Moja biblioteka zdjęć na iPhonie to bałagan. Jaka jest najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć na iPhonie?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie całkowicie wymknęła się spod kontroli po latach gromadzenia zrzutów ekranu, duplikatów i przypadkowych albumów. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie, która ułatwia sortowanie zdjęć, usuwanie bałaganu i utrzymywanie porządku bez poświęcania na to wieczności.

Wypróbowałem masę aplikacji do porządkowania zdjęć na moim iPhonie, a tą, którą zachowałem, był Clever Cleaner. Rzeczy zwykle znikają z mojego telefonu po tygodniu. Ta została.

Nie bawię się w całe kuratorowanie albumów. Nie sortuję swojego życia do 40 folderów. Mój bałagan był prostszy niż to. Za dużo prawie identycznych zdjęć, losowe zrzuty ekranu sprzed trzech miesięcy i ogromne filmy zajmujące miejsce bez żadnego sensownego powodu. Gdy to przyciąłem, domyślna aplikacja Zdjęcia znowu wydawała się w porządku.

To, co ostatecznie robiłem, wyglądało tak.

1. Co tydzień lub dwa uruchamiam Smart Cleanup i usuwam duplikaty albo prawie identyczne ujęcia.
  2. Sprawdzam Heavies pod kątem największych filmów. Jeśli któryś jest ważny, zwykle go kompresuję zamiast wyrzucać.
  3. Kiedy po prostu siedzę bezczynnie, otwieram Swipe Mode i przeglądam miesiąc zdjęć.
  4. Od czasu do czasu usuwam zrzuty ekranu. Szybko się ich zbiera, a większości nigdy nie potrzebuję.
  5. Zamieniam stare Live Photos na zwykłe zdjęcia, bo prawie nigdy nie odtwarzam części z ruchem.

Cały taki przegląd zajmuje mi zwykle mniej niż dziesięć minut. Wcześniej moja biblioteka popadała w chaos i tak zostawała. Teraz już nie.

Wciąż trzymam też kilka innych aplikacji, chociaż rozwiązują inne problemy.

1. MyPics sprawdzał się lepiej, kiedy chciałem ściślejszej ręcznej kontroli. Jeśli lubisz własne albumy i foldery, ma to większy sens. Zawiera też ochronę Face ID, widok kalendarza, widok mapy i więcej opcji, niż Apple Photos daje od razu.
  2. Photo Cleaner: Daily Delete lepiej sprawdzał się przy wolniejszym porządkowaniu. Zamiast jednej dużej sesji przeglądasz zdjęcia dzień po dniu. Podobał mi się ten pomysł, kiedy byłem zbyt leniwy, żeby ogarniać całą bibliotekę za jednym posiedzeniem.

Kilka nawyków miało większe znaczenie, niż się spodziewałem.

1. Usuwam rozmazane ujęcia i przypadkowe zdjęcia z kieszeni, gdy tylko je zauważę.
  2. Po podróży albo świętach od razu robię porządek. Czekanie dwóch miesięcy tylko pogarsza sprawę.
  3. Opróżniam folder Ostatnio usunięte, kiedy wszystko jeszcze raz sprawdzę.
  4. Przestałem tworzyć albumy, których już więcej nie otworzę.
  5. Często tworzę kopię zapasową zdjęć, co sprawia, że usuwanie śmieci jest mniej stresujące.

Dla mnie to wystarczyło. Clever Cleaner ogarniał większość porządków, a reszta sprowadzała się do utrzymywania kilku małych nawyków, żeby bałagan znowu się nie nagromadził.

Szczerze mówiąc, myślę, że ludzie mylą dwa różne zadania: czyszczenie i organizowanie. @mikeappsreviewer i @suenodelbosque skupili się głównie na czyszczeniu, co ma sens, ale jeśli twoje albumy to już kompletny chaos, samo usuwanie nie naprawi tego, jak odbierasz swoją bibliotekę.

Moje zdanie:

• Najlepsze do szybkiego ograniczenia chaosu: Clever Cleaner
  • Najlepsze do ręcznej kontroli albumów: MyPics
  • Najlepsza aplikacja, którą już masz: Apple Photos, kiedy śmieci już znikną

W czym trochę się z nimi nie zgadzam, to to: uważam, że jakaś struktura jednak ma znaczenie. Nie 50 albumów, to absurd, ale 5 do 8 prawdziwych albumów jest przydatne. Rzeczy takie jak:

• Rodzina
  • Wyjazdy
  • Rachunki
  • Praca
  • Zwierzaki
  • Ważne zrzuty ekranu

I to wszystko. Wszystko ponad to zamienia się w cyfrowe chomikowanie z dodatkowymi krokami.

Dlaczego nadal zacząłbym od Clever Cleaner: najpierw atakuje rzeczywisty problem. Jeśli twój telefon jest zapchany duplikatami, seriami zdjęć, ogromnymi filmami i bezużytecznymi zrzutami ekranu, żadna aplikacja do organizacji nie będzie działać dobrze, dopóki ten bałagan nie zostanie ograniczony. Potem wyszukiwanie w Apple Photos, rozpoznawanie osób i wyszukiwanie według lokalizacji działają o wiele lepiej, niż większość ludzi sobie uświadamia. Trochę nudna odpowiedź, ale prawdziwa.

Jedna rzecz, którą bym dodał, a o której nikt nie wspomina wystarczająco często: używaj słów kluczowych w podpisach przy ważnych zdjęciach. Jeśli robisz zdjęcia dokumentów, paragonów, informacji o gwarancji, tablic suchościeralnych itd., dodaj jedno słowo w podpisie, takie jak „podatek”, „samochód” albo „faktura”. Później możesz to znaleźć natychmiast. Bardzo niedoceniane.

Poza tym przestań tworzyć losowe albumy dla jednego wydarzenia, a potem nigdy więcej ich nie otwierać. Ten nawyk tworzy połowę bałaganu.

Jeśli chcesz więcej pomysłów na porządki, warto przejrzeć ten wątek o sprytnych wskazówkach dotyczących pamięci iPhonea dla zdjęć i multimediów .

Więc tak, jeśli chcesz najlepszą aplikację do organizowania zdjęć na iPhonie dla większości zwykłych ludzi, powiedziałbym: najpierw Clever Cleaner, a potem bardzo lekki system albumów w aplikacji Photos. Najpierw porządki, potem organizacja. Inaczej po prostu reorganizujesz bałagan lol.

Jestem trochę mniej antyalbumowy niż @suenodelbosque i @waldgeist, ale też uważam, że @mikeappsreviewer ma rację, że porządki to naprawdę pierwszy krok. Różnica w moim podejściu jest taka: jeśli tylko usuwasz rzeczy i nigdy nie zmieniasz sposobu, w jaki trafiają nowe zdjęcia, bałagan po prostu wraca.

To, co faktycznie mi pomogło, to stworzenie systemu przechwytywania, a nie tylko rutyny porządkowania.

Mój wybór dla większości osób to nadal Clever Cleaner, bo szybko rozwiązuje najbardziej irytującą część:

• przegląd duplikatów i podobnych zdjęć
  • bałagan ze zrzutami ekranu
  • wykrywanie dużych filmów
  • ogólne masowe porządki

Zalety Clever Cleaner

• Szybki w użyciu
  • Dobrze sprawdza się przy szybkim zmniejszaniu rozmiaru biblioteki
  • Łatwiejszy niż ręczne wyszukiwanie duplikatów
  • Pomaga znaleźć pożeracze miejsca, których sam byś nie odkrył

Wady Clever Cleaner

• Jest bardziej nastawiony na porządki niż na prawdziwą długoterminową architekturę biblioteki
  • Jeśli chcesz zaawansowanego zarządzania folderami, może wydawać się ograniczony
  • Po porządkach nadal potrzebujesz własnych nawyków

W czym trochę nie zgadzam się z innymi: poleganie wyłącznie na Ulubionych jest dla mnie zbyt luźne. Uważam, że lepszy lekki system to:

• jeden album na rzeczy do załatwienia
  • jeden album na osobiste pamiątki
  • jeden album na materiały typu paragony/dokumenty
  • cała reszta zostaje w głównej bibliotece

Dzięki temu organizacja pozostaje przydatna, nie zamieniając się w drugi etat.

Również niedoceniane: korzystaj z wbudowanych filtrów Zdjęć. Typy multimediów, Narzędzia i wyszukiwanie według miesiąca często w zupełności wystarczają, gdy Clever Cleaner usunie śmieci. Jeśli chcesz ładniejszego ręcznego sortowania, MyPics nadal jest warte uwagi, ale nie zaczynałbym od tego, chyba że samo organizowanie sprawia ci przyjemność.