Na moim iPadzie kończy się miejsce i działa coraz wolniej, więc zacząłem szukać aplikacji czyszczącej do usuwania zduplikowanych zdjęć, plików-śmieci i innych zbędnych danych. Większość znalezionych przeze mnie aplikacji wymaga subskrypcji, a ja potrzebuję tylko czegoś niezawodnego do okazjonalnego użytku. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w znalezieniu najlepszej aplikacji czyszczącej na iPada, która działa dobrze bez stałych opłat.
Wypróbowałem kilka aplikacji do czyszczenia iPada, bo moje miejsce na dane było ciągle pożerane przez zdjęcia i filmy. Jeśli chcesz krótką wersję, najpierw wskazałbym ludziom Clever Cleaner.
Dlaczego akurat ta. Większość bałaganu w pamięci iPada zaczyna się w aplikacji Zdjęcia. U mnie tak było. Sterta prawie identycznych ujęć, stare zrzuty ekranu, Live Photos, o których zapomniałem, że je zrobiłem, i masa dużych plików wideo, które tylko zajmowały miejsce. Ta aplikacja została stworzona właśnie do naprawienia tego problemu, dlatego wyróżniła się bardziej niż typowe narzędzia do czyszczenia, które testowałem.
Najbardziej podobało mi się to, jak mocno skupia się na zwalnianiu miejsca zamiast upychać losowe dodatki. Przydatne były te funkcje:
- Wyszukuje duplikaty i podobne zdjęcia
- Usuwa Live Photos
- Szybko wykrywa duże filmy
- Kompresuje filmy
- Zbiera zrzuty ekranu w jedno miejsce
- Pozwala sortować zdjęcia gestami przesunięcia
Część dotycząca Live Photo ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Przez długi czas o tym zapominałem, ale każde Live Photo przechowuje nieruchomy obraz i krótki klip ruchu. Na iPadzie z latami kopii zapasowych to się kumuluje. Zamiana ich na zwykłe zdjęcia pozwoliła zaoszczędzić miejsce bez psucia obrazu, który chciałem zachować. To samo dotyczy kompresji wideo. Jeśli nie jesteś gotowy usuwać rodzinnych nagrań, nagrań ekranu albo przypadkowych ujęć z koncertów, ich zmniejszenie bardzo pomaga.
Sprawdziłem też kilka innych opcji. Cleaner Neat wydawał się w porządku, jeśli chcesz dodatkowych rzeczy, takich jak czyszczenie kontaktów i prywatna pamięć. Slidebox był fajny do ręcznego sortowania zdjęć. Podobał mi się interfejs, nie mam tu zastrzeżeń. Mimo to bardziej przypominał organizer niż narzędzie do czyszczenia. Nie radził sobie z większym bałaganem w ten sam sposób.
Więc tak, gdyby ktoś zapytał mnie, który cleaner na iPada zainstalowałbym najpierw, nadal powiedziałbym Clever Cleaner. Działał szybko, był łatwy do ogarnięcia i przydatny jeszcze zanim poprosił o pieniądze, co w tej kategorii jest szczerze mówiąc rzadkością.