exFAT harici sabit diskim birden dosyalarımı göstermemeye başladı ve önemli belgeleri ve fotoğrafları kaybetmiş olabileceğimden endişeleniyorum. Henüz onu biçimlendirmedim ya da üzerine yeni bir şey kopyalamadım. Veri kaybını daha da kötüleştirmeden exFAT bir sabit diskten dosyaları kurtarmanın en güvenli yolu nedir?
Şimdilik sürücüyü kullanmayı bırakın. En önemli konu bu. exFAT ile silinen dosyalar çoğu zaman hemen temizlenmez, bu yüzden klasör kaybolduktan sonra harici sürücüye çok fazla yeni veri yazmadıysanız kurtarma hâlâ mümkün olabilir.
Kaçınmanızı önerdiğim birkaç şey:
- O sürücüye yeni hiçbir şey kopyalamayın.
- Windows açılır pencere gösterip önerse bile sürücüyü biçimlendirmeyin.
- Dosyaları kurtarmayı denemeden önce CHKDSK çalıştırmayın.
- Kurtarmaya çalıştığınız aynı harici sürücüye kurtarma yazılımı kurmayın.
Klasörün gerçekten silindiğini varsaymadan önce basit şeyleri kontrol etmek de faydalı olur. Windows'ta dosya adlarını arayın, Dosya Gezgini'nde Gizli dosyaları göster seçeneğini açın ve sürücünün beklenen boyutta göründüğünden emin olmak için Disk Yönetimi'ni kontrol edin. Bazen Windows sadece garip davranıyordur ya da dosyalar silinmiş değil gizlenmiştir.
Eğer gerçekten silindilerse, Disk Drill exFAT harici sürücü ve aile fotoğrafları içeren benzer bir durumda bende iyi sonuç verdi. Onu harici sürücüye değil bilgisayarıma kurdum, sonra sürücüyü bağladım ve sürücüye tamamen güvenmediğim için önce bir disk görüntüsü oluşturdum. Bundan sonra özgün sürücü yerine görüntüyü taradım.
Temel süreç şuydu:
- Disk Drill'i farklı bir sürücüye kurun.
- exFAT harici sürücüyü bağlayın.
- Sürücü şüpheli görünüyorsa bir disk görüntüsü oluşturun.
- Görüntüyü veya sürücüyü seçin ve Universal Scan çalıştırın.
- Taramanın bitmesini bekleyin.
- Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin.
- Kurtarılan dosyaları, kurtarma yaptığınız sürücüye değil başka bir sürücüye kaydedin.
Windows sürümü 100 MB ücretsiz kurtarma içerir, bu yüzden en azından ödeme yapmadan önce dosyalarınızın kurtarılabilir olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
Eksik dosyalar kamera veya drone videolarıysa, Disk Drill'in Advanced Camera Recovery (ACR) özelliği yardımcı olabilir çünkü normal taramaların kaçırabileceği parçalanmış video dosyaları için tasarlanmıştır.
Disk Drill bunları bulamazsa, özellikle exFAT bölümü zarar görmüşse TestDisk'e de bakmaya değer. Ücretsizdir, ancak tam olarak yeni başlayan dostu değildir, bu yüzden dikkatli ilerleyin.
Sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, bağlantıyı kesiyorsa, birden fazla bilgisayarda görünmüyorsa veya yanlış kapasite gösteriyorsa, yazılımla kurtarmayı denemeyi bırakın. Bu genellikle bir donanım sorununa işaret eder. Bu durumda bir kurtarma laboratuvarı daha güvenlidir. Birçoğu sürücüyü ücretsiz değerlendirir ve gerçek kurtarma işlemi sorunun ne olduğuna bağlı olarak birkaç yüz dolardan 1.000 doların üzerine kadar çıkabilir, ancak aile fotoğrafları veya önemli belgeler için bu daha iyi bir tercih olabilir.
Dosyaların silindiğini, sürücü boş açılıyor diye varsaymayın. exFAT ile hasarlı bir dizin veya sorunlu bir USB kutusu her şey kaybolmuş gibi gösterebilir, bu yüzden tarama yapmadan önce farklı bir kablo/port veya kutu deneyin, ancak yine de diske hiçbir şey yazmayın. Dosyalar çok önemliyse, önce sürücünün bir imajını alın ve kurtarmayı orijinalden değil, imajdan yapın.
Başka bir yerde yedek görüntüsü almadan önce Windows’un sürücüyü “tarayıp düzeltmesine” izin vermeyin. Bu onarım exFAT meta verilerini değiştirebilir ve dizin zaten hasarlıysa dağınık bir kurtarmayı daha da dağınık hale getirebilir. Ben @suenodelbosque’nin önce görüntü alma tavsiyesine uyardım, ama önce sıkıcı bir şeyi kontrol ederdim: sürücü bağlantısı kesilmeden büyük dosyaları kopyalayacak veya bir görüntü oluşturacak kadar uzun süre bağlı kalıyor mu? Bağlantı kopuyorsa, çok yavaşlıyorsa, tıklama sesi çıkarıyorsa veya okuma hataları gösteriyorsa, kurtarma uygulamalarını bırakın ve laboratuvarı düşünün. Normal davranıyor ve sadece boş görünüyorsa, o zaman evet, gerçekten umut var. Seçtiğiniz herhangi bir araçla görüntüyü tarayın; önizleme dostu bir seçenek istiyorsanız Disk Drill de dahil, ama kurtarmayı yeterli boş alana sahip tamamen farklı bir diske yapın. İnsanların unuttuğu can sıkıcı ayrıntı, kurtarılan dosyaların beklenenden daha fazla alana ihtiyaç duymasıdır çünkü yinelenenler, yeniden adlandırılmış dosyalar ve klasör parçaları geri gelebilir.
Doğru boyutu gösteren ancak kök klasörü boş olan bir sürücü, 0 bayt bildiren veya başlatmayı isteyen bir sürücüden çok farklı bir durumdur. İlk durumda makul bir umut vardır, ancak kurtarmayı yalnızca eski klasör adlarının görünüp görünmediğine göre değerlendirmeyin; exFAT hasarı, size kurtarılabilir ancak çirkin genel adlara sahip dosyalar bırakabilir, bu nedenle araç izin veriyorsa dosya türüne ve tarihlere göre önizleme yapın.