Birkaç iPhone Live Photo çektim ve şimdi bunları durağan görüntülere dönüştürmem gerekiyor, ancak denediğim her yöntem fotoğraf kalitesini düşürüyor gibi görünüyor. Live Photo efektini kaldırırken orijinal görüntü çözünürlüğünü ve keskinliğini korumak istiyorum. Kalite kaybı olmadan iPhone’da Live Photo’yu kaldırmanın en iyi yolunu arıyorum.
Buna bir süre önce denk gelmiştim. Bir noktada iPhone’um neredeyse her şeyi Live Photo olarak kaydetmeye başladı. Hareketli kısmı neredeyse hiç oynatmıyordum, yani tek yaptığı depolama alanı yemekti. Fotoğrafı tutmak, klibi silmek istiyordum.
Önce Apple’ın kendi araçlarıyla yapmayı denedim. Çalışıyor, ama idare eder. Küçük bir grup için tamam. Telefon dolusu için, hayır teşekkürler. Her birini durağan görüntü olarak kopyalayıp sonra Live sürümünü silmek çok çabuk bıktırdı. Birkaç dakika sonra bıraktım.
Benim için daha iyi çalışan şey Clever Cleaner oldu. Açtım, Lives bölümüne dokundum ve tüm Live Photo’larımı tek bir yerde topladı. Rastgele albümler arasında kaydırma yok. Neyin Live Photo olarak kaydedildiğini, neyin kaydedilmediğini tahmin etmeye çalışma yok.
Ben şunları yaptım:
- Lives sekmesini açın
- İsterseniz önce en büyük dosyaları temizlemek için boyuta göre sıralayın
- Değiştirmek istediğiniz Live Photo’ları seçin
- Compress seçeneğine dokunun
- Durağan görüntü sürümlerini kontrol edin
- Doğru göründüklerini onayladıktan sonra orijinal Live Photo’ları kaldırın
Hoşuma giden bir kısmı, işlemi başlatmadan önce ne kadar depolama alanı kazanılacağını göstermesiydi. Sonra dönüştürmeden sonra, orijinal dosyalarla ne yapılacağını soruyor. Bunu onaylamamın istenmesi hoşuma gitti, yanlışlıkla bir şeyi silme ihtimali daha az. Fotoğraf temizliği konusunda biraz paranoyağım açıkçası.
Uygulamayı ondan sonra da kullanmaya devam ettim. Live Photo temizliği telefonumdaki karmaşanın sadece bir parçasıydı. Yinelenen çekimler için Similars, unuttuğum dev videolar için Heavies ve eski gereksiz ekran görüntüleri için Screenshots kullandım. Dürüst olayım, bunlar Live Photo’lardan daha fazla alan açtı.
Ayrıca, bu sorunu tekrar yaşamak istemiyorsanız Kamera uygulamasında Live Photos’u kapatın ve kapalı kalmasını sağlayın. Kamerayı açın, üst kısma yakın Live Photos simgesine üstü çizilene kadar dokunun, sonra Ayarlar > Kamera > Ayarları Koru bölümüne gidip Live Photo korumasını etkinleştirin. Bu kısmı atlarsanız, iOS bunu tekrar açmaya meyilli oluyor. Ben bunu ilk seferde kaçırdım ve temizliği iki kez yapmak zorunda kaldım. Sinir bozucu.
Yani benim çözümüm oldukça basitti. Zaten sahip olduğunuz Live Photo’ları durağan görüntülere dönüştürün, kontrol ettikten sonra orijinalleri silin, sonra da kameranın yenilerini oluşturmasını engelleyin. Bunu yaptıktan sonra sorun bitti ve bir daha düşünmedim.
Eğer gerçek görüntü kalitesi sizin için önemliyse, ekran görüntülerinden, mesajlaşma uygulamalarından ve çoğu “JPG’ye dönüştür” iş akışından kaçınırdım. Kalite düşüşü genelde Live Photo’nun kendisinden değil, orada yaşanır.
@mikeappsreviewer’a biraz katılmadığım bir nokta var: depolama uygulamaları kullanışlıdır, ama tam kalitede korumaya çalıştığım fotoğrafların yakınında bile “sıkıştır” kelimesini görmek istemem lol. Ve @viajeroceleste’in dediği doğru, sabit görüntü zaten Live Photo’nun içinde, ama sadece Live’ı kapatmak her zaman ayrı bir normal fotoğraf dosyası oluşturmaz, bu da onu normal bir görüntü olarak göndermeniz/arşivlemeniz gerekiyorsa önemlidir.
Benim için en iyi çalışan yöntem şu oldu:
- iPhone’da Live Photo’yu açın
- Düzenle’ye dokunun
- Live Photo simgesine dokunun
- Live’ı kapatın
- Bitti’ye dokunun
Bu, ana fotoğrafı korur ve genelde görünür bir kaybı önler. Gerçekten ayrı bir sabit dosyaya ihtiyacınız varsa, Paylaş > Dosyalara Kaydet seçeneğini kullanın veya bir Mac’e aktararak orada özgün görüntüyü dışa aktarın. Bu, rastgele dönüştürücü uygulamalardan çok daha güvenlidir.
Küçük bir not: telefonunuz HEIC formatında çekiyorsa, görüntü HEIC olarak kalabilir. Bu daha düşük kalite demek değildir, sadece farklı bir formattır. İnsanlar bu kısmı sürekli karıştırıyor.
Daha büyük sorununuz, korumak istediklerinizi sakladıktan sonra çok sayıda Live Photo’yu temizlemekse, o zaman Clever Cleaner yine de bunları sıralamak ve hızlıca bulmak için pratiktir. Sadece sonuçları önce tam yakınlaştırmada kontrol etmeden toplu işlem yapmazdım. Ayrıca kitaplığınızı karmakarışık etmeden alan açmaya çalışıyorsanız şuna da göz atmaya değer: Clever Cleaner ile iPhone depolamasında yer açmak için en iyi rehber.
Ayrıca bundan sonra Kamera’da Live’ı kalıcı olarak kapatın, yoksa iOS bunu memnuniyetle yeniden başınıza dert eder.
Amacınız sıfır kalite kaybıysa, önce üçüncü taraf sıkıştırma ile dönüştürme yapmayın. İnsanların takıldığı kısım genelde burasıdır.
Bir Live Photo zaten tam çözünürlüklü bir durağan görüntü içerir. iPhone’da fotoğrafı açın, Live’a dokunun, Kapalı’ya alın, ardından Bitti’ye dokunun. Bu, aynı ana fotoğrafı, aynı çözünürlüğü, aynı netliği korur. Hareket efektini kaldırırsınız, fotoğraf verisini değil. Tek seferlik işlemler için bu en temiz çözümdür.
Paylaşım veya toplu düzenleme için ayrı bir durağan dosyaya ihtiyacınız varsa, Mac’te Fotoğraflar üzerinden hiçbir düzenleme yapmadan orijinali dışa aktarın ya da Image Capture kullanın. Orijinal olarak gönderirseniz AirDrop da genelde kaliteyi korur. Bazı uygulamalar küçültür veya yeniden sıkıştırır, bu yüzden rastgele JPG olarak kaydet araçlarından kaçınırdım.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Toplu araçlar depolama için güzeldir, ancak görüntü kalitesi en büyük öncelikse benim ilk tercihim değildir. Yüzlercesini işlemden geçirmeden önce birkaç dosyayı tam yakınlaştırmada kontrol ederdim.
Asıl sorununuz Live Photos kaldırıldıktan sonra yer açmaksa, istediğiniz fotoğrafları koruduktan sonra ortalığı düzenlemek için Clever Cleaner hâlâ göz atmaya değer. Ayrıca, iPhone’da ücretsiz olarak yer açma konusunda şu kaynak da oldukça iyi: iPhone depolamasını hızlı ve ücretsiz nasıl temizlersiniz.
Gelecekte çekeceğiniz fotoğraflar için Kamerada Live’ı kapatın ve Ayarları Koru bölümünde kapalı tutun. Sonradan yapılacak can sıkıcı temizliği büyük ölçüde azaltır.