iPhone fotoğraf arşivim, eşitleme ve yedekten geri yükleme sonrasında yinelenen fotoğraflarla dolu ve bu durum çok fazla depolama alanı kaplıyor. Önemli görüntüleri veya meta verileri kaybetmeden iPhone’da yinelenen fotoğrafları birleştirmenin en kolay yolunu bulmam konusunda yardıma ihtiyacım var.
Geçen yıl boyunca fotoğraf arşivim tam bir kaosa dönüştükten sonra bir sürü iPhone fotoğraf temizleme uygulamasını denedim. Kullanmaya devam ettiğim uygulama Clever Cleaner oldu.
İlk başta Apple Photos ve yerleşik Duplicates albümünü kullandım. İşini yapıyor. Aynı dosyanın birebir kopyaları varsa, onları sorunsuz şekilde birleştiriyor. Benim sorunum farklıydı. Boşa harcanan alanımın çoğu gerçek kopyalardan değil, neredeyse aynı olan fotoğraflardan geliyordu. Her saniye hareket ettiği için aynı köpeğin altı fotoğrafı, yüz ifadesinde minicik değişiklikler olan üç selfie ya da birinin diğerlerinden biraz daha net olduğu gün batımı çekimleri gibi şeyler. Apple Photos bunların çoğunu görmezden geliyor, bu yüzden dağınıklık olduğu yerde kalıyor.
Benim için fark yaratan şey benzer fotoğraf algılama özelliği oldu. Clever Cleaner ilişkili çekimleri birlikte grupluyor ve saklamanız gerektiğini düşündüğü bir sürüm seçiyor. Tamamen güveni ona bırakmıyorum, hâlâ kontrol ediyorum, ama beklediğimden daha sık doğru seçim yaptı. Genelde en net kareyi ya da kimsenin yarı uykulu görünmediği fotoğrafı seçiyor.
Sonunda kullandığım rutin şöyle oldu:
- Tüm arşivi taramasına izin veriyorum.
- Similars bölümünü açıyorum.
- Smart Cleanup çalıştırıyorum.
- Önerilen gruplara hızlıca göz atıyorum.
- Saklamak istediğim her şeyi geri yüklüyorum.
- Temizlemeyi onaylıyorum.
- Sonra Apple Photos içine girip Recently Deleted klasörünü boşaltıyorum, yoksa depolama sayısı değişmiyor.
O son kısım beni bir kere yanıltmıştı. Bir yığın fotoğraf sildim, depolamayı kontrol ettim, hiçbir değişiklik görmedim, uygulamanın hata yaptığını sandım, sonra iOS’in her şeyi önce Recently Deleted içinde tuttuğunu hatırladım. Sinir bozucu ama normal.
Uygulamayı silmememin diğer nedeni ek temizlik araçlarıydı. Araçlardan birkaçı beklediğimden daha kullanışlı çıktı:
- Heavies en büyük fotoğraf ve videoları önce gösteriyor. Depolamayı yiyen dosyaları bulmak için iyi.
- Video Compression büyük klipleri çöpe atmak yerine küçültmeye yardımcı oluyor. Hâlâ saklamak istediğim eski videolardan birkaç gigabayt geri kazandım.
- Screenshots tüm rastgele ekran görüntülerini tek bir yerde topluyor. Kolay hedef, kolay temizlik.
- Lives, Live Photos fotoğraflarını durağan fotoğraflara dönüştürüyor. Hareketli kısmı umursamıyorsanız, bu düşündüğümden daha fazla yer kazandırıyor.
- Swipe, eski albümleri hızlıca temizlemek istediğimde kullandığım manuel mod. Silmek için sola, saklamak için sağa. Basit.
Telefonunuzda başka bir uygulama istemiyorsanız, yine de Apple’ın kendi birleştirme aracıyla başlamanızı öneririm çünkü zaten hazırda bulunuyor. Yine de beklentilerinizi düşük tutmalısınız. Birebir kopyaları hallediyor. Çoğu insanın günlük fotoğraf kalabalığından biriktirdiği dağınıklık türü için pek bir şey yapmıyor.
Birkaç başkasını da denedim. Remo Duplicate Photos Remover, tek amacınız yinelenen ve benzer görselleri bulmaksa fena değildi ve ücretsiz. Arayüzünü pek sevmedim. Yapabildikleri açısından da daha sınırlı hissettirdi. Diğer popüler temizleme uygulamalarından bazıları kısa bir süre iyi geldi, sonra abonelik duvarlarına çarptım ya da reklamların içinde boğuldum. Bundan çok çabuk sıkıldım.
Yani hâlâ kullandığım tek bir uygulamanın adını vermem gerekseydi, bu Clever Cleaner olurdu. Hem kopyaları hem de neredeyse aynı olan fotoğrafları yakalıyor, herhangi bir şey silinmeden önce inceleme yapmanıza izin veriyor ve ekstra araçlar onu tek seferlik bir kurulum olmaktan çıkarıyor. Ben hâlâ her birkaç haftada bir açıp hızlı bir temizlik yapıyor ve yoluma devam ediyorum.
Benim başvurduğum yöntem iki aşamaya ayrılıyor.
İlk aşamada Apple Fotoğraflar’ı kullanın. Fotoğraflar, Araçlar, Yinelenenler bölümüne gidin. Önce oradaki birebir kopyaları birleştirin. En iyi sürümü korur ve meta verileri bir araya getirir; bu da açıklamalar, düzenlemeler ve favoriler sizin için önemliyse fark yaratır. Yinelenenleriniz bir yedek geri yüklemesinden geldiyse, bu yöntem hızlıca iyi bir kısmını yakalar.
İkinci aşamada, Apple’ın kaçırdığı benzer kopyaları ele alın. Burada @mikeappsreviewer ile kısmen aynı fikirde değilim. Otomatik seçimlere fazla güvenmeyi sevmiyorum, çünkü seri çekimler ve çok küçük odak değişiklikleri birçok uygulamayı yanıltıyor. Grupları kendim incelemeyi tercih ediyorum. Clever Cleaner bunun için sağlam bir seçenek çünkü benzerleri düzenli şekilde gösteriyor ve incelemeyi hızlandırıyor, ama kontrol etmeden toplu silme yapmazdım. Tek bir kötü taramada daha net fotoğrafı kaybedebilirsiniz.
Benim sürecim şöyle:
- Apple Fotoğraflar’da birebir yinelenenleri birleştirin.
- Arşivinizi tarihe göre sıralayın ve önce bariz seri çekim kalabalığını temizleyin.
- Benzer fotoğraf grupları, ekran görüntüleri ve büyük videolar için Clever Cleaner kullanın.
- Silmeden önce inceleyin, özellikle fotoğraflar aile veya seyahat içerikliyse.
- Son Silinenler’i boşaltın, yoksa depolama alanı sayınız değişmez.
En iyi ipucu, ekran görüntüleri ve videolarla başlayın. Çoğu arşivde bunlar yinelenen fotoğraflardan daha fazla yer kaplar. Benim telefonumda 300 yinelenen fotoğrafı silmek, 12 eski videoyu kaldırmaktan daha az alan açtı. Sinir bozucu ama gerçek.
iPhone’da yinelenen fotoğrafları temizleme ve depolama alanı açma konusunda temiz bir rehber istiyorsanız, şu yardımcı olur: iPhone’da yinelenen fotoğrafları silmenin en iyi yolları.
Kısa sürüm: önce Apple Fotoğraflar. Sonra Clever Cleaner. Elle inceleyin. Çöpü boşaltın. Bitti.
Aslında hiç toplu birleştirmeyle başlamazdım. Bu noktada @mikeappsreviewer ve @cacadordeestrelas’tan biraz ayrılıyorum. Kopyalar bir yedekleme/geri yükleme karmaşasından çıktıysa, önce iCloud Fotoğrafları ve Bu iPhone’u Eşzamanla seçeneklerinin ikisinin de normal çalışıp çalışmadığını kontrol ederdim; çünkü bazen arşiv gerçekten kopyalanmış olmak yerine yalnızca yeniden dizinleniyor ya da yeniden indiriliyor gibi görünebilir. Çok hızlı silmek daha büyük bir baş ağrısı yaratabilir.
Benim tercihim şu:
- Fotoğraflar’ın gece boyunca Wi-Fi’da eşzamanlamayı bitirmesine izin verin
- Sonrasında depolamayı kontrol edin
- Apple’ın Kopyalar albümünü yalnızca gerçek 1:1 kopyalar için kullanın
- Sonra can sıkıcı benzer kopyalar ve toplu inceleme için Clever Cleaner kullanın
Clever Cleaner’ı sevmemin nedeni sadece kopyaları bulması değil. Aynı dakikadan neredeyse aynı olan on çekim gibi örüntüleri fark etmede daha hızlı. Dürüst olmak gerekirse, alan israfının çoğu gerçekten burada gizleniyor.
Ayrıca, fotoğrafların asıl sorun olduğunu varsaymayın. Birçok iPhone’da dev videolar ve Live Photos asıl depolama canavarlarıdır. Açıkçası, kopya fotoğraflara takılmadan önce onları temizlerdim.
iPhone’da fotoğraf temizleme ve depolama alanı açma konusunda basit bir görsel istiyorsanız, şu oldukça faydalı: kolay iPhone kopya fotoğraf temizleme ipuçları
İnsanların unuttuğu bir şey daha var: Shared Library veya WhatsApp görsellerini otomatik kaydetmeyi kullanıyorsanız, kopyalar geri gelmeye devam edebilir. Önce kaynağı düzeltin, yoksa bunu gelecek hafta yine yapıyor olursunuz.
“her şeyi hızlıca birleştir” yaklaşımına @mikeappsreviewer kadar, hatta @cacadordeestrelas veya @byteguru’nun bazı kısımları kadar da sıcak bakmıyorum. Yinelenenleriniz bir geri yüklemeden sonra ortaya çıktıysa, önce bunların gerçekten yinelenenler olduğunu ve iCloud Fotoğraflar, Paylaşılan Arşiv veya mesajlaşma uygulamalarının görselleri yeniden kaydetmesinden kaynaklanan geçici eşitleme tuhaflıkları olmadığını doğrularım.
Benim başvurduğum yöntem yalnızca yinelenen algılama değil, albüm tabanlı temizliktir:
- Son Eklenenler ile Albümleri karşılaştırın. Bazen aynı fotoğraf birden fazla albümde göründüğü için yinelenmiş gibi hissettirir, ancak hâlâ tek bir dosyadır.
- Medya türüne göre filtreleyin. Ekran kayıtları, Live Photo’lar ve indirilen meme’ler genellikle yinelenen resimlerden daha fazla alan harcar.
- İçe aktarmaları ve uygulamanın oluşturduğu klasörleri gözden geçirin. WhatsApp, Instagram ve düzenlenip dışa aktarılan albümler yinelenen üretme konusunda yaygın kaynaklardır.
- Ardından, yalnızca arşiv oturduktan sonra Apple’ın Yinelenenler albümünü kullanın.
- Bundan sonra, geriye kalan benzer çekimler için Clever Cleaner kullanın.
Clever Cleaner’ın bende işe yaramasının nedeni:
- Artıları: iyi gruplama, hızlı inceleme, Apple’ın kaçırdığı yakın yinelenenleri yakalaması, büyük medya dosyalarını tespit etmede kullanışlı olması
- Eksileri: otomatik öneriler her zaman benim saklayacağım fotoğraf olmuyor ve acele ederseniz daha iyi kadrajlı veya düzenlenmiş bir sürümü silebilirsiniz
Yani evet, ben yine de Clever Cleaner kullanırdım, ama körü körüne bir temizlik düğmesi olarak değil, sıralamaya yardımcı bir araç olarak. Bence gözden kaçan kısım da bu.