Canon kameramdan kart hatasından sonra silinen fotoğrafları geri alabilir miyim?

Canon kameram aniden bir bellek kartı hatası gösterdi ve kartı kontrol ettikten sonra birçok önemli fotoğrafın kaybolduğunu fark ettim. O zamandan beri yeni fotoğraf çekmedim çünkü üzerlerine yazmaktan endişeleniyorum. Kart hatasından sonra bir SD karttan silinen Canon fotoğraflarını kurtarmanın en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.

Canon fotoğraflarınızın hâlâ orada olma ihtimali fena değil. Benim ilk yapacağım şey SD kartı kullanmayı tamamen bırakmak olurdu. Görüntüler silindikten sonra, üzerlerine yeni veri yazılana kadar genelde kartta kalırlar. Yani büyük etken basit. Onları sildikten sonra ne oldu?

Hatanızı hemen fark edip çekim yapmayı bıraktıysanız, kurtarma ihtimali genelde fena değildir. Çekime devam edip kartı başka bir fotoğraf veya video grubuyla doldurduysanız, durum hızla karışır. Bazı dosyaların sorunsuz geri döndüğünü, bazılarının yarım bozuk geldiğini ve bazılarının da tamamen kaybolduğunu gördüm.

Ben şu sırayı izlerdim.

SD kartı kameradan çıkarın. Varsa bir kart okuyucu kullanın. Başka seçeneğiniz yoksa Canon'u bağlayıp oradan kurcalamanızı önermem. Bilgisayarınız biçimlendirme uyarısı verirse, görmezden gelin. CHKDSK, First Aid veya herhangi bir onarım istemi için de aynısı geçerli. Bu araçlar silinmiş görüntüleri korumak için değil, birimi onarmak içindir.

Bundan sonra kartta bir kurtarma taraması çalıştırın. Her zamanki araçlar arasından seçim yapmam gerekseydi, onları şöyle sıralardım:

1. Disk Drill. İlk deneyeceğim araç bu olurdu. Yaygın fotoğraf türlerini ve RAW dosyalarını iyi işler, önizleme çok yardımcı olur ve süreç daha az sinir bozucu hissettirir.
  2. Recuva. Windows'ta basit silinmiş fotoğraf işleri için iyi. Biraz eski hissettiriyor ve daha yeni formatlarda karışık sonuçlar aldım.
  3. Data Rescue. İş görüyor, ama akışını biraz hantallaşmış buldum.
  4. UFS Explorer. Kolay araçlar başarısız olduğunda iyi bir seçenek. Sizden daha fazla şey ister, bu yüzden sıradan bir kullanıcıyı önce buna yönlendirmezdim.

İnsanların sürekli yanlış yaptığı bir kural var. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza ya da farklı bir harici sürücüye kaydedin. Onları aynı Canon SD karta geri yazmayın. Bunu yaparsanız, hâlâ kurtarmaya çalıştığınız şeylerin üzerine yazma riskiniz olur.

Ayrıca bir saat tarama yapmadan önce sıkıcı yerleri de kontrol edin. Geri Dönüşüm Kutusu, Mac Çöp Kutusu, Time Machine, File History, bulut yedekleri ve Canon image.canon. Bu fotoğraflar daha önce içe aktarıldıysa, senkronize edildiyse veya kopyalandıysa, oradan geri alabilir ve kart kurtarmayı tamamen atlayabilirsiniz.

Yani evet, umut var. Kartı kullanmayı bırakın, düzgün bir araçla tarayın, çıkanları önizleyin ve dosyaları başka bir yere geri yükleyin. Böyle bir korkudan sonra ben o SD kartı bir süre kenara ayırırdım. Benimki cezada olurdu lol.

Evet, hemen çekim yapmayı bıraktığınız için şansınız hâlâ fena değil. En önemli kısım bu.

@mikeappsreviewer ile bir konuda aynı fikirdeyim, kartı kameradan uzak tutun. Onarım işine hemen girişme ya da sorunun yalnızca dosya silinmesinden kaynaklandığını varsayma konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Canon “kart hatası” çoğu zaman dosya sistemi hasarına, bozuk sektörlere veya kartın arızalanmaya başlamasına işaret eder. Kart kararsızsa, en güvenli adım önce onun tam bir bayt bayt imajını almak, ardından kartın kendisini değil bu imajı taramaktır. Daha az okuma, daha az risk. Birçok kişi bunu atlıyor ve sonra pişman oluyor.

Ben olsam şunu yapardım:

1. SD kartı bir kart okuyucuya takın.
  2. Bilgisayar kartı görüyorsa, önce kartı klonlayın veya imajını alın.
  3. Kurtarma işlemini imaj üzerinde çalıştırın.
  4. Kurtarılan fotoğrafları SD karta değil, bilgisayarınıza kaydedin.

Kolay yolu istiyorsanız, Disk Drill Canon JPG ve RAW kurtarma için iyi bir ilk tercih. Kart bağlantıyı kesmeye devam ediyorsa veya okuma hataları veriyorsa, başka bir şey yapmadan önce imaj alma araçlarına geçin. Kart hiç algılanmıyorsa, yazılım çözümleri hızla daha belirsiz hâle gelir ve profesyonel bir kurtarma servisi daha mantıklı olmaya başlar.

Ayrıca Canon’un, kamera menüsünün artık göstermediği yan dosyalar veya gizli klasörler yazıp yazmadığını da kontrol edin. Kameranın yok saydığı ama aslında hâlâ kartta duran “kayıp” fotoğraflar gördüm.

Kamera SD kartı fotoğraf kurtarma araçları hakkında daha fazla kullanıcı yorumu için şu başlık faydalı:
Redditte Canon SD kartlar için en iyi fotoğraf kurtarma yazılımı

Fotoğraflar gerçekten çok önemliyse, şimdi durun ve önce kartın imajını alın. Çok fazla kurcalamayın. Kötü bir kart okuyucu veya başarısız bir onarım denemesi işleri hızla daha kötü hâle getirebilir.

Çekim yapmayı bıraktığınız için, şansınız muhtemelen hâlâ oldukça iyi. Bu, yapabileceğiniz en akıllıca hareketti.

@mikeappsreviewer ve @codecrafter’a büyük ölçüde katılıyorum, ama Canon kartlarında bir hata sonrasında insanların gözden kaçırdığı bir şeyi eklemek isterim: bazen fotoğraflar gerçekten silinmiş olmaz, sadece dizin yapısı karışmıştır. Bu durumda dosya kurtarma bir yoldur, ama kartı bilgisayarda DCIM yapısı sorunları açısından kontrol etmek de kameranın listelemeyi bıraktığı dosyaları ortaya çıkarabilir. Gösterişli değil, ama olur.

Benim yapmayacağım şeyler:

• kartı biçimlendirmeyin, Canon istese bile
  • önce Windows onarımı veya macOS disk onarımını çalıştırmayın
  • kamerada tekrar tekrar test etmeye devam etmeyin

Benim yapacağım şeyler:

• düzgün bir kart okuyucu kullanın
  • kart bağlanıyorsa, hâlâ görünen her şeyi hemen kopyalayın
  • ardından kurtarma yazılımıyla tarayın

Disk Drill burada makul bir seçim çünkü Canon JPG, CR2 ve CR3 kurtarmada genelde iyi sonuç veriyor ve önizleme işlevi, eksik olan şeylerin gerçekten kurtarılabilir mi yoksa sadece hayalet girdiler mi olduğunu hızlıca anlamanıza yardımcı oluyor. Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa veya çok yavaş okunursa, onunla uğraşmayı bırakın ve daha fazla taramadan önce bir disk imajı almayı düşünün.

Sadece “kurtar ve devam et” düşüncesiyle ilgili küçük bir itirazım var: bu kart bir kez bellek hatası verdiyse, ben bundan sonra onu kullanımdan çıkarırdım. SD kartlar ucuzdur. Kaybolan fotoğraflar değil.

Ayrıca, basit bir kolay SD kart dosya kurtarma rehberi istiyorsanız, bu oldukça iyi bir hızlı genel bakış sunar.

Kısa versiyon: evet, silinmiş veya kaybolmuş Canon fotoğrafları, özellikle yeni bir şey yazmadıysanız, kart hatasından sonra çoğu zaman kurtarılabilir. Önce görünen klasörleri kontrol edin, farklı bir sürücüye kurtarın, sonra da kartı değiştirin çünkü ben ona bir daha güvenmezdim.

Ben de @codecrafter, @yozora ve @mikeappsreviewer ile şu ana noktada aynı fikirdeyim: hemen durmak doğru hareketti.

Yine de küçük bir fikir ayrılığım var: doğrudan tam bir kurtarma taramasına geçmeden önce, kart okuyucunun gerçek fotoğraf dosyalarını garip dosya adlarıyla, sıfır baytlık yer tutucularla ya da kameranın görmezden geldiği ikinci bir DCIM benzeri klasörle gösterip göstermediğini önce kontrol ederdim. Canon kart hataları bazen görüntü verisinin kendisini değil, dizini bozar. Durum buysa, hâlâ okunabilen her şeyi basitçe elle kopyalamak zaman ve stres kazandırabilir.

Benim görüşüm:

• Kartı tekrar kameraya takmayın
  • Formatlamayın
  • Bilgisayarın onu düzeltmesine izin vermeyin
  • Dosyalar görünüyorsa, önce onları kopyalayın
  • Ancak ondan sonra eksik olanlar için kurtarma yapın

Yazılım olarak Disk Drill burada mantıklı bir seçenek.

Disk Drill’in artıları:

• Canon JPG ve RAW formatları için iyi destek
  • kurtarmanın gerçekten işe yarayıp yaramadığını hızlıca anlayabilmeniz için kolay önizleme
  • daha teknik birçok araca göre daha basit

Disk Drill’in eksileri:

• kart fiziksel olarak ciddi şekilde arızalanıyorsa ideal değil
  • derin taramalar biraz zaman alabilir
  • en iyi özellikler genellikle ücretli sürümü gerektirir

Kart takılmaya, kaybolmaya ya da okuyucunun garip davranmasına neden olmaya başlarsa durun. O noktada bu artık daha az silinmiş fotoğraf kurtarma ve daha çok kararsız ortam sorunu olur; bu da riski değiştirir. Ve dürüst olmak gerekirse, fotoğraflar hayatınızda bir kez çekilecek kadar önemliyse, dikkatli bir kontrolden sonra tekrarlanan kendin yap denemelerini atlarım. Ölmekte olan bir kart üzerinde fazla tarama yapmak insanların asıl zarar gördüğü yerdir.

Kurtarmadan sonra o SD kartı kullanımdan kaldırın. Yeniden iyi görünüyor olsa bile, önemli hiçbir şey için ona güvenmezdim.