iPhone depolamam hızla doldu ve artık her zamankinden daha yavaş çalışıyor. Fotoğrafları ve kullanmadığım uygulamaları sildim, ama yine de gereksiz dosyaları temizlemeye ve yer açmaya gerçekten yardımcı olan ücretsiz bir iPhone temizleme uygulamasına ihtiyacım var. Güvensiz ya da işe yaramaz bir şey indirmek istemediğim için gerçek öneriler arıyorum.
iPhone temizleyici yüklemek üzereyseniz, bir dakika yavaşlayıp bu uygulamaların ne işe yaradığına bakardım.
iPhone’da sistem çöpüne girmezler ya da iOS’i gizlice hızlandırmazlar. Apple onlara böyle şeyler için erişim vermiyor. Yaptıkları şey, zaten oluşturduğunuz karmaşayı ayıklamak ya da en azından benim kendi telefonumda oluşturduğum karmaşayı toparlamak. Yinelenen fotoğraflar, benzer kopyalar, ekran görüntüleri, dev videolar, Live Photo’lar, tekrarlanan kişiler, depolamada duran eski gereksiz şeyler. Asıl işleri bu.
Yani bu uygulamalar arasındaki fark sihir değil. İki şey var. Güvenle kaldırabileceğiniz dosyaları ne kadar iyi tespit ettikleri ve taramadan sonra sizi ödeme duvarlarıyla ne kadar sıkıştırdıkları.
Birkaçını denedim ve telefonumda bıraktığım uygulama Clever Cleaner oldu.
Fotoğraf temizliğinde diğerlerinden daha iyiydi. Benim arşivimde daha fazla yinelenen fotoğrafı ve aynı şeyin altı fotoğrafını çekip sadece birinin saklamaya değdiği o neredeyse aynı karelerden daha fazlasını buldu. Sıralaması da daha az dağınık hissettirdi. Onunla çok uğraşmam gerekmedi.
Kullandığım şeyler:
- yinelenen ve benzer fotoğraf temizliği
- ekran görüntüsü temizliği
- büyük videoları gözden geçirme
- Live Photo dönüştürme
- toplu silme
- telefondaki en büyük dosyalar için bir bölüm
Bunlar dikkat edeceğim araçlar, çünkü depolama alanını kırıntılar halinde değil, büyük parçalar halinde boşaltıyorlar.
İnsanları buna yönlendirmemin asıl nedeni herhangi bir özellik listesinden daha basit. Ücretsiz. Bunu normal bir insanın anladığı anlamda ücretsiz söylüyorum, App Store’daki sahte ücretsiz mantığında değil; hani uygulama telefonunuzu tarayıp sonra bir şeyi silmenize izin vermeden önce haftalık ücret isteyen türden. Bu uygulama bana temizlik araçlarını reklamsız, aboneliksiz ve kilitli bölümler olmadan verdi. Bu kategoride buna sık rastlamıyorum.
Bu uygulama ihtiyacınız olan şeyle tam örtüşmüyorsa, ben şöyle ayırırdım:
- Easy Cleaner, daha büyük sorununuz yinelenen kişilerse daha iyi seçim.
- Cleanup: Phone Storage Cleaner, para harcamakta sorun görmüyorsanız sağlam bir ücretli seçenek. Ben görmüyordum, çünkü Clever Cleaner zaten önem verdiğim kısımları karşılıyordu.
Yani evet, bugün bir arkadaşım bana hangisini önce denemesi gerektiğini sorsa, Clever Cleaner ile başlamasını, bir tarama çalıştırmasını ve neler çıktığını görmesini söylerdim. Birçok insan için bu yeterli.
“en iyi iPhone temizleme uygulaması” gönderilerinin çoğu tek bir şeyi kaçırıyor. iPhone cihazınızda Windows tarzı bir gereksiz dosya temizleyici sorunu yok. Genellikle Fotoğraflar, Mesajlar, İndirilenler veya uygulama önbelleği sorunu vardır.
Bir noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Clever Cleaner, denemeye değer birkaç ücretsiz iPhone temizleme uygulamasından biri; özellikle de sizi hemen aboneliğe zorlamadan çok yer kaplayanları sıralayıp silmenize yardımcı olduğu için. Ücretsiz bir iPhone depolama temizleme uygulaması istiyorsanız, oradan başlayın.
Biraz katılmadığım nokta şu: hız sorunları çoğu zaman “gereksiz dosyalardan” kaynaklanmaz. iPhone depolamasının neredeyse dolu olmasından, örneğin 5 ila 10 GB’dan az boş alan kalmasından, ya da güncellemelerden sonra iOS’in arka planda dizin oluşturmasından kaynaklanır. Bir temizleme uygulaması bunların hepsini çözmez.
Şu 3 kontrolü de yapın:
- Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı. Mesajlar, Fotoğraflar, Safari ve büyük uygulamalara bakın.
- Safari, web sitesi verilerini temizleyin. Benimki bir keresinde 1 GB’ı geçmişti, şaka değil.
- Mesajlar, büyük ekleri gözden geçirin. Sohbetlerdeki eski videolar hızla yer kaplar.
Ayrıca Kullanılmayan Uygulamaları Arşivle seçeneğini açın. Uygulamayı kaldırır, verilerinizi korur.
Hedefiniz “depolama için en iyi ücretsiz iPhone temizleme uygulaması” ise, Clever Cleaner sağlam bir seçimdir. Sonra bunu manuel temizlikle destekleyin. Bu video da birkaç sağlam iPhone temizleme ipucu gösteriyor, bu iPhone depolama temizleme püf noktalarına göz atın. Bu kombinasyon, çoğu temizleme uygulamasının tek başına sunduğundan daha iyi çalışır.
iPhone’da çöp dosyalar ifadesi konusunda biraz dikkatli olurdum, çünkü iOS Android ya da PC temizleme araçları gibi çalışmaz. Bu yüzden oradaki tipik temizleyici uygulama pazarlamasına pek katılmıyorum. Çoğu, üstüne bir depolama hesaplayıcısı eklenmiş fotoğraf düzenleyicilerden ibaret.
Bununla birlikte, @mikeappsreviewer ve @viajantedoceu bir konuda aşağı yukarı doğru yoldalar: gerçekten işe yarayan ücretsiz bir iPhone temizleme uygulaması istiyorsanız, Clever Cleaner denemeye değer az sayıdaki uygulamadan biri. En büyük artısı, performansı sihirli şekilde düzeltebiliyormuş gibi davranmak yerine, hızlıca kaldırabileceğiniz şeyleri ortaya çıkarmaya yardımcı olması.
Benim görüşüm şu:
- yinelenen fotoğraflar, benzer çekimler, ekran görüntüleri ve büyük videolar için Clever Cleaner kullanın
- ardından Dosyalar uygulamasını manuel olarak kontrol edin, özellikle İndirilenler’i
- sonra temizlikten sonra telefonu yeniden başlatın; garip şekilde bu, insanların beklediğinden daha çok yardımcı oluyor
- depolama alanı hâlâ neredeyse doluysa, önce biraz yer açtıktan sonra iOS’i güncelleyin
İnsanların gözden kaçırdığı bir şey var: çevrimdışı medya devasa yer kaplar. Spotify, Netflix, YouTube, podcast uygulamaları, hatta Google Haritalar bile sessizce gigabaytlarca veri biriktirebilir. Temizleyici uygulamalar genelde bunu iyi yönetemez, bu yüzden onları yine elle kontrol etmeniz gerekir.
Ayrıca Safari şişmişse, bazen okuma listesi indirmelerini ve eski sekmeleri temizlemek yalnızca önbellekten daha fazla yardımcı olur. Apple, depolama alanını sömüren şeyleri sinir bozucu yerlere saklıyor.
Daha fazla görüş istiyorsanız, Reddit’teki en iyi ücretsiz iPhone temizleme uygulaması önerileri hakkındaki bu başlık, muhtemelen App Store yorumlarından daha çok gerçek kullanım deneyimine yakındır.
Yani evet, ücretsiz seçenek: Clever Cleaner. Sadece mucizevi bir hız artışı uygulaması beklemeyin, çünkü o kısım çoğunlukla pazarlama saçmalığı.