Mój zewnętrzny dysk twardy działał dobrze w domu, ale teraz nagle brakuje wielu ważnych plików i nie mogę zrozumieć, co się stało. Nie usunąłem ich celowo i naprawdę potrzebuję pomocy z bezpiecznym odzyskiwaniem plików z zewnętrznego dysku twardego, zanim pogorszę sytuację albo stracę wszystko na dobre.
Jeśli Twój dysk zewnętrzny nadal wyświetla się w Windows normalnie, nie zakładałbym, że pliki przepadły. Spotkałem się z tym kiedyś po nieprawidłowym odłączeniu i wyglądało to gorzej, niż było w rzeczywistości. Brak widoku folderu często wskazuje na uszkodzenie systemu plików, a nie na natychmiastową utratę danych.
Pierwsze, co bym zrobił, to przestał używać tego dysku.
Nie formatuj go. Nie przenoś na niego nowych plików. Wstrzymałbym się też z CHKDSK, dopóki ważne rzeczy nie zostaną skopiowane. Takie narzędzia czasem naprawiają strukturę, zmieniając dane, których nadal potrzebujesz.
Kilka szybkich kontroli pomogło mi to zawęzić:
- Włącz Ukryte elementy w Eksploratorze plików.
- Sprawdź właściwości dysku i zobacz, czy zajęte miejsce nadal jest zbliżone do tego, czego się spodziewasz.
- Zmień port USB lub kabel, jeśli dysk się rozłączał, zawieszał albo działał niestabilnie.
Jeśli pliki nadal się nie pokazują i nie masz kopii zapasowej, przeszedłbym do oprogramowania do odzyskiwania danych. Jednym z narzędzi, o którym ludzie często wspominają w takiej sytuacji, jest Disk Drill. To, co zwróciło moją uwagę, to obsługa większości popularnych systemów plików, podgląd plików przed odzyskaniem oraz możliwość najpierw utworzenia obrazu dysku.
Ten krok z obrazem dysku ma znaczenie, jeśli dysk wydaje się niestabilny. Miałem kiedyś dysk, przy którym każde ponowne skanowanie przypominało rzut kostką. Praca na obrazie mniej obciąża oryginalny sprzęt.
Co bym zrobił:
- Zainstaluj Disk Drill na głównym dysku wewnętrznym, a nie na problematycznym dysku zewnętrznym.
- Otwórz program, wybierz dysk zewnętrzny i kliknij Search for lost data.
- Użyj Universal Scan. Z mojego doświadczenia wynika, że to najlepszy pierwszy krok, ponieważ uruchamia pełny zestaw metod odzyskiwania.
- Poczekaj, aż skanowanie się zakończy. Następnie podejrzyj, co zostało znalezione, i odzyskaj pliki na inny dysk.
W systemie Windows dostajesz do 100 MB darmowego odzyskiwania. To wystarczy, żeby sprawdzić, czy brakujące pliki nadal tam są, zanim poświęcisz więcej czasu na dalsze działania.
Jest jeden moment, w którym przestałbym przy nim majstrować. Jeśli dysk zaczyna klikać, wielokrotnie zrywa połączenie, znika z wykrywania albo skan nie chce się zakończyć, odłączyłbym go i zamiast tego poszukał profesjonalnej usługi odzyskiwania danych. To są oznaki, które już wcześniej widziałem przed awarią sprzętu. Mocniejsze naciskanie czasem pogarsza wynik, zamiast go poprawić.
Jeśli pliki zniknęły w domu, a dysk nadal się montuje, najpierw sprawdziłbym problem z uprawnieniami lub indeksowaniem, zanim robić pełne odzyskiwanie. Częściowo zgadzam się z @mikeappsreviewer, ale nie spędzałbym zbyt dużo czasu na grzebaniu w Eksploratorze plików, jeśli dane są ważne. Każdy dodatkowy zapis, aktualizacja pamięci podręcznej miniatur lub monit o naprawę to ryzyko, którego nie potrzebujesz.
Najpierw wykonaj te kontrole.
- Otwórz Zarządzanie dyskami. Sprawdź, czy rozmiar partycji i system plików nadal wyglądają poprawnie.
- Otwórz Wiersz polecenia jako administrator i uruchom dir /a na literze dysku. To pokazuje ukryte i systemowe wpisy wyraźniej niż Eksplorator.
- Sprawdź kartę Zabezpieczenia w jednym brakującym folderze, jeśli jakiś folder nadal istnieje. Czasami właściciel robi się dziwny po odłączeniu dysku lub zmianie komputera.
- Zajrzyj do Podglądu zdarzeń, Dzienniki systemu Windows, System. Odfiltruj błędy Disk i Ntfs z czasu, gdy pliki zniknęły.
Jeśli zajęte miejsce nadal wygląda na pełne, dane często wciąż tam są, a uszkodzona jest tabela plików. Jeśli zajęte miejsce bardzo spadło, bardziej prawdopodobne jest usunięcie lub uszkodzenie.
Do odzyskiwania Disk Drill to solidny wybór, ponieważ pokazuje podgląd wyników i sortuje znalezione pliki według ścieżki i typu. Odzyskiwałbym tylko na drugi dysk. Bez wyjątków. Jeśli skan pokazuje oryginalne drzewo folderów, Twoje szanse są lepsze niż przy surowym odzysku plików z losowymi nazwami.
Jeśli to już sytuacja typu jak odzyskać trwale usunięte pliki, użyj jaśniejszej frazy wyszukiwania, takiej jak odzyskać trwale usunięte pliki z zewnętrznego dysku twardego.
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Sprawdź kwarantannę antywirusa i logi każdej aplikacji do synchronizacji, takiej jak OneDrive lub Dropbox. Widziałem, jak zaginione pliki tam trafiały. Dziwne, ale się zdarza.
Właściwie dodałbym jedną rzecz, której @mikeappsreviewer i @chasseurdetoiles nie podkreślili wystarczająco: sprawdź, czy pliki zostały przeniesione, a nie utracone.
Otwórz wyszukiwanie w Eksploratorze plików na tym dysku zewnętrznym i wyszukaj rozszerzenie pliku, o którym wiesz, że tam było, na przykład *.docx albo *.jpg. Czasami nieudane przeciągnięcie i upuszczenie, dziwny eksport aplikacji albo częściowo uszkodzone narzędzie do synchronizacji wrzuca pliki do niewłaściwego folderu i ludzie zakładają, że zniknęły. Widziałem całe foldery, które kończyły wewnątrz innego folderu o prawie takiej samej nazwie. Strasznie głupie, ale tak się zdarza.
Sprawdź też te rzeczy:
- Kosz na komputerze, który ostatnio używał tego dysku
- kwarantanna antywirusa
- logi oprogramowania do kopii zapasowych/historii
- stan SMART za pomocą czegoś takiego jak CrystalDiskInfo
Jeśli SMART pokazuje ostrzeżenie/zły stan, przestań w kółko uruchamiać głębokie skany. Tu właśnie trochę nie zgadzam się z podejściem typu „sprawdzaj dalej różne rzeczy”. W pewnym momencie taka detektywistyczna robota oznacza tylko dodatkowe zużycie.
Jeśli dysk jest wystarczająco sprawny, by dało się go odczytać, Disk Drill nadal jest jedną z bezpieczniejszych opcji, bo możesz skanować, podglądać i odzyskiwać dane na inny dysk. Mniej obchodziłyby mnie efektowne obietnice, a bardziej to, czy znajduje oryginalne nazwy plików i strukturę folderów. To zwykle mówi bardzo dużo.
Jeśli chcesz przyzwoity przegląd przed wypróbowaniem, to recenzja i omówienie oprogramowania do odzyskiwania Disk Drill są łatwiejsze do śledzenia niż większość poradników składających się wyłącznie z tekstu.
Najważniejsze: nie zapisuj odzyskanych plików z powrotem na tym samym dysku zewnętrznym. W ten sposób ludzie zamieniają „brakujące pliki” w „naprawdę bezpowrotnie utracone”.
Jestem z @chasseurdetoiles, @jeff i @mikeappsreviewer w kwestii ostrożności, ale najpierw zwróciłbym uwagę na jeden dodatkowy aspekt: wykluczyć filtrowanie systemu plików, a nie tylko utratę plików.
Kilka rzeczy, przez które pliki mogą wyglądać na zniknięte, mimo że nie zostały naprawdę usunięte:
- BitLocker lub inna warstwa szyfrowania zamontowana nieprawidłowo
- zmieniła się litera dysku i aplikacja wskazuje na pustą bibliotekę lub pamięć podręczną
- uprawnienia konta użytkownika zostały dziwnie odziedziczone po podłączeniu do innego komputera
- uszkodzone wpisy katalogowe, podczas gdy same dane plików są nadal nienaruszone
Moja główna różnica zdań: nie szukałbym zbyt dużo w samym Windowsie, jeśli dysk zaczął zachowywać się choćby trochę niestabilnie. Odczyty metadanych się kumulują.
Zamiast tego zrobiłbym tak:
- Sprawdź dysk na drugim komputerze, najlepiej z zachowaniem trybu tylko do odczytu na tyle, na ile to możliwe.
- Jeśli pliki są krytyczne dla działalności, najpierw sklonuj dysk lub utwórz jego obraz.
- Następnie przeskanuj klon, a nie oryginał, czymś takim jak Disk Drill.
Dlaczego tutaj Disk Drill:
Zalety:
- dobrze odbudowuje strukturę folderów, gdy metadane są jeszcze częściowo nienaruszone
- podgląd pomaga potwierdzić możliwość odzyskania przed eksportem
- obsługuje tworzenie obrazów, co jest bezpieczniejszym sposobem działania
Wady:
- darmowy limit odzyskiwania w Windowsie jest niewielki
- głębokie skany mogą zwracać mnóstwo śmieciowych nazw, jeśli system plików jest poważnie uszkodzony
- to nie najtańsza opcja, jeśli potrzebujesz pełnego odzyskiwania
Jeśli dysk wydaje dźwięki, rozłącza się albo zawiesza Eksploratora, pomiń oprogramowanie i rozważ laboratorium. To jest granica, po której domowe odzyskiwanie szybko staje się ryzykowne.