Sürücümü yeniden boyutlandırmaya çalışırken yanlışlıkla bir bölümü kaybettim ve şimdi önemli dosyalar eksik. Disk Yönetimi alanı farklı gösteriyor, ancak artık bölüme erişemiyorum. Durumu daha da kötüleştirmeden veya verilerin üzerine yazmadan önce kayıp bölüm kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bölüm kaybolduysa ve sonrasında sürücüye yeni veri yazmadıysanız, şansınız hâlâ fena sayılmaz. Windows’un bölüm girdisini düşürdüğünü, alanı boş olarak gösterdiğini ve dosyaların hâlâ dokunulmadan yerinde durduğunu gördüm.
Ama bir püf noktası var. SSD’ler daha az affedicidir. Bu bir SSD’de olduysa, TRIM bir süre sonra silinen blokları temizleyebilir. Sürücüyü hemen kullanmayı bırakır ve kurtarmaya hızla başlardım.
Benim yapacağım şu olurdu:
- Sürücüyü kullanmayı bırakın.
- Bölümün gerçekten silinip silinmediğini ya da yalnızca sürücü harfinin eksik olup olmadığını doğrulayın.
- Önce önemli dosyaları alın.
- Eski bölümü geri yüklemeyi deneyin.
- Geri yükleme başarısız olursa yeni bir bölüm oluşturun ve dosyaları geri kopyalayın.
Önce Disk Yönetimi’ni kontrol edin. Bazen bölüm hâlâ vardır ve Windows sadece sürücü harfini unutmuştur. Eğer öyleyse, bir harf ekleyin ve işlem tamamdır. Alan Ayrılmamış olarak görünüyorsa, bölüm büyük olasılıkla silinmiştir.
Adım 1: Dosyaları kurtarın
Onarım denemeden önce dosyaları alırdım. Bu şekilde daha güvenli. Windows 11’de Disk Drill kullandım ve gördüğüm kadarıyla süreç Windows 10 ile aynıydı. Kayıp bölümü buldu ve klasör yapısını büyük ölçüde korudu, bu da sonradan ayıklama işini azalttı.
Süreç şöyle:
- Disk Drill’i hasarlı olan diske değil, farklı bir diske kurun.
- Programı açın ve kayıp bölümün bulunduğu tam fiziksel sürücüyü seçin.
- Search for Lost Data seçeneğine tıklayın.
- Harici bir sürücüyse tarama modu soracaktır. Normal kurtarma işleri için ben Universal Scan seçtim. Advanced Camera Recovery yalnızca kamera veya drone video kartları için anlamlıdır.
- Taramayı bitene kadar bekleyin. Yarıda kesmeyin.
- Kayıp bölüm görünürse açın ve klasörlere göz atın.
- Birkaç dosyayı önizleyin. Sonuca güvenmeden önce her zaman birkaç fotoğrafı, belgeyi veya videoyu test ederim.
- İhtiyacınız olan dosyaları seçin ve Recover düğmesine tıklayın.
- Dosyaları başka bir sürücüye kaydedin.
Adım 2: Bölümü geri getirmeyi deneyin
Sıfırdan başlamak yerine özgün bölümün geri yüklenmesini istiyorsanız, genelde sıradaki deneyeceğim şey TestDisk olur.
Adımlar:
- TestDisk’i indirin ve testdisk_win’i başlatın.
- Günlük dosyasını oluşturun.
- Fiziksel diski seçin.
- Zaten yanlış olduğunu bilmiyorsanız algılanan bölüm tablosunu olduğu gibi bırakın.
- Analyse bölümünü açın, ardından Quick Search çalıştırın.
- Bölümü bulamazsa Deeper Search çalıştırın.
- Kayıp bölümü bulduğunuzda onu vurgulayın ve Write seçeneğini seçin.
- Bilgisayarı yeniden başlatın.
İşe yaradıysa, yeniden başlatmadan sonra Windows bölümü tekrar görmelidir.
Adım 3: Geri yükleme başarısız olursa yeni bir bölüm oluşturun
Bazen TestDisk geri getiremez. Bazen de umursamazsınız ve sadece sürücüyü yeniden kullanılabilir hale getirmek istersiniz. Sorun değil. O noktada ben yeni bir bölüm oluştururdum.
- Disk Yönetimi’ni açın.
- Ayrılmamış alana sağ tıklayın.
- Yeni Basit Birim seçeneğini seçin.
- Sihirbazı takip edin, bir sürücü harfi atayın ve hızlı biçimlendirme yapın.
- Kurtardığınız dosyaları tekrar kopyalayın.
Görmezden gelmeyeceğim bir şey var. Sürücü tıklıyorsa, dönmeye başlayıp kayboluyorsa, kullanım sırasında bağlantısı kesiliyorsa, güvenilir biçimde görünmüyorsa ya da Disk Yönetimi’nde hiç görünmüyorsa durun. Bu, bölüm hatasından çok donanım sorunu gibi görünmeye başlar. Yazılım ölmekte olan bir sürücüyü düzeltemez. Dosyalar önemliyse, veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli bir seçenektir.
Yine de silinmiş bölüme sahip sağlıklı bir sürücü için bu yol genelde en iyi şansı verir. Daha önce işe yaradığını gördüm ve büyük kural basitti. Önce kurtarma, sonra onarım.
Disk Yönetimi alanı Ayrılmamış yerine RAW olarak gösteriyorsa, buna @mikeappsreviewer’ın önerdiğinden biraz farklı yaklaşırdım. RAW olması çoğu zaman bölüm girdisinin hâlâ bir yeri işaret ettiği, ancak yeniden boyutlandırma sırasında dosya sistemi meta verilerinin zarar gördüğü anlamına gelir. Bu durumda, çok erken yeni bir bölüm tablosu yazmak risklidir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Önce CrystalDiskInfo ile SMART’ı kontrol edin. Sağlık durumu kötü görünüyorsa, kurcalamayı bırakın.
- HDD Raw Copy Tool veya ddrescue gibi bir araçla tüm sürücünün sektör sektör imajını alın.
- Orijinal diskten değil, imajdan çalışın.
- Dosyalarınız dışarı kopyalandıktan sonra ancak dosya sistemi onarım kontrolü kullanın. Önce chkdsk çalıştırmayın. İnsanlar bunu yapıp hızlıca işleri daha da karıştırıyor.
- Bölüm NTFS ise ve RAW görünüyorsa, DMDE bakmaya değer çünkü eski birim yapısını genel bölüm araçlarından daha iyi bulduğu olur.
Disk Drill, Windows’ta kayıp bölüm kurtarma için hâlâ sağlam bir seçimdir, özellikle daha basit bir arayüz ve kurtarmadan önce dosya önizlemeleri istiyorsanız. Mümkünse ben bunu klonlanmış imaj üzerinde kullanırdım. Daha güvenli hareket.
Ayrıca, bu yeniden boyutlandırma sırasında olduysa, geride kalan küçük bir bölüm kaymasına bakın. Başlangıç sektörlerinin az miktarda kaydığını gördüm ve eski veriler hâlâ oradaydı. TestDisk bazen bunu bulur, bazen bulmaz.
Kısa sürüm: önce dosyaları kurtarın, ama sürücünün sağlığı azıcık bile şüpheliyse önce klonlayın. Ve Windows sizi sürekli uyarsa bile alanı biçimlendirmeyin.
Bu karmaşa için temiz bir arama ifadesi istiyorsanız, hard drive recovery guide, step by step kullanın.
Buna da rastladım, bu hızlı kayıp bölüm kurtarma anlatımını izleyin.
Disk numarası, RAW ve Ayrılmamış durumu, MBR ve GPT ile birlikte Disk Yönetimi’nin ekran görüntüsünü paylaşırsanız, buradaki insanlar bunu oldukça hızlı daraltabilir.
Disk Yönetimi alanı Ayrılmamış yerine RAW olarak gösteriyorsa, açıkçası hem @mikeappsreviewer hem de @viajantedoceu’dan biraz daha temkinli olurdum. RAW, bölümün hâlâ yerinde olduğu ancak dosya sisteminin yeniden boyutlandırma sırasında bozulduğu anlamına gelebilir; bu yüzden doğrudan onu düzeltmeye atlamak kurtarmayı daha da zorlaştırabilir.
Önce şunları kontrol ederdim:
- Bölüm boyutu aşağı yukarı aynı mı kaldı?
- Disk HDD mi yoksa SSD mi?
- Explorer göstermese bile DiskPart bölümü listeliyor mu?
Komut İstemi’ni yönetici olarak açın ve şunları çalıştırın:
diskpart
list disk
select disk X
list partition
list volume
Birim orada görünüyorsa, henüz hiçbir şeyi yeniden oluşturmayın. Ayrıca, önce RAW bir birimde chkdsk çalıştırmayın. Bu aracın kötü bir alışkanlığı vardır; belki kurtarılabilir olanı şimdi tuhaf ve daha kötü hale dönüştürebilir.
Benim tercihim şu olurdu:
- Dosyalar çok önemliyse önce sürücünün imajını alın.
- Yalnızca eksik birimi değil, tüm diski tarayın.
- Dosyaları başka bir sürücüye kurtarın.
- Ancak ondan sonra bölüm onarımıyla uğraşın.
Disk Drill burada sağlam bir seçenektir çünkü değişiklikleri geri yazmaya başlamadan önce nelerin hâlâ kurtarılabildiğini incelemek daha kolaydır. Bu, insanların düşündüğünden daha fazla önem taşır doğrusu. Klasör yapısı hâlâ görünüyorsa, bu gerçekten iyi bir işarettir.
Ayrıca disk hataları için Olay Görüntüleyicisi’ni kontrol edin. G/Ç veya denetleyici hataları görürseniz, yazılımla kurcalamayı bırakın ve donanım sorunu olduğunu varsayın.
Ek okuma için, kayıp bir bölümün nasıl kurtarılacağı ve eksik dosyaların nasıl geri yükleneceği hakkındaki şu başlığa da göz atmaya değer.
Disk Yönetimi’nin ve list partition çıktısının ekran görüntüsünü paylaşın. Bu, durumu hızlıca daraltacaktır.
Başkalarının yalnızca hafifçe değindiği bir şey eklerdim: yeniden boyutlandırma aracının bölüm türü GUID/ID değerini değiştirip değiştirmediğini veya bölümü sadece silmek yerine gizleyip gizlemediğini kontrol edin. GPT bölümlerinin yanlışlıkla “Basic Data” olarak geri geldiğini ya da gizli/çevrimdışı olarak işaretlendiğini gördüm ve veriler hâlâ orada durmasına rağmen Windows birim kaybolmuş gibi davranıyor.
Bu yüzden kurtarma taramalarından önce, bölüm özniteliklerini açıkça gösteren bir şeyle diski inceleyin. MiniTool Partition Wizard, AOMEI veya hatta gdisk/lsblk içeren bir Linux live USB, bölümün hâlâ var olup olmadığını ancak yanlış bayrağa sahip olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Bu bazen derin kurtarmadan daha hızlı bir kazançtır.
Eski sınırlar konusunda emin değilseniz doğrudan TestDisk yazmalarına atlamaya biraz katılmıyorum. Yeniden boyutlandırmadan sonra yanlış bir yazma işlemi bir sonraki denemeyi daha kötü hale getirebilir.
Disk Drill hakkında:
Artıları: kolay önizlemeler, tüm fiziksel diski taramak için iyi, klasör ağaçlarını yeniden oluşturmada yeterli, daha düşük seviyeli araçlara göre daha az göz korkutucu.
Eksileri: bölüm metadatasını elle düzeltmek için ilk güveneceğim araç değil, derin taramalar çok uzun sürebilir, en iyi özellikleri doğrudan bölüm geri yükleme yerine dosya kurtarmayı zaten kabul ettiğinizde daha çok önem kazanır.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Gizli/çevrimdışı/tür sorununu doğrulayın
- SSD ise hızlıca duraklayın çünkü TRIM düşmandır
- Bir şey kararsız görünüyorsa klonlayın
- Klonlanan sürücüyü Disk Drill ile tarayın
- Ancak ondan sonra bölüm tablosu onarımını deneyin
@viajantedoceu, @yozora ve @mikeappsreviewer, “üzerine yazmayın” kısmında temelde haklı. Eksik parça, bölümün gerçekten kaybolmuş olmasından ziyade yanlış tanımlanıp tanımlanmadığını kontrol etmektir. Bir Disk Yönetimi ekran görüntüsü ve bunun SSD mi HDD mi olduğu, tavsiyeyi çok değiştirirdi.