Czy istnieje jakiś niezawodny sposób na odzyskanie plików z zewnętrznego dysku twardego, które zniknęły w domu?

Mój zewnętrzny dysk twardy działał dobrze w domu, ale teraz nagle brakuje wielu ważnych plików i nie mogę zrozumieć, co się stało. Nie usunąłem ich celowo i naprawdę potrzebuję pomocy z bezpiecznym odzyskiwaniem plików z zewnętrznego dysku twardego, zanim pogorszę sytuację albo stracę wszystko na dobre.

Jeśli Twój dysk zewnętrzny nadal wyświetla się w Windows normalnie, nie zakładałbym, że pliki przepadły. Spotkałem się z tym kiedyś po nieprawidłowym odłączeniu i wyglądało to gorzej, niż było w rzeczywistości. Brak widoku folderu często wskazuje na uszkodzenie systemu plików, a nie na natychmiastową utratę danych.

Pierwsze, co bym zrobił, to przestał używać tego dysku.

Nie formatuj go. Nie przenoś na niego nowych plików. Wstrzymałbym się też z CHKDSK, dopóki ważne rzeczy nie zostaną skopiowane. Takie narzędzia czasem naprawiają strukturę, zmieniając dane, których nadal potrzebujesz.

Kilka szybkich kontroli pomogło mi to zawęzić:

1. Włącz Ukryte elementy w Eksploratorze plików.
  2. Sprawdź właściwości dysku i zobacz, czy zajęte miejsce nadal jest zbliżone do tego, czego się spodziewasz.
  3. Zmień port USB lub kabel, jeśli dysk się rozłączał, zawieszał albo działał niestabilnie.

Jeśli pliki nadal się nie pokazują i nie masz kopii zapasowej, przeszedłbym do oprogramowania do odzyskiwania danych. Jednym z narzędzi, o którym ludzie często wspominają w takiej sytuacji, jest Disk Drill. To, co zwróciło moją uwagę, to obsługa większości popularnych systemów plików, podgląd plików przed odzyskaniem oraz możliwość najpierw utworzenia obrazu dysku.

Ten krok z obrazem dysku ma znaczenie, jeśli dysk wydaje się niestabilny. Miałem kiedyś dysk, przy którym każde ponowne skanowanie przypominało rzut kostką. Praca na obrazie mniej obciąża oryginalny sprzęt.

Co bym zrobił:

1. Zainstaluj Disk Drill na głównym dysku wewnętrznym, a nie na problematycznym dysku zewnętrznym.
  2. Otwórz program, wybierz dysk zewnętrzny i kliknij Search for lost data.
  3. Użyj Universal Scan. Z mojego doświadczenia wynika, że to najlepszy pierwszy krok, ponieważ uruchamia pełny zestaw metod odzyskiwania.
  4. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy. Następnie podejrzyj, co zostało znalezione, i odzyskaj pliki na inny dysk.

W systemie Windows dostajesz do 100 MB darmowego odzyskiwania. To wystarczy, żeby sprawdzić, czy brakujące pliki nadal tam są, zanim poświęcisz więcej czasu na dalsze działania.

Jest jeden moment, w którym przestałbym przy nim majstrować. Jeśli dysk zaczyna klikać, wielokrotnie zrywa połączenie, znika z wykrywania albo skan nie chce się zakończyć, odłączyłbym go i zamiast tego poszukał profesjonalnej usługi odzyskiwania danych. To są oznaki, które już wcześniej widziałem przed awarią sprzętu. Mocniejsze naciskanie czasem pogarsza wynik, zamiast go poprawić.

Jeśli pliki zniknęły w domu, a dysk nadal się montuje, najpierw sprawdziłbym problem z uprawnieniami lub indeksowaniem, zanim robić pełne odzyskiwanie. Częściowo zgadzam się z @mikeappsreviewer, ale nie spędzałbym zbyt dużo czasu na grzebaniu w Eksploratorze plików, jeśli dane są ważne. Każdy dodatkowy zapis, aktualizacja pamięci podręcznej miniatur lub monit o naprawę to ryzyko, którego nie potrzebujesz.

Najpierw wykonaj te kontrole.

1. Otwórz Zarządzanie dyskami. Sprawdź, czy rozmiar partycji i system plików nadal wyglądają poprawnie.
  2. Otwórz Wiersz polecenia jako administrator i uruchom dir /a na literze dysku. To pokazuje ukryte i systemowe wpisy wyraźniej niż Eksplorator.
  3. Sprawdź kartę Zabezpieczenia w jednym brakującym folderze, jeśli jakiś folder nadal istnieje. Czasami właściciel robi się dziwny po odłączeniu dysku lub zmianie komputera.
  4. Zajrzyj do Podglądu zdarzeń, Dzienniki systemu Windows, System. Odfiltruj błędy Disk i Ntfs z czasu, gdy pliki zniknęły.

Jeśli zajęte miejsce nadal wygląda na pełne, dane często wciąż tam są, a uszkodzona jest tabela plików. Jeśli zajęte miejsce bardzo spadło, bardziej prawdopodobne jest usunięcie lub uszkodzenie.

Do odzyskiwania Disk Drill to solidny wybór, ponieważ pokazuje podgląd wyników i sortuje znalezione pliki według ścieżki i typu. Odzyskiwałbym tylko na drugi dysk. Bez wyjątków. Jeśli skan pokazuje oryginalne drzewo folderów, Twoje szanse są lepsze niż przy surowym odzysku plików z losowymi nazwami.

Jeśli to już sytuacja typu jak odzyskać trwale usunięte pliki, użyj jaśniejszej frazy wyszukiwania, takiej jak odzyskać trwale usunięte pliki z zewnętrznego dysku twardego.

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Sprawdź kwarantannę antywirusa i logi każdej aplikacji do synchronizacji, takiej jak OneDrive lub Dropbox. Widziałem, jak zaginione pliki tam trafiały. Dziwne, ale się zdarza.

Właściwie dodałbym jedną rzecz, której @mikeappsreviewer i @chasseurdetoiles nie podkreślili wystarczająco: sprawdź, czy pliki zostały przeniesione, a nie utracone.

Otwórz wyszukiwanie w Eksploratorze plików na tym dysku zewnętrznym i wyszukaj rozszerzenie pliku, o którym wiesz, że tam było, na przykład *.docx albo *.jpg. Czasami nieudane przeciągnięcie i upuszczenie, dziwny eksport aplikacji albo częściowo uszkodzone narzędzie do synchronizacji wrzuca pliki do niewłaściwego folderu i ludzie zakładają, że zniknęły. Widziałem całe foldery, które kończyły wewnątrz innego folderu o prawie takiej samej nazwie. Strasznie głupie, ale tak się zdarza.

Sprawdź też te rzeczy:

• Kosz na komputerze, który ostatnio używał tego dysku
  • kwarantanna antywirusa
  • logi oprogramowania do kopii zapasowych/historii
  • stan SMART za pomocą czegoś takiego jak CrystalDiskInfo

Jeśli SMART pokazuje ostrzeżenie/zły stan, przestań w kółko uruchamiać głębokie skany. Tu właśnie trochę nie zgadzam się z podejściem typu „sprawdzaj dalej różne rzeczy”. W pewnym momencie taka detektywistyczna robota oznacza tylko dodatkowe zużycie.

Jeśli dysk jest wystarczająco sprawny, by dało się go odczytać, Disk Drill nadal jest jedną z bezpieczniejszych opcji, bo możesz skanować, podglądać i odzyskiwać dane na inny dysk. Mniej obchodziłyby mnie efektowne obietnice, a bardziej to, czy znajduje oryginalne nazwy plików i strukturę folderów. To zwykle mówi bardzo dużo.

Jeśli chcesz przyzwoity przegląd przed wypróbowaniem, to recenzja i omówienie oprogramowania do odzyskiwania Disk Drill są łatwiejsze do śledzenia niż większość poradników składających się wyłącznie z tekstu.

Najważniejsze: nie zapisuj odzyskanych plików z powrotem na tym samym dysku zewnętrznym. W ten sposób ludzie zamieniają „brakujące pliki” w „naprawdę bezpowrotnie utracone”.

Jestem z @chasseurdetoiles, @jeff i @mikeappsreviewer w kwestii ostrożności, ale najpierw zwróciłbym uwagę na jeden dodatkowy aspekt: wykluczyć filtrowanie systemu plików, a nie tylko utratę plików.

Kilka rzeczy, przez które pliki mogą wyglądać na zniknięte, mimo że nie zostały naprawdę usunięte:

• BitLocker lub inna warstwa szyfrowania zamontowana nieprawidłowo
  • zmieniła się litera dysku i aplikacja wskazuje na pustą bibliotekę lub pamięć podręczną
  • uprawnienia konta użytkownika zostały dziwnie odziedziczone po podłączeniu do innego komputera
  • uszkodzone wpisy katalogowe, podczas gdy same dane plików są nadal nienaruszone

Moja główna różnica zdań: nie szukałbym zbyt dużo w samym Windowsie, jeśli dysk zaczął zachowywać się choćby trochę niestabilnie. Odczyty metadanych się kumulują.

Zamiast tego zrobiłbym tak:

1. Sprawdź dysk na drugim komputerze, najlepiej z zachowaniem trybu tylko do odczytu na tyle, na ile to możliwe.
  2. Jeśli pliki są krytyczne dla działalności, najpierw sklonuj dysk lub utwórz jego obraz.
  3. Następnie przeskanuj klon, a nie oryginał, czymś takim jak Disk Drill.

Dlaczego tutaj Disk Drill:
Zalety:

• dobrze odbudowuje strukturę folderów, gdy metadane są jeszcze częściowo nienaruszone
  • podgląd pomaga potwierdzić możliwość odzyskania przed eksportem
  • obsługuje tworzenie obrazów, co jest bezpieczniejszym sposobem działania

Wady:

• darmowy limit odzyskiwania w Windowsie jest niewielki
  • głębokie skany mogą zwracać mnóstwo śmieciowych nazw, jeśli system plików jest poważnie uszkodzony
  • to nie najtańsza opcja, jeśli potrzebujesz pełnego odzyskiwania

Jeśli dysk wydaje dźwięki, rozłącza się albo zawiesza Eksploratora, pomiń oprogramowanie i rozważ laboratorium. To jest granica, po której domowe odzyskiwanie szybko staje się ryzykowne.