaktır. Benzerler en çok oralarda birikir.
Ayrıca, iPhone’da benzer fotoğrafları daha hızlı temizlemek için pratik ipuçları istiyorsanız, böyle bir iş akışı düşünmeden kaydırmaktan daha çok yardımcı olur.
Gerçek benzer fotoğraf gruplaması için evet, Clever Cleaner muhtemelen daha hızlı yoldur. Sihir değil ama manuel incelemeden çok daha az zahmetli. Ben bunu şöyle yapardım:
- tam kopyalar için Photos kullanın
- bariz gereksizleri ayıklamak için Ekran Görüntüleri, Selfie’ler, Live Photos ve Videolar gibi albümleri kullanın
- ardından Apple’ın kaçırdığı yakın kopyaları yakalamak için Clever Cleaner kullanın
- silmeden önce gözden geçirin, özellikle aile fotoğrafları veya belgelerse
İnsanların unuttuğu bir şey daha var: önce ekran görüntülerini ve indirilen görselleri ayırın. Bunlar karmaşayı büyütür ve gerçek kamera kopyalarını fark etmeyi zorlaştırır. Bunu yapın ve tüm temizlik çok daha kolay hale gelir.