Harici sabit diskim birdenbire RAW olarak görünmeye başladı ve Windows, onu açabilmem için sürekli biçimlendirmemi istiyor. İçinde önemli fotoğraflar, iş dosyaları ve henüz tamamen yedeklemediğim kişisel belgeler var. Önce biçimlendirmeden veya durumu daha da kötüleştirmeden RAW bir sabit diskten verileri kurtarmanın en güvenli yolunu anlamak için yardıma ihtiyacım var.
Buna birden fazla kez rastladım ve ilk kez bir sürücünün RAW’a döndüğünü gördüğümde işinin bittiğini sandım. Meğer yanılmışım. RAW her zaman diskin öldüğü anlamına gelmez. Çoğu zaman Windows dosya sistemini okuyamıyordur, yani dosyalar hâlâ oradadır ama işletim sisteminin onları eşleştirmek için düzgün bir yolu yoktur.
Bunu tetikleyen birkaç farklı neden gördüm. Ani kapanmalar. Harici diski fazla hızlı çıkarmak. NTFS veya exFAT içindeki bozulmalar. Yayılmaya başlayan bozuk sektörler. Kötü amaçlı yazılım. Hasarlı bir bölüm tablosu. Bazen diskin kendisi bozulmaya başlıyordur ve bu da ilk çirkin belirtilerden biridir.
İlk kontrol edeceğim şey basit olurdu: bu bir dosya sistemi sorunu mu, yoksa donanım mı bozuluyor?
Eğer sürücü Disk Yönetimi’nde görünüyorsa, doğru boyutu bildiriyorsa, çevrimiçi kalıyorsa ve tıklama ya da sürtünme sesi çıkarmıyorsa, önce bunu mantıksal bir sorun gibi değerlendirir ve kurtarmayı kendim denemeye çalışırdım.
Bağlantıyı tekrar tekrar koparıyorsa, yanlış kapasite gösteriyorsa, tarama ortasında kayboluyorsa, garip sesler çıkarıyorsa veya SMART hata doluysa, onunla uğraşmayı bırakırdım. O noktada daha fazla tarama, kötü durumdaki bir disk üzerinde daha fazla stres demektir. Dosyalarınız önemliyse, denemeleri atlar ve bir kurtarma laboratuvarına giderdim.
Sağlıklı görünen bir sürücü için, RAW’ı onararak başlamazdım. Önce dosyaları çıkarırdım.
İlk deneyeceğim araç Disk Drill olurdu. RAW birimlerde onunla, Windows’un yerleşik araçlarının çoğundan daha iyi sonuç aldım. Önce kalan dosya sistemi kayıtlarını kontrol eder; Windows vazgeçmiş olsa bile bazen onlar hâlâ oradadır. Bu kayıtlar fazla hasarlıysa, dosya imzası taramasına geri döner ve bunun yerine diski dosya türüne göre arar.
Genelde izlediğim adımlar:
- Disk Drill’i farklı bir sürücüye kurun, asla RAW olana değil.
- RAW diski veya bölümü seçin.
- Kayıp Verileri Ara seçeneğine tıklayın. Harici bir sürücüde, isterse Evrensel Tarama kullanın. Başka bir şey seçeceğim tek durum, parçalanmış video dosyaları içeren kamera veya drone görüntüleridir. O zaman Gelişmiş Kamera Kurtarma genelde daha iyi sonuç verir.
- Yavaş görünse bile taramanın bitmesine izin verin.
- Bulduklarını önizleyin.
- İhtiyacınız olan her şeyi başka bir cihaza kurtarın.
Onarımlara ancak kurtarılan dosyalardan bir örnek açtıktan ve iyi durumda olduklarından emin olduktan sonra dokunurdum.
Bölüm, RAW’a dönmeden önce NTFS kullanıyorsa, CHKDSK bazen önyükleme sektörünü veya dosya sistemi hasarını onarır. Yine de onu ilk olarak çalıştırmazdım. Diske değişiklik yazar ve bunu çok erken yaparak kurtarmayı zorlaştıran insanlar gördüm. CHKDSK hiçbir işe yaramazsa veya dosya sistemi en başta NTFS değilse, TestDisk’e geçerdim.
Eğer ikisi de bölümü geri getirmezse, zorlamaya devam etmezdim. Disk Yönetimi’nde bölümü yeniden oluşturur, hızlı bir biçimlendirme yapar ve kurtarılan verileri tekrar üzerine kopyalardım.
Evet. Önce kurtarın. Biçimlendirmeyi sonra yapın.
Windows RAW gösteriyorsa, Biçimlendir seçeneğine tıklamayın. Üzerine yeni dosya kaydetmeyin. Veriler önemliyse önce onarım araçlarını çalıştırmayın. Ana noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ancak CHKDSK denemeye hiç o kadar hevesli değilim. Hasarlı bir dosya sisteminde bazen dosyalarınıza giden yolu kaldırarak her şeyi düzeltiyor. Bu Windows’a yardım eder, size değil.
Ben olsam şunları yapardım:
-
Sürücüyü Disk Yönetimi’nde kontrol edin.
Boyut doğru görünüyorsa, bu oldukça iyi bir işarettir. -
SMART sağlığını CrystalDiskInfo gibi bir araçla kontrol edin.
Sağlık kötü görünüyorsa veya sürücü bağlantısı kesiliyorsa, önce onu sektör sektör kopyalayan bir araçla klonlayın, sonra klonu tarayın. -
Dosyaları farklı bir diske kurtarın.
Disk Drill, hem eski dosya sistemi kayıtlarını hem de dosya imzalarını bulduğu için RAW bölümler için iyi bir seçimdir. Kurtarılan verileri başka bir yere kaydedin, RAW sürücüye geri değil. -
Dosyalarınız güvende olduktan sonra sürücüyü silin ve yeniden biçimlendirin.
RAW veya bozulmuş bir sabit diskten önce biçimlendirme yapmadan dosyaların nasıl kurtarılacağına dair basit bir rehber istiyorsanız, şu video yardımcı olur: bu RAW sürücü veri kurtarma anlatımını izleyin
İnsanların gözden kaçırdığı küçük bir şey, önce farklı bir USB kablosu ve port deneyin. Kötü muhafazaların RAW sorununu taklit ettiğini gördüm. Sürücü tıklamaya başlarsa, onunla uğraşmayı bırakın. Bu laboratuvarlık bir durumdur.
Evet, çoğu zaman önce biçimlendirme yapmadan RAW bir sabit diskteki dosyaları kurtarabilirsiniz. En önemli nokta şu: Windows’un sizi henüz biçimlendirmeye zorlayarak sözde yardımcı olmasına izin vermeyin.
Genelde @mikeappsreviewer ve @reveurdenuit ile aynı fikirdeyim, ama bir ekstra noktayı vurgulamak istiyorum: herhangi bir derin tarama çalıştırmadan önce, yazma yapmayan en basit kontrolleri deneyin. Farklı bir USB portu, farklı bir kablo ve eğer arızalı kasaya sahip harici bir diskse, başka bir kasa veya adaptör deneyin. USB köprüsü sorun çıkardığı için tamamen sağlam bir diskin RAW göründüğünü gördüm. Saçma ama gerçek.
Yapmayacağım şeyler:
- Biçimlendirmeyin
- Üzerine yeni dosyalar kopyalamayın
- Arama sonuçlarında çıkan rastgele RAW disk düzeltme araçlarını çalıştırmayın
- Sürekli bağlantı kopuyorsa gücü 40 kez kesip yeniden vermeyin
Bir konuda biraz farklı düşünüyorum: insanlar onarım araçlarına çok hızlı yöneliyor. Güvenli denilen onarım girişimleri bile meta verileri değiştirebilir ve bu da sonradan temiz dosya kurtarmayı zorlaştırabilir. Dosyalar önemliyse önce çıkarma, sonra onarım.
Benim sıralamam şu olurdu:
- Diskin Disk Yönetimi içinde doğru kapasiteyle görünüp görünmediğini kontrol edin.
- Mümkünse SMART durumunu kontrol edin.
- Kararsızsa önce diskin klonunu alın.
- Kararlıysa Disk Drill gibi RAW bölüm kurtarma için yapılmış bir araçla tarayın.
- Dosyaları başka bir diske kurtarın, asla RAW olana geri yazmayın.
- Ancak fotoğraflarınızın ve belgelerinizin düzgün açıldığını doğruladıktan sonra orijinal diski yeniden biçimlendirin.
Disk Drill burada gerçekten fena değil çünkü RAW genelde anında ölüm değil, dosya sistemi meta verilerinin bozulduğu anlamına gelir. İyi bir tarayıcı yine de dizin yapısını çıkarabilir veya en azından imzalara göre kurtarma yapabilir. Bu, Windows dırdır ettiği için paniğe kapılıp Biçimlendir seçeneğine tıklamaktan genelde çok daha iyidir.
Ayrıca, basit ve görsel bir anlatım istiyorsanız, bu önce biçimlendirme yapmadan RAW sabit disk kurtarma rehberi oldukça kolaydır.
Disk tıklıyorsa, vızıldıyorsa, tarama ortasında kayboluyorsa veya yanlış kapasite gösteriyorsa durun. İşte bu, kendin yap girişimlerinin kurtarılabilir durumunu eyvah haline çevirebileceği noktadır.
Evet, genellikle önce biçimlendirme yapmadan RAW bir sürücüden veri kurtarabilirsiniz.
Bir noktada @reveurdenuit, @jeff ve @mikeappsreviewer ile küçük bir fikir ayrılığım var: Ağır bir işlem yapmadan önce sürücüyü başka bir bilgisayarda da kontrol ederdim. Bazen bir makinedeki Windows birimi yanlış okur, ancak başka bir sistem hatta bir Linux live USB dosyaları yine de normal şekilde görebilir. Bu düşük riskli bir testtir ve çok fazla uğraşmayı önleyebilir.
En önemli olanlar:
- Biçimlendirmeyin
- Birleştirme veya temizleme araçları çalıştırmayın
- Dosyaları aynı sürücünün üzerine geri kurtarmayın
Pratik görüşüm:
- Sürücü normal ses çıkarıyorsa ve doğru boyutu gösteriyorsa, bunun tam arıza değil dosya sistemi hasarı olma ihtimali yüksektir.
- Yavaşsa, Explorer’ı donduruyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, sürücünün bozuluyor olabileceğini varsayın ve kullanımı en aza indirin.
Özellikle Disk Drill hakkında:
Artıları:
- RAW bölümleri taramada iyidir
- Çoğu zaman hem klasör yapısını hem de dosya türlerini kurtarabilir
- Önizleme, kurtarma öncesinde fotoğraf ve belgeleri doğrulamaya yardımcı olur
- Teknoloji konusunda uzman olmayan kullanıcılar için birçok kurtarma aracına göre daha kolaydır
Eksileri:
- Derin taramalar büyük sürücülerde uzun sürebilir
- En iyi özellikleri büyük işler için pek de ücretsiz kurtarma sayılmaz
- Meta veriler ciddi şekilde hasarlıysa imza tabanlı kurtarma özgün dosya adlarını ve klasörleri kaybedebilir
Yani evet, özellikle el ile kullanılan araçlardan daha az uğraştıran bir şey istiyorsanız, Disk Drill burada makul bir seçenektir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Başka bir kablo, bağlantı noktası ve bilgisayar deneyin.
- Sürücünün doğru kapasiteyle algılanıp algılanmadığını kontrol edin.
- Kararlıysa, tarayın ve farklı bir diske kurtarın.
- Kurtarılan dosyaların gerçekten açıldığını doğrulayın.
- Veriler güvende olduktan sonra ancak o zaman RAW sürücüyü silip yeniden biçimlendirin.
Sürücü okuma sırasında tıklıyorsa veya kayboluyorsa, kendiniz yapmayı atlayın. Kurtarma laboratuvarlarının daha mantıklı olmaya başladığı nokta burasıdır.