Sabit diskimden dosyaları acilen nasıl kurtarabilirim?

Sabit diskim aniden dosyalarımı göstermeyi bıraktı ve hemen ihtiyaç duyduğum önemli fotoğraflar, iş belgeleri ve kişisel verilerim var. Durumu daha da kötüleştirmeden arızalanan veya okunamayan bir sabit diskten dosyaları kurtarmanın en iyi yolunu arıyorum. Güvenli sabit disk veri kurtarma adımları veya güvenilir kurtarma araçlarıyla ilgili her türlü tavsiye gerçekten yardımcı olurdu.

Bu diskinizin başına geldiyse, benim ilk yapacağım şey ona herhangi bir şey yazmayı durdurmak olurdu. İndirme yok, kurulum yok, dosyaları oraya buraya taşıma yok, kurtarma sonuçlarını tekrar aynı diske kaydetmek yok. Bunu yıllar önce eski bir 2 TB HDD ile zor yoldan öğrendim. Onu kurcalamaya devam ettim ve yapılan her küçük yazma işlemi ihtimali daha da kötüleştirdi. Dosyalarınız silindiyse veya bölüm bozulduysa, üzerlerine yeni veri yazılana kadar hâlâ orada olabilirler.

Kurtarma araçlarını çalıştırmadan önce, diskin kendisinin hâlâ stabil olup olmadığını kontrol edin.

Tıklama, sürtünme veya bip sesi duyuyorsanız durun. Rastgele bağlantısı kesiliyorsa, takıldığında donuyorsa ya da yalnızca ara sıra görünüyorsa da aynı şekilde durun. Ben böyle bir diski taramaya devam etmezdim. Tekrarlanan okuma işlemleri arızalanmakta olan bir diski daha da kötü duruma sokabilir. O noktada, veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli yoldur.

Disk normal şekilde görünüyorsa, önce S.M.A.R.T. verileriyle sağlık durumunu kontrol edin. CrystalDiskInfo gibi araçlar veya Disk Drill içindeki S.M.A.R.T. izleyicisi bu konuda yardımcı olur. Uyarılar görürseniz, ben önce en önemli dosyaları alır ve ek taramaları minimumda tutardım.

Kurtarma kısmı için, ben Disk Drill ile başlardım. Silinmiş dosyalar, biçimlendirilmiş bir sürücü veya bozulmuş bir dosya sistemiyle uğraşıyorsanız, daha kolay seçeneklerden biridir.

Benim yapacağım şey:

1. Disk Drill’i farklı bir sürücüye kurun.
  2. Sorunlu sürücüyü bağlayın.
  3. Disk Drill’i açın ve etkilenen diski seçin.
  4. Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  5. Taramanın sonuna kadar çalışmasına izin verin. Erken kesmek bazen istediğiniz dosyaları gizler.
  6. Arama veya filtreleri kullanarak sonuçları daraltın.
  7. Önce birkaç dosyanın önizlemesini yapın. Sonuçların çöp olmadığından emin olmak için ben bunu her zaman yaparım.
  8. Önce önemli şeyleri kurtarın.
  9. Kurtarılan dosyaları başka bir HDD, SSD veya USB sürücüsüne kaydedin. Onları aynı diske geri yazmayın.

İnsanların atladığı bir şey daha var. Kurtarma taramalarına derinlemesine dalmadan önce yedeklerinizi kontrol edin. İnsanların saatlerce tarama yapıp sonra dosyaların aslında tüm zaman boyunca Geri Dönüşüm Kutusu, Dosya Geçmişi, OneDrive, Time Machine veya eski bir harici sürücüde durduğunu fark ettiğini gördüm. Daha hızlı, daha az risk, daha az baş ağrısı.

Disk Drill bir şeyleri kaçırırsa, sırada Windows File Recovery, Data Rescue veya AnyRecover’a bakardım. Disk fiziksel arıza belirtileri gösteriyorsa, kendin yap yolunu orada bırakırdım. O noktadan sonra her ek deneme, verilerinizle zar atmak gibi hissettirir.

Öncelikle, ne tür bir arızanız olduğunu belirleyin. @mikeappsreviewer yazmama kısmını iyi açıklamış, ama ben şunu eklerim. Herhangi bir tarama yapmadan önce diski farklı bir USB portunda, farklı bir kabloyla veya bir SATA-USB adaptörüyle test edin. Kötü kasaların sağlıklı bir diski ölü gibi gösterdiğini gördüm. İnsanların düşündüğünden daha sık olur.

Disk, Disk Yönetimi’nde doğru boyutta görünüyorsa ama dosya yoksa, dosya sisteminiz veya bölüm tablonuz zarar görmüş olabilir. Bu durumda rastgele düzeltme araçlarını atlayın ve doğrudan kurtarmaya geçin. Disk Drill burada iyi bir seçimdir çünkü kayıp bölümleri ve RAW diskleri birçok ucuz araca göre daha iyi işler. Hızlı bir ön inceleme için sonuçları dosya türüne göre sıralayın ve önce belgeleri ile fotoğrafları kurtarın.

Disk yavaşsa ama hâlâ okunabiliyorsa, önce onun bir imajını alın. R-Studio veya ddrescue bunun için doğrudan tam taramaya atlamaktan daha iyidir. Disk kararsızsa önce tarama yapılmasına pek katılmıyorum. Bir imaj size daha güvenli bir çalışma kopyası verir. Ardından Disk Drill’i veya en yüksek puanlı başka bir sabit disk kurtarma yazılımı seçeneğini arızalı diskte değil, imaj üzerinde çalıştırın. Donanım üzerinde daha az yük, daha az risk.

Ayrıca Windows’ta Olay Görüntüleyici’yi kontrol edin. 7, 51 veya 153 gibi disk hataları çoğu zaman donanım okuma sorunlarına işaret eder. Bunların biriktiğini görürseniz, kurcalamayı bırakın.

Kurtarma adımları için hızlı bir anlatım istiyorsanız bu video fena değil, bu sabit disk veri kurtarma rehberini izleyin.

Tıklama sesi çıkarıyorsa, Explorer’ı donduruyorsa veya çevrimdışı oluyorsa, laboratuvar zamanı. O noktada kendin yap girişimleri hızla riskli hale gelir.

Önce rastgele “onarım” düğmelerini denemeyi bırakın. Bu, @mikeappsreviewer ve @viajantedoceu ile karşılaştırıldığında biraz karşı çıkacağım kısım. İnsanlar CHKDSK, First Aid veya “tara ve düzelt”e atlıyor çünkü bu üretken hissettiriyor, ama zaten garip davranan bir sürücüde bu, dosya kurtarmayı daha karmaşık hale getirebilir.

Acil ilk değerlendirme için benim yapacağım şeyler:

• Dosyaların gerçekten gizli olup olmadığını kontrol edin, kaybolmuş olmayabilirler. Dosya Gezgini’nde gizli öğeleri etkinleştirin.
  • Sürücünün doğru kapasiteyi gösterip göstermediğine bakın. Birdenbire 0 bayt ya da aşırı tuhaf bir boyut gösteriyorsa, bu farklı bir sorundur.
  • Bağlanıyorsa, derin taramalar yapmadan önce yerine konamaz şeyleri önce elle kopyalayın.
  • Açılmıyorsa ama hâlâ algılanıyorsa, verileri yalnızca başka bir sürücüye kurtarın.

Disk Drill kullanma konusunda onlara katılıyorum, ama benim nedenim önizleme özelliği. Acil kurtarmada bu çok önemlidir çünkü fotoğraflarınızın/belgelerinizin gerçek mi yoksa sadece bozuk girdiler mi olduğunu hızlıca anlayabilirsiniz. Ayrıca önce filmleri veya kurulum dosyalarını kurtarmaya zaman harcamayın. Aile fotoğraflarını, vergi belgelerini, iş dosyalarını, veritabanlarını, kaybetmesi en çok can yakacak ne varsa onları alın.

Pek kimsenin yeterince bahsetmediği bir şey daha var: Bu harici bir HDD ise, güç önemlidir. Güç adaptörlü bir USB hub kullanın ya da varsa orijinal adaptörünü kullanın. Yeterince güç vermediği için dizüstü bilgisayar bağlantı noktası yüzünden “ölü” görünen sürücülerin geri geldiğini gördüm. Saçma, ama gerçek.

Bir şey yüklemeden önce kullanıcı açısından düzgün bir değerlendirme istiyorsanız, buna göz atın: Disk Drill veri kurtarma yazılımı incelemesi ve gerçek dünya sonuçları.

Sürücü tarama ortasında kaybolmaya başlarsa, aşırı ısınırsa veya tek bir kötü tıklama sesi bile çıkarırsa, kendin yap işlerini bırakın. Orası laboratuvarlık iştir, nokta. Bazen “acil” davranmak, insanların verilerinin okunabilir son kopyasını yok etmesinin tam nedenidir.