Vazgeçmeden Önce SD Kart Video Kurtarmayı Denemeye Değer mi?

SD kartımdan önemli videoları yanlışlıkla sildim ve şimdi vazgeçmeden önce kurtarma yazılımını denemeye değip değmeyeceğini anlamaya çalışıyorum. Kart kameramda kullanılıyordu ve dosyaların üzerine yazılmış olabileceğinden endişeleniyorum. En iyi SD kart video kurtarma yöntemini seçmek ve durumu daha da kötüleştirmemek için bundan sonra ne yapmam gerektiğini gerçekten öğrenmeye ihtiyacım var.

SD karttan silinen kamera videosu, ilk ne yapardım

İlk olarak, klibin tamamen gittiğini varsaymazdım. Silinen bir video çoğu zaman hemen yok olmaz. Genelde önce kaybolan şey, kartın dosyanın nerede bulunduğuna dair kaydıdır. Video verisi ise çoğu zaman üzerine yeni kayıt yapılana kadar orada kalır.

Bu sizin başınıza geldiyse, kartı hemen kullanmayı bırakın. Ciddiyim. Daha fazla video çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Hiçbir şeyi biçimlendirmeyin. Her yeni yazma işlemi şansınızı biraz daha azaltır.

SD kart bilgisayarınızda hâlâ görünüyorsa, ben Disk Drill’in kameralara odaklı tarama moduyla başlardım. Normal kurtarma uygulamaları bazen bozuk parçaları geri getirir; bu da kamera, drone ve araç kamerası görüntülerinde sorun yaratır çünkü bu cihazlar kayıtları parçalara böler. Bu mod parçaları arar ve bunları oynatılabilir tek bir dosyada birleştirmeye çalışır.

Bunu Disk Drill ile yapmak için:

1. Resmî CleverFiles sitesinden indirin ve Mac veya Windows bilgisayarınıza kurun.
  2. SD kartı bir kart okuyucuya takın, ardından bilgisayarınıza bağlayın. Kartı kameranın içinde bırakıp kamerayı USB ile bağlamaktansa bunu doğrudan yapmak bende daha iyi sonuç verdi.
  3. Disk Drill’i açın ve sürücü listesinde SD kartınızı bulun.
  4. Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  5. Tarama türü sorulduğunda, Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.
  6. Taramanın çalışmasına izin verin. Daha büyük kartlar daha uzun sürer. Çok fazla eski veri içeren kartlar da daha uzun sürer. Kart kararsızsa gecikmeler bekleyin.
  7. Dosyalar görünmeye başladığında, Bulunan öğeleri incele bölümünü açın. Tam taramanın bitmesini beklemeniz gerekmez.
  8. Listeyi video dosyalarına daraltın. Uzantıyı veya dosya adının bir kısmını hatırlıyorsanız, arama veya filtreleri kullanın.
  9. Önemsediğiniz her şeyi önizleyin. Önizleme çalışıyorsa, şansınız daha yüksektir. Kusursuz değil ama daha iyi.
  10. İstediğiniz klipleri seçin ve Kurtar düğmesine basın.
  11. Bunları aynı SD karta değil, başka bir yere kaydedin. Kurtarılan dosyaları kaynak karta yazmak, insanların ikinci kurtarma denemesini mahvetme yollarından biridir.
  12. Kurtarmadan sonra videoları açın ve baştan sona kontrol edin.

İnsanların atladığı bir adım var ve bence önemli: kurtarmayla uğraşmadan önce kartın tam bir bayttan bayta görüntüsünü oluşturmak. Bu size birebir bir kopya verir; böylece kopya üzerinden çalışır ve orijinali olduğu gibi bırakırsınız. Kart kararsızsa veya görüntüler sıradan bir hafta sonu klibinden daha önemliyse, önce bunu yapardım.

Maliyetle ilgili küçük bir not. Disk Drill for Windows, 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma sunar. Mac’te ise ödeme yapmadan önce tarama ve önizleme yapabilirsiniz. Bu tür durumlarda önce önizleme sunan araçları seviyorum çünkü kayıp videonun hâlâ orada olup olmadığını ya da vaktinizi boşa harcayıp harcamadığınızı hızlıca anlarsınız.

Yazılımla zorlamaya devam etmeyeceğim durumlar

Şunlardan herhangi biri doğruysa durur ve bir kurtarma laboratuvarına bakardım:

1. SD kart çatlamış, bükülmüş, yanmış ya da fiziksel olarak hasarlı görünüyor.
  2. Windows’ta Disk Yönetimi’nde veya macOS’ta Disk İzlencesi’nde görünmüyor.
  3. Tarama sırasında sürekli bağlantısı kesiliyor, donuyor veya takılı kalıyor.
  4. Kamera, dosya sorunu yerine donanım arızası bildiriyor.
  5. Görüntüler iş, yasal kullanım veya yeniden oluşturamayacağınız herhangi bir şey içinse.
  6. Kart ıslandıysa, darbe aldıysa veya elektrikle ilgili bir sorun yaşadıysa.

Kısa sürüm

Kart hâlâ görünüyorsa ve fiziksel olarak hasarlı değilse, benim yapacağım ilk hamle yazılımla kurtarma olurdu. Hız önemlidir. Kontrollü davranmak da öyle. Silmeden sonra karta ne kadar az yazarsanız, görüntüleri geri alma şansınız o kadar artar.

Evet, kart hâlâ takılıyorsa ve kameranız tam format değil de normal bir silme işlemi yaptıysa, önce yazılım denemeye değer. SD kartlardaki silinmiş video, yeni veriler üzerine yazana kadar çoğu zaman yerinde kalır. Bu yüzden şansınız tek bir şeye bağlıdır: silmeden sonra kartı ne kadar kullandığınız.

Kullanımı hemen durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Bir şey daha eklerim. Kart boyutunu, silmeden sonra ne çektiğinizle karşılaştırın. Örneğin, kartınız 128 GB ise ve yalnızca 2 GB yeni fotoğraf çektiyseniz, bazı silinmiş klipler hâlâ orada olabilir. Kartın yarısını yeniden doldurduysanız, ihtimal hızla düşer.

Arama sonuçlarından çıkan rastgele ücretsiz araçlarla başlamazdım. Bunların çoğu bozuk MP4’ler çıkarır veya zaman damgalarını kaybeder. Disk Drill, SD kart video kurtarma için daha güvenli ilk denemelerden biridir çünkü bulunan dosyaları önizler ve kamera medyasını birçok genel araçtan daha iyi işler. Önizlemede klibinizi görüyorsanız, bu güçlü bir işarettir.

Dosyalar çok önemliyse, önce kartın bir görüntüsünü alın. Kopya üzerinden çalışın. Daha güvenli, daha az riskli. Kartın bağlantısı kesiliyorsa, ısınıyorsa veya aşırı yavaş okunuyorsa, durun. Laboratuvarlar bir sebepten var.

Ayrıca, YouTube’daki SD kart kurtarma yazılımı önerilerine hızlı bir genel bakış istiyorsanız, şu kısa video fena bir başlangıç noktası değildir:
SD kart video kurtarma araçları hakkında en iyi YouTube kısa videosu

Kısa versiyon. Evet, vazgeçmeden önce kurtarma yazılımını deneyin. Bunu hemen yapın. Karta başka hiçbir şey yazmayın. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin. Disk Drill temiz önizlemeler bulursa, hâlâ bir şansınız var.

Evet, vazgeçmeden önce yazılım denemeye kesinlikle değer, ama bir noktada @mikeappsreviewer ve @stellacadente ile biraz farklı düşünüyorum: insanlar önce uygulamaya fazla odaklanıyor, ne tür bir silme işlemi olduğunu anlamaya ise yeterince odaklanmıyor.

Eğer sadece kamerada klipleri sildiyseniz, kurtarma ihtimali genelde iyidir. Eğer tam format attıysanız ve sonra çekime devam ettiyseniz, işte orada işler hızla kötüleşir. İmkansız değil, sadece daha kötü. Asıl öldürücü olan silme işleminin kendisi değil, üzerine yazılmasıdır.

Herhangi bir şey çalıştırmadan önce benim yapacağım şeyler:

• kartın doğru kapasiteyi gösterip göstermediğini kontrol edin
  • kamera/kart okuyucunun garip davranıp davranmadığına bakın
  • kameranın kullandığı tam video formatını not edin; örneğin MP4, MOV, AVCHD, MXF
  • silmeden sonra yaklaşık ne kadar yeni görüntü çekildiğini hatırlamaya çalışın

Son kısım çok önemlidir. Hata sonrası 500MB yeni fotoğraf çekilmiş 64GB bir kart ile yarısına kadar yeniden doldurulmuş 64GB bir kart arasında büyük fark vardır.

Kart normal şekilde bağlanıyorsa, o zaman evet, Disk Drill’i deneyin. SD kart video kurtarma için daha mantıklı ilk seçeneklerden biridir çünkü en azından çok fazla zaman harcamadan önce hâlâ kullanılabilir bir şey kalıp kalmadığını gösterebilir. Ben olsam dosyaları bilgisayarınıza kurtarır, sonra klipleri sadece varsayılan oynatıcıda değil VLC’de test ederdim. Bazen bir dosya bozuk görünür ama aslında sadece düzgün indeksleme eksiktir ve VLC yine de dosyanın bazı kısımlarını açabilir.

İnsanların unuttuğu bir şey daha var: bazı kameralar klipleri düzenlemeye yardımcı olan yan dosyalar/veritabanı dosyaları oluşturur. Eğer bunlar da kaldıysa, kurtarma beklediğinizden daha temiz olabilir. Bu yüzden karttan başka bir şey silip ortalığı toparlamaya çalışmayın. Bu sadece durumu daha da kötüleştirir lol.

Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa, aşırı yavaş okunursa veya onarılmayı isterse, onunla uğraşmayı bırakın. İşte kendi başınıza kurtarma denemelerinin kötü bir günü daha da kötü bir güne çevirebileceği nokta budur.

Ayrıca, SD kart formatından sonra kamera görüntülerini kurtarma hakkında daha gerçek dünyadan bir tartışma istiyorsanız, şu başlık oldukça isabetli: insanların yanlışlıkla bir SD kartı formatladıktan sonra videoları nasıl kurtardığı

Kısa versiyon: evet, kurtarma yazılımını denemeye değer. Hayır, kartı kullanmaya devam etmeyin. Ve hayır, “silindi” demenin “sonsuza kadar gitti” anlamına geldiğini henüz varsaymayın.

Denemeye değer mi? Evet. Hemen vazgeçmek genelde videoları kaybetmenin tek garantili yoludur.

Büyük noktada çoğunlukla @stellacadente, @caminantenocturno ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: kartı kullanmayı bırakın. Ama sık sık atlanan bir ek açı daha eklerdim. Bunun basit bir dosya sistemi silinmesi mi yoksa kart sağlığı sorunu mu olduğunu anlamaya çalışın. SD kart birden yavaşladıysa, okuma hataları veriyorsa veya kopyalama sırasında bağlantısı kesiliyorsa, kurtarma yazılımı artık asıl mesele değildir. Bu durumda önce bir kararlılık sorunu vardır.

Benim hızlı kuralım:

• Kart düzgün bağlanıyor, kapasite normal görünüyor, garip davranış yok = yazılım denemeye değer
  • Kart kararsızsa, okunamıyorsa veya onarılması isteniyorsa = kendi başınıza bir şey yapmaya ara verin

Ayrıca videoların teorik olarak silinmiş mi yoksa formatlanmış mı olduğuna fazla takılmayın. Daha önemli olan sonrasında ne olduğudur. Yeni kayıt yapılmadan normal silme olumlu bir durumdur. Format atılıp ardından daha fazla çekim yapılması daha kötüdür. Her iki durumda da sonrasında çok fazla yeni görüntü çekildiyse, kurtarma şansı ciddi şekilde düşer.

Özellikle Disk Drill hakkında:

Artıları

• silinmiş kamera medyasını bulmada iyidir
  • önizleme, kliplerin gerçekten kurtarılabilir olup olmadığını hızlıca anlamanıza yardımcı olur
  • arayüzü birçok eski tip kurtarma aracına göre daha kolaydır
  • daha uzmanlaşmış seçenekleri denemeden önce mantıklı bir ilk deneme olabilir

Eksileri

• video verisi üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz
  • kurtarılan dosyalar yine de eksik veya oynatılamaz olabilir
  • tam kurtarma genelde ücret gerektirir
  • kartın kendisi fiziksel olarak bozuluyorsa daha az uygundur

Yaygın tavsiyeyle ilgili küçük bir anlaşmazlığım var: önizleme faydalıdır ama kusursuz bir garanti değildir. Kliplerin kısmen önizlendiğini ama dışa aktarıldığında sonlara doğru yine hasarlı olduğunu gördüm. Yani Disk Drill videolarınızı bulursa bu cesaret vericidir, ama kanıt değildir.

Ayrıca kurtarılan dosyaları birden fazla oynatıcıda test ederdim. Bazen dosya oradadır ama indeks bozulmuştur; bu yüzden bir uygulama bozuk derken diğeri oynatabilir.

Kısa versiyon: evet, SD kart video kurtarma yazılımını vazgeçmeden önce denemek kesinlikle değerlidir ve Disk Drill makul bir ilk araçtır. Sadece kartın kendisi şüpheli davranıyorsa yazılımı her derde deva bir çözüm gibi görmeyin.