Jak bez większego wysiłku usunąć zbędne pliki z iPhone’a?

Pamięć mojego iPhone’a jest prawie pełna i wydaje mi się, że pliki w pamięci podręcznej, stare pobrane pliki oraz inne zbędne dane spowalniają jego działanie. Jak szybko i bezpiecznie zwolnić miejsce na iPhonie bez usuwania ważnych zdjęć, aplikacji ani wiadomości?

Najlepiej zacząć od sekcji Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone’a. Poczekaj chwilę, aż wszystko zostanie obliczone, a następnie przyjrzyj się największym kategoriom. To znacznie skuteczniejsze niż przypadkowe usuwanie plików z nadzieją, że zwolni się trochę miejsca.

Początkowo wydawało mi się, że na moim iPhonie gromadzi się mnóstwo zbędnych plików. W rzeczywistości większość miejsca zajmowały rzeczy, o których nie pamiętałem: zduplikowane zdjęcia, zrzuty ekranu, stare filmy, pobrane multimedia i pamięć podręczna aplikacji. W systemie iOS nie gromadzą się zbędne pliki tak jak na komputerze z systemem Windows, a aplikacje innych firm i tak nie mogą usuwać plików systemowych Apple.

Zwykle zaczynam od zdjęć. Ręczne przeglądanie ich tysięcy szybko staje się męczące, dlatego korzystam z aplikacji Clever Cleaner. Wyszukuje ona duplikaty i podobne ujęcia, zrzuty ekranu, zdjęcia Live Photos oraz duże filmy. Przetwarzanie odbywa się lokalnie, aplikacja nie zawiera reklam, a jej bezpłatna wersja świetnie sprawdza się podczas zwykłego porządkowania.

Mój typowy sposób działania wygląda tak:

1. Zainstaluj aplikację i przyznaj jej dostęp do biblioteki zdjęć.
  2. Przejdź do sekcji Podobne i przejrzyj każdą grupę. Aplikacja podpowiada, które zdjęcie zachować, ale przed usunięciem czegokolwiek możesz zmienić wybór.
  3. Otwórz sekcję Filmy i poszukaj dużych nagrań, których już nie potrzebujesz.
  4. Sprawdź sekcje Live Photos i Zrzuty ekranu. Obie mogą niepostrzeżenie zajmować zaskakująco dużo miejsca.
  5. Użyj funkcji Inteligentne czyszczenie, jeśli chcesz szybko uporać się z porządkowaniem. Jeśli wolisz samodzielnie decydować o każdym zdjęciu, skorzystaj z trybu Przesuwanie.
  6. Następnie otwórz standardową aplikację Zdjęcia i opróżnij album Ostatnio usunięte.

Ten ostatni krok jest ważny. Gdy po raz pierwszy usunąłem około 500 zdjęć, ilość dostępnego miejsca prawie się nie zmieniła, ponieważ nadal znajdowały się one w albumie Ostatnio usunięte. Po jego opróżnieniu natychmiast zwolniło się kilka gigabajtów.

Po uporządkowaniu biblioteki zdjęć sprawdzam kilka innych rzeczy, które często zajmują dużo miejsca:

• Aplikacje, których ostatnio nie używałem — usuwam je lub odinstalowuję, zachowując ich dane
  • Pobrane filmy, podcasty i muzykę w aplikacjach streamingowych
  • Stare pliki pobrane w aplikacji Pliki
  • Duże załączniki w Wiadomościach, które można usunąć bez kasowania całych rozmów
  • Pamięć podręczną aplikacji, jeśli dana aplikacja oferuje własną opcję jej czyszczenia, jak na przykład Telegram

Poświęcanie na to 10–15 minut co kilka tygodni jest znacznie łatwiejsze niż czekanie, aż pamięć telefonu całkowicie się zapełni. Od dawna nie pojawiło się u mnie ostrzeżenie „Pamięć prawie pełna” i nie muszę już gorączkowo zwalniać miejsca przed nagraniem filmu lub zainstalowaniem aktualizacji systemu iOS.

Nie instaluj aplikacji do „czyszczenia pamięci RAM” ani nie usuwaj przypadkowych plików z iCloud Drive. Aby szybko i bez większego ryzyka zwolnić miejsce, usuń pobrane materiały offline z aplikacji streamingowych i odinstaluj nieużywane aplikacje w sekcji Pamięć iPhone’a, ponieważ takie odinstalowanie zachowuje ich dokumenty i dane.

Nie próbuj na siłę zmniejszać pozycji „Dane systemowe”. Jej rozmiar się zmienia, a aplikacje czyszczące nie mogą jej bezpośrednio usunąć. Aby szybko zwolnić trochę miejsca, wyczyść historię i dane witryn w Safari, pamiętając, że może to spowodować wylogowanie z niektórych stron. Następnie, po usunięciu pobranych plików lub dużych załączników, uruchom ponownie telefon, aby system iOS ponownie obliczył zajęte miejsce. Lepiej pozostawić kilka gigabajtów wolnego miejsca, niż próbować usunąć każdy plik z pamięci podręcznej.

Jeśli korzystasz ze Zdjęć w iCloud, włącz opcję Optymalizuj dysk iPhone’a w Ustawienia > Zdjęcia. Dzięki temu na telefonie będą przechowywane mniejsze kopie, a oryginały w pełnej rozdzielczości pozostaną w iCloud, co pozwoli zwolnić miejsce bez usuwania biblioteki zdjęć. Trzeba jednak mieć wystarczająco dużo miejsca w iCloud, a późniejsze otwarcie oryginału może wymagać połączenia z internetem.

To rozwiązanie jest lepsze niż wielokrotne czyszczenie pamięci podręcznej. Większość pamięci podręcznych iPhone’a zapełnia się ponownie zaraz po ponownym użyciu aplikacji, więc odzyskane miejsce może być tylko tymczasowe. Sprawdź aplikacje takie jak Netflix, Spotify, YouTube, Mapy i Podcasty pod kątem pobranych treści offline, ponieważ łatwo o nich zapomnieć, a można je bezpiecznie usunąć.

Postaraj się zostawić trochę wolnego miejsca, zamiast dążyć do idealnie uporządkowanego ekranu pamięci. Jeśli konkretna aplikacja zajmuje wyjątkowo dużo miejsca i nie umożliwia zarządzania pamięcią podręczną, jej usunięcie i ponowne zainstalowanie może zmniejszyć ilość zajmowanych przez nią danych. Najpierw jednak upewnij się, że jej dokumenty, wersje robocze i dane logowania zostały zsynchronizowane.

Zanim ruszysz zdjęcia, na ekranie miejsca na dysku otwórz Wiadomości i stuknij Przejrzyj duże załączniki. Na telefonach osób, które nigdy nie usuwają wiadomości, to zwykle jest ukryty winowajca. Lata gromadzenia memów, wiadomości głosowych i przesyłanych dalej filmów zajmują mnóstwo miejsca, choć niemal nie postrzega się ich jako danych, nad którymi można zapanować. Możesz posortować je według rozmiaru i usunąć największe pliki bez kasowania całych rozmów — ktoś wyżej o tym wspomniał, ale nie wyjaśnił tego dokładnie.

Skoro już mowa o Wiadomościach, ustawienie, które naprawdę rozwiązuje ten problem na dłuższą metę, znajdziesz w Ustawieniach, w sekcji Wiadomości, pod opcją Zachowuj wiadomości. Zmień ustawienie Bez ograniczeń na 1 rok, a stare załączniki będą z czasem automatycznie usuwane. Uwaga: usunięcie jest trwałe i wraz z załącznikami kasowane są wiadomości, więc nie zmieniaj tego ustawienia, jeśli zależy Ci na starych wątkach.

Jeśli chodzi o porządkowanie zdjęć, @rapidwolf5534 ma rację, a Clever Cleaner to rozsądne narzędzie na początek do wyszukiwania duplikatów i niemal identycznych ujęć. Radziłbym jednak zachować ostrożność wobec grupowania podobnych zdjęć. To tylko sugestia, a nie niepodważalna prawda, i jeśli uruchomisz Smart Cleanup w trybie automatycznym, możesz stracić zdjęcie, które chcesz zachować. Wolniejszy tryb Swipe jest bezpieczniejszy w przypadku zdjęć o wartości sentymentalnej. Na koniec opróżnij folder Ostatnio usunięte, co już wcześniej słusznie zaznaczono.

Nie zgodziłbym się tylko z pomysłem, że trzeba robić to regularnie. Jeśli włączysz Optymalizuj miejsce na iPhonie, jak napisał @petethecircuit, i ustawisz automatyczne wygasanie wiadomości, telefon w większości zadba o siebie sam. Pogoń co kilka tygodni za idealnie czystym paskiem wykorzystania miejsca to wysiłek dla samego wysiłku. Zwolnij kilka gigabajtów, zostaw trochę zapasu i przestań przy tym grzebać.