APFS biçimlendirilmiş bir Mac sürücüsünden yanlışlıkla önemli dosyaları sildim ve Time Machine yedeğim olmadığını fark ettim. Verilerin üzerine yazmadan silinen APFS dosyalarını kurtarmanın en güvenli yolu hakkında, ayrıca güvenilir macOS kurtarma araçları veya önce denenmesi gereken adımlar dahil olmak üzere tavsiyeye ihtiyacım var.
İlk şey: o sürücüyü kullanmayı bırakın. Üzerine hiçbir şey kaydetmeyin, üzerine macOS’i yeniden yüklemeyin ve henüz First Aid veya bölümleme araçlarıyla onu “düzeltmeye” çalışmayın. Silinmiş APFS dosyaları ve hatta bazen biçimlendirilmiş birimler bile, üzerlerine yeni veri yazılana kadar hâlâ kurtarılabilir olabilir. Mac’i ne kadar çok kullanırsanız, şansınız o kadar azalır.
Harici bir sürücüyse, şimdilik fişini çekin. Dahili sürücüyse, dosyaları kurtarmaya hazır olana kadar o Mac’te gereksiz hiçbir şey yapmaktan kaçının.
Varsa önce Time Machine’i kontrol edin. Bu en temiz yoldur. Ayrıca, yedekleme diskiniz takılı olmasa bile yine de Time Machine’i açın; çünkü macOS yakın zamanda silinmiş öğeleri içeren yerel APFS anlık görüntülerine sahip olabilir.
Yedek yoksa
Bu noktada, muhtemelen bir sonraki adım veri kurtarma yazılımı olacaktır. Önce Disk Drill'i denerdim; bunun başlıca nedeni, yalnızca ham imza taraması yapmak yerine APFS ile çalışabilmesidir. APFS meta verileri hâlâ sağlamsa, bu sayede rastgele adlara sahip devasa bir dosya yığını yerine gerçek dosya adlarını, klasörleri ve dosya ayrıntılarını geri alma şansınız olabilir.
Temel yaklaşım şu olurdu:
- Mümkünse, Disk Drill'i kurtarma yaptığınız sürücü dışında bir yere yükleyin.
- Sorunlu APFS sürücüsünü bağlayın veya dosyalar oradaysa dahili diski seçin.
- Düzgün tarama yapabilmesi için macOS Ayarları'nda ona Tam Disk Erişimi verin.
- Sürücüyü seçin ve Kayıp Verileri Ara işlemini çalıştırın.
- Taramanın bitmesine izin verin. Erken durdurmak kurtarılabilir dosyaların kaçırılmasına neden olabilir.
- Belgelerinizin, fotoğraflarınızın, videolarınızın vb. gerçekten sağlam olup olmadığını kontrol etmek için önizlemeyi kullanın.
- Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın. Bunları asla aynı APFS birimine geri yüklemeyin.
Disk kararsız görünüyorsa, önce bir disk kalıbı oluşturun ve orijinal sürücüyü tekrar tekrar zorlamak yerine onu tarayın. Disk Drill ayrıca S.M.A.R.T. sağlık bilgilerini de gösterebilir; bu, normal dosya sistemi hasarı ile fiziksel olarak arızalanmak üzere olabilecek bir sürücü arasındaki farkı anlamakta faydalıdır.
Bilmeye değer diğer araçlar
PhotoRec ücretsizdir ve özellikle fotoğraflar, videolar ve yaygın belge türleri için gerçekten iyi çalışabilir. Ancak genellikle dosya imzasına göre kurtarma yapar, bu yüzden orijinal dosya adlarını ve klasör yollarını kaybedebilirsiniz. Kullanışlıdır, ama sonuçları sıralamak can sıkıcı olabilir.
TestDisk daha çok zarar görmüş bölüm yapıları içindir. APFS bölümü gerçekten bozulduysa, bazı şeyleri yeniden oluşturmanıza yardımcı olabilir, ama çalıştıracağınız ilk şeyin bu olmasını önermezdim. Mümkünse önce önemli dosyaları kopyalayın, çünkü bölüm verilerini değiştirmek kötü bir durumu kurtarmayı daha da zorlaştırabilir.
Önemli bir uyarı: eğer bu bir dahili SSD idiyse, TRIM önemlidir. Silinen bloklar temizlendikten sonra, yazılımla kurtarma onları geri getiremez. Ve eğer FileVault ile şifrelenmiş bir APFS birimi biçimlendirildiyse ve şifreleme anahtarları kaybolduysa, kurtarma genellikle gerçekçi değildir.
Ne zaman durup bir veri kurtarma laboratuvarı kullanmalısınız
Sürücü fiziksel olarak arızalı gibi davranıyorsa tarama çalıştırmaya devam etmeyin. Şu durumlarda kendin yap veri kurtarmayı atlarım:
- sürekli kayboluyor veya yeniden bağlanıyorsa,
- tıklama, sürtünme sesi çıkarıyor veya bipliyorsa,
- tarama sırasında bağlantısı kesiliyorsa,
- ona dokunduğunuzda Mac’i kilitliyorsa,
- veya ciddi S.M.A.R.T. uyarıları gösteriyorsa.
Bunlar donanım arızası belirtileridir ve cihaza tekrar tekrar güç vermek durumu daha da kötüleştirebilir. İyi bir veri kurtarma laboratuvarı genellikle ücretsiz değerlendirme yapar ve birçoğu veri yoksa ücret yok politikasıyla çalışır. Mantıksal kurtarma çoğu zaman 300–500 $ civarından başlar, fiziksel olarak hasarlı sürücüler ise soruna bağlı olarak kolayca 1.000 $+ olabilir.
Eğer bu yalnızca yanlışlıkla silme veya biçimlendirme idiyse, şansınız çok daha yüksek. Sadece sürücüye yeni bir şey yazmayın, kurtarmayı başka bir diske yapın ve hızlı davranın.
Kurtarma uygulamasını, sildiğinizle aynı Mac sürücüsüne yüklemeyin.
Dahili bir APFS SSD için daha güvenli olan, onu kapatmak ve harici bir önyükleme sürücüsü, Hedef Disk Modu veya oluşturabiliyorsanız bir disk görüntüsü kullanarak başka bir Mac’ten taramaktır. Disk Drill bunun için uygundur, ancak hedef sürücü araçtan daha önemlidir: ayrı bir diske kurtarın, yoksa kaydetmeye çalıştığınız dosyaların üzerine yazabilirsiniz.
Harici bir APFS sürücüsünden dosya kaybetmek, Mac’in önyükleme SSD’sinde dosya kaybetmekten farklı bir sorundur. Harici bir sürücüde fişini çekip düşünebilirsiniz. Dahili SSD’de ise macOS, siz sadece bir şeyi kontrol ederken günlükler, önbellekler, Spotlight verileri, iCloud değişiklikleri, tarayıcı artıkları ve takas dosyaları yazmaya devam edebilir. Bu arka plan etkinliği sessiz katildir.
Kurtarma yazılımını çalıştırmadan önce, zarar görmüş birime fazla dokunmayan düşük çabalı yerleri kontrol ederdim: Çöp Kutusu, web üzerindeki iCloud Drive, Fotoğraflar Son Silinenler, Notlar son silinenler ve dosyalar Lightroom, Final Cut, Word veya Scrivener gibi bir şeye aitse uygulamaya özgü geçmişler. İnsanlar doğrudan disk taramaya atlıyor ve bazen dosya, Time Machine olarak adlandırılmayan bir bulut/uygulama güvenlik ağında duruyor.
Tarama yapacaksanız, Disk Drill veya başka bir şeyi aynı APFS birimine kurmama konusundaki önceki tavsiyeye katılıyorum. Başka bir diskten önyükleyin, başka bir Mac kullanın ya da en azından kurtarma aracını harici bir sürücüden çalıştırın ve kurtarılan dosyaları ayrı bir diske kaydedin. Dosyalar dışarı kopyalanmadan önce onarım düğmeleri ve bölümleme araçları konusunda özellikle dikkatli olurdum. Kurtarma, önce onarmak değil önce okumakla ilgilidir. Disk Drill, meta veriler hâlâ mevcutken adları ve klasörleri koruyabildiği için APFS için makuldür, ancak hiçbir yazılım TRIM’i veya eksik şifreleme anahtarlarını yenemez; bu yüzden kurtarılan dosyalar gerçekten açılana kadar bir önizleme listesini garanti olarak görmeyin.