Jeśli usunąłeś zdjęcia z karty Nikona, nie rób na niej dalej zdjęć. Najważniejsze jest to, co stało się po usunięciu. Nauczyłem się tego na własnej skórze, gdy miałem kartę z podróży pełną plików NEF. Zdjęcia zniknęły z menu aparatu, ale dane nadal tam były, dopóki nie nadpisałem ich nowymi plikami.
Jeśli aparat usunął zdjęcia RAW, karta SD pokazuje się jako pusta albo przez pomyłkę ją sformatowałeś, natychmiast przestań jej używać. Żadnych kolejnych zdjęć. Żadnego drugiego formatowania. Nie kopiuj na nią plików. Każdy zapis zmniejsza twoje szanse.
Większość aparatów Nikon zapisuje zdjęcia na kartach SD lub innych wyjmowanych kartach, więc zazwyczaj jest to problem odzyskiwania danych z karty pamięci, a nie jakiś szczególny problem samego aparatu. Lepsze wyniki miałem po wyjęciu karty i użyciu czytnika kart w komputerze. Połączenie USB przez aparat wydawało się wolniejsze i mniej niezawodne.
Jeśli nie masz kopii zapasowej, zacząłbym od oprogramowania do odzyskiwania danych. Miałem całkiem dobre wyniki z Disk Drill. Odczytuje formaty Nikona, takie jak NEF, NRW i JPEG, i nie musiałem przedzierać się przez stos dziwnych opcji, żeby zacząć.
Oto prosta wersja tego, co bym zrobił:
- Wyjmij kartę SD z Nikona.
- Podłącz ją do komputera za pomocą czytnika kart.
- Zainstaluj Disk Drill na komputerze, nie na karcie SD.
- Wybierz kartę SD w aplikacji i kliknij Search for lost data.
- Uruchom Universal Scan. U mnie działało to dobrze w przypadku usuniętych zdjęć i kart po szybkim formatowaniu.
- Poczekaj na zakończenie skanowania, a potem podejrzyj pliki. Jeśli podgląd otwiera się poprawnie, twoje szanse są zwykle większe.
- Zapisz odzyskane pliki na komputerze lub innym dysku. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD.
Jeśli potrzebujesz też filmów, uruchom Advanced Camera Recovery po pierwszym skanowaniu. Czasami skanowanie zdjęć pomija pofragmentowane pliki wideo z aparatu. Widziałem to raz przy klipach, które wyglądały na utracone, a potem pojawiły się przy drugim przebiegu.
Kilka rzeczy często wprowadza ludzi w błąd:
- Karta SD, która wygląda na pustą, nie zawsze oznacza, że dane są martwe. Widziałem karty wyglądające na puste po usunięciu, uszkodzeniu systemu plików albo szybkim formatowaniu.
- Jeśli odzyskane pliki NEF nie otwierają się od razu w Windows, nie zakładaj od razu, że są uszkodzone. Windows często kiepsko radzi sobie z obsługą RAW, jeśli nie masz zainstalowanego oprogramowania do plików Nikona.
- Odzyskane pliki często wracają z losowymi nazwami i bez oryginalnej struktury folderów. Irytujące, jasne. Ale to normalne.
Zanim zaczniesz skanowanie, sprawdź oczywiste miejsca. Kiedyś spędziłem godzinę na odzyskiwaniu zdjęć, które już wcześniej skopiowałem do folderu na laptopie. Sprawdź komputer, stare foldery importu, SnapBridge, Nikon Image Space, Google Photos, Dropbox albo jakąkolwiek inną synchronizację kopii zapasowej, której używasz.
Jeśli karta SD nie pojawia się na żadnym komputerze, rozłącza się w trakcie skanowania albo ma uszkodzenia fizyczne, na tym poprzestań. Nie próbowałbym dalej jej męczyć. W takim momencie większy sens ma oddanie jej do serwisu odzyskiwania danych, ponieważ uszkadzająca się karta zwykle pogarsza swój stan z każdą próbą.
Więc tak, nadal są całkiem spore szanse na odzyskanie zdjęć z Nikona nawet bez kopii zapasowej, po usunięciu, po przypadkowym formatowaniu albo gdy karta nagle wygląda na pustą. Działaj szybko, przestań zapisywać cokolwiek na karcie i przeskanuj ją przez czytnik kart. To ma ogromne znaczenie.
Jeśli karta SD pokazuje się w Nikonie jako pusta, najpierw potraktowałbym to jako uszkodzenie systemu plików, a nie natychmiastową utratę zdjęć. Usunięte pliki i pusta karta to dwie różne rzeczy. @mikeappsreviewer ma rację, jeśli chodzi o zatrzymanie wszelkich zapisów. Z tą częścią zgadzam się w 100 procentach.
Tam, gdzie trochę się różnię, to najpierw wykonałbym pełny obraz karty SD przed skanowaniem, jeśli karta się rozłącza, pokazuje dziwne informacje o rozmiarze albo sprawia wrażenie niestabilnej. Narzędzia do odzyskiwania działają lepiej na stabilnym obrazie niż na uszkadzającej się karcie. W systemie Windows można do tego użyć USB Image Tool lub podobnych aplikacji. Na Macu lub Linuksie dd sprawdza się dobrze, jeśli wiesz, co robisz. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.
Kilka rzeczy do sprawdzenia przed odzyskiwaniem:
- Sprawdź właściwości karty na komputerze. Jeśli pojemność wygląda normalnie, karta często nadal jest czytelna.
- Uruchamiaj chkdsk tylko wtedy, gdy najpierw masz już wykonany zapasowy obraz. Jeśli system plików jest uszkodzony, narzędzia naprawcze czasami jeszcze bardziej komplikują odzyskiwanie.
- Sprawdź ukryte pliki. Widziałem już foldery DCIM oznaczone jako ukryte po błędach.
Jeśli karta się montuje, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania zdjęć z Nikona, zwłaszcza plików NEF i JPG. Zapisz odzyskane dane na innym dysku. Jeśli chcesz szybko zobaczyć, jak sobie radzi, ten recenzja Disk Drill z prawdziwymi testami odzyskiwania jest warta obejrzenia.
Jeśli karta prosi o sformatowanie, nie rób tego. Jeśli karta jest nieczytelna w wielu czytnikach, profesjonalne odzyskiwanie zaczyna mieć większy sens. To moment, w którym samodzielne działania stają się ryzykowne.
Jeśli Nikon pokazuje, że karta jest pusta, nie zakładałbym, że pliki faktycznie zniknęły. Czasami aparat po prostu nie potrafi już odczytać tablicy plików, co od strony aparatu wygląda dokładnie tak samo jak „pusta”. Dlatego lekko nie zgadzam się z pomysłem, że to zawsze jest po prostu zwykłe usunięcie plików, jak ujął to @mikeappsreviewer. To może być usunięcie, ale może to też być uszkodzenie systemu plików.
Najpierw zrobiłbym test karty SD w innym czytniku kart i na innym komputerze. Zdziwiłbyś się, jak często to czytnik jest najsłabszym ogniwem w całym łańcuchu. Sprawdź też, czy karta pokazuje prawidłową pojemność i zajęte miejsce. Jeśli pokazuje 0 bajtów użycia, ale rozmiar karty jest normalny, odzyskanie danych nadal jest bardzo możliwe. Jeśli prosi o formatowanie, nie rób tego.
Jeszcze jedna rzecz, o której wspomniał @codecrafter i która ma duże znaczenie: jeśli karta zachowuje się niestabilnie, najpierw wykonaj jej klon. Właściwie zawsze stawiałbym to ponad próbami naprawy. Nie uruchamiaj najpierw narzędzi do „naprawy”, chyba że masz już obraz karty, ponieważ mogą one przetasować metadane i sprawić, że odzyskiwanie zdjęć będzie bardziej chaotyczne.
Jeśli karta montuje się normalnie, użyj oprogramowania do odzyskiwania po stronie komputera, a nie aparatu. Disk Drill to rozsądna opcja do odzyskiwania zdjęć z Nikona, ponieważ całkiem dobrze radzi sobie z plikami NEF, JPG i typowymi scenariuszami utraty danych z kart SD. Podgląd plików przed odzyskaniem pomaga ocenić, czy odzyskujesz prawdziwe zdjęcia, czy tylko fragmenty plików.
Sprawdź też, czy Nikon utworzył duplikaty w slotach lub kopie zapasowe, jeśli fotografowałeś na dwie karty. Ludzie cały czas o tym zapominają.
Jeśli chcesz porównać opcje, ta lista najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych dla kart SD i odzyskiwania zdjęć jest warta uwagi.
Jeśli karta losowo się rozłącza albo robi się gorąca, przestań działać samodzielnie. To właśnie moment, w którym sytuacja przechodzi z możliwej do odzyskania do „no cóż”.