iPhone depolama alanım, yeni uygulamalar, fotoğraflar veya videolar eklememiş olmama rağmen sürekli artıyor. Hızla yerim tükeniyor ve artık iOS’u güncelleyemiyor ya da hiçbir şey indiremiyorum. iPhone depolama alanımda neyin yer kapladığını ve kendi kendine dolmasını nasıl durduracağımı anlamak için yardıma ihtiyacım var.
Bunu birkaç akrabamda yaşadım ve hiçbir zaman rastgele bir iPhone hatası gibi görünmedi. Her durumda depolama alanı parça parça tükenmişti. Eski ekler. Uygulama önbelleği. Kimsenin kaydettiğini hatırlamadığı indirmeler. Sonra iOS düşük depolama uyarısını veriyor ve sanki aniden olmuş gibi hissettiriyor, halbuki öyle değildi.
Benim ilk yapacağım şey, hiçbir şeye dokunmadan önce depolama dağılımını kontrol etmek olurdu. Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünü açın ve tamamen yüklenmesi için biraz bekleyin. O sayfa alanın nereye gittiğini gösterir. Fotoğraflar, uygulamalar, mesajlar, medya, soruna ne sebep oluyorsa.
Eğer Uygulamalar listede üst sıralardaysa, oradan başlayın. Instagram, TikTok, Spotify, Netflix ve sohbet uygulamalarının saçma miktarda önbellek çöpü tuttuğunu gördüm. Video klipler, küçük görseller, geçici dosyalar, eski indirmeler. Ana Ekran’dan asla görmediğiniz şeyler. Neredeyse hiç açmadığınız uygulamalar varsa, önce kaldırın ya da silin. Apple’ın Kullanılmayan Uygulamaları Kaldır seçeneğini sunmasının bir sebebi var.
Mesajlar da insanların gözden kaçırdığı başka bir konu. iMessage’taki her fotoğraf, klip, GIF, sesli not ve dosya siz kaldırana kadar telefonda kalır. Bir keresinde birkaç uzun grup sohbetini temizledim ve birkaç gigabayt alan geri kazandım. Daha önce bakmadığım için aptal gibi hissettim.
Sonra kayıtlı medyaya ve dosyalara bakın. İndirilen şarkılar, podcast bölümleri, Netflix dizileri veya filmleri, YouTube indirmeleri, PDF’ler, Dosyalar uygulamasındaki rastgele dosyalar. Unutması kolay, birikmesi kolay.
Eğer en büyük kategori Fotoğraflar ise, temizlik daha yavaş ilerler. Çoğu insanın elinde birebir aynı kopyalardan yığınlar yoktur. Ama aynı köpek fotoğrafının 14 versiyonu, 600 ekran görüntüsü, hiç ihtiyaç duymadıkları Live Photo’lar ve her şeyin arasına karışmış dev video dosyaları vardır.
Bu kısım için Clever Cleaner kullanırdım.
Bilmekte fayda var. Tüm telefonunuzu temizlemez, çünkü Apple üçüncü taraf uygulamaların sistem depolamasını ya da diğer uygulamaların özel verilerini kurcalamasına izin vermez. Yaptığı şey, birçok kişinin en çok alan kaybettiği yeri hedeflemek: fotoğraf arşiviniz.
Yardımcı olduğu şeyler:
- Yalnızca birebir kopyaları değil, benzer çekimleri de bulur
- Ekran görüntülerini gruplar, böylece hızlıca silebilirsiniz
- En büyük fotoğraf ve videoları önce öne çıkarır
- Live Photo’ları normal fotoğraflara dönüştürür
- Neredeyse aynı görüntülerden oluşan bir grup içinden muhtemelen en iyi kareyi seçer
Benzer fotoğraf kısmı insanların düşündüğünden daha önemli. Apple’ın yerleşik Yinelenenler albümü fena değil, ama sadece birebir kopyaları yakalıyor. Gerçek arşivlerde daha büyük karmaşa, neredeyse aynı olan fotoğraflardır. Seri çekimler, tekrar denenen kareler, bulanık ilk denemeler, yanlışlıkla cepte çekilmiş fotoğraflar. Genelde esas yer kaplayan şey bunlar oluyor.
Onu kullanmakta sakınca görmememin sebeplerinden biri, silme işlemlerini yine sizin onaylıyor olmanız. O sadece önerir. Kararı siz verirsiniz. Ben bunu tercih ederim, çünkü otomatik silme araçları beni tedirgin ediyor.
Yani evet, bunu şu sırayla yapardım. iPhone Saklama Alanı’nı kontrol edin. Uygulama dağınıklığını temizleyin. Mesajlar’ı azaltın. Eski indirmeleri kaldırın. Eğer Fotoğraflar hâlâ alanın çoğunu kaplıyorsa, arşivi Clever Cleaner ile temizleyin. Gördüğüm kadarıyla, büyük kazanımlar genelde fotoğraf temizliğinde oluyor ve çoğu zaman Storage Almost Full uyarısının yeniden çıkmasını durdurmaya yetiyor.
İnsanların atladığı bir şeyi kontrol ederdim: Sistem Verileri. Bazen başarısız iOS güncellemelerinden, Safari çevrimdışı okuma listelerinden, günlüklerden ve yayın temp dosyalarından sonra şişer. Normal şeyler eklemediğiniz için “hiçbir şey değişmedi” gibi görünür.
Bende birkaç çözüm işe yaradı.
- Telefonu yeniden başlatın. Sıkıcıdır ama bazı geçici depolamayı temizler.
- Safari verilerini temizleyin: Ayarlar > Safari > Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizle.
- Eski iOS güncelleme dosyalarını kaldırın: Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı, bir iOS güncelleme girdisi arayın.
- Büyük hesaplar için Mail eşitlemesini kapatın, sonra yeniden ekleyin. Mail çok fazla önbellek tutar.
- Sesli Notlar, GarageBand, iMovie, CapCut, Dosyalar uygulamasını kontrol edin. Bunlar büyük dosyaları gizler.
- Sistem Verileri hâlâ çok büyük kalıyorsa iPhone’unuzu yedekleyin, sonra silip geri yükleyin. Sinir bozucudur ama garip depolama artışını insanların kabul ettiğinden daha sık düzeltir.
Fotoğrafları kontrol etme konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ama Fotoğraflar uygulamasının her zaman ana suçlu olduğunu düşünmüyorum. Yoğun gezinti veya yayın izleme yapılan telefonlarda önbellek ve Sistem Verileri alanı hızlı yer.
Kitaplığınız büyükse Clever Cleaner yine de bakmaya değer. Özellikle benzer fotoğraflar ve ekran görüntüsü yığınları için daha iyi iPhone fotoğraf temizleme uygulamalarından biridir. Bu ayrıca akıllı iPhone depolama temizleme ipuçlarına hızlı bir bakış da sunar.
Kısa versiyonu isterseniz önce Sistem Verilerini, sonra Safari, Mail, güncelleme dosyalarını ve gizli medya uygulamalarını kontrol edin. Benimkinde alanın tükendiği yer buydu.
@mikeappsreviewer ve @mike34’ün söylediklerine ekleyeceğim şey şu: bazen depolama grafiği bir süreliğine yanlış gösterir. Kelimenin tam anlamıyla değil, ama iOS indekslemeyi bitirene kadar kategorileri yanlış raporlayabilir; özellikle güncellemeler, geri yüklemeler veya düşük alan olaylarından sonra. Bu yüzden iPhone Depolama’yı açtığınızda garip görünüyorsa, o ekranı bir dakika kadar açık bırakın ve daha sonra tekrar kontrol edin.
Ayrıca, asıl sorunun hemen Fotoğraflar olduğunu varsaymazdım. Birçok kişi fotoğrafların peşine düşüyor, 2 GB siliyor ve bu sırada Mail devasa bir ek geçmişi indirmiş oluyor ya da WhatsApp arka planda videoları biriktiriyor oluyor. “Depolamayı Optimize Et” kapalıysa Apple Music için de aynı şey geçerli.
Yeterince kimsenin kontrol etmediği birkaç şey:
- Ayarlar > Siri ve Arama. Bazı uygulamalar çok fazla indekslenmiş veri tutar.
- Dosyalar uygulaması > iPhone’umda ve İndirilenler.
- Uygulamaların içindeki WhatsApp/Telegram/Signal depolama yöneticileri.
- Mail uygulaması ekleri ve “İndirilen” ileti kopyaları.
- Podcasts uygulaması, çünkü siz aksini söylemedikçe eski bölümleri tutmayı sever.
Bir konuda biraz katılmıyorum: silip geri yükleme son çarelerin de sonuncusu olmalı, sadece “sinir bozucu ama işe yarıyor” değil. İşe yarıyor, evet, ama uğraştırıcı ve bazen insanlar aynı gereksiz şeyleri geri yüklüyor.
Eğer fotoğraflarınız gerçekten en büyük kısmı kaplıyorsa, o zaman evet, Clever Cleaner mantıklı çünkü benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve büyük videoları elle yapmaktan daha hızlı tespit edebiliyor. Aslında en çok burada yardımcı oluyor.
Araçları karşılaştırıyorsanız şunu da okumaya değer: depolamayı daha hızlı boşaltmak için iPhone için en iyi yapay zekâ temizleme uygulamaları
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- iPhone Depolama’nın hesaplamayı bitirmesine izin verin
- Sohbet uygulamalarını ve Dosyalar’ı kontrol edin
- Mail ve Podcasts’i kontrol edin
- Yeniden başlatın
- Eğer asıl yeri Fotoğraflar kaplıyorsa Fotoğrafları Clever Cleaner ile temizleyin
Bundan sonra da “Sistem Verileri” her gün büyümeye devam ediyorsa, o zaman evet, bir şey takılı kalmıştır ve iOS yine garip davranıyordur.
@mike34, @chasseurdetoiles ve @mikeappsreviewer tarafından yeterince vurgulandığını görmediğim bir nokta da yedek kalıntıları ve uygulamayı yeniden yüklemenin yarattığı şişkinlik. Bazı uygulamalar, güncellemeler zamanla üst üste gereksiz dosyalar bindirdiği için aşırı büyür. Şişmiş bir uygulamayı silip yeniden yüklemek, onu “uygulama arşivleme” yapmaktan çok daha fazla alan açabilir.
Şu tuhaf ihtimali de kontrol ederdim: bir bilgisayardan eşzamanlanan medya. Finder/iTunes üzerinden kopyalanmış eski müzikler, filmler veya ses dosyaları sonsuza kadar orada kalabilir ve “yeni” gibi hissettirmeyebilir.
Clever Cleaner hakkında ise, yalnızca Fotoğraflar açıkça en büyük kategori ise kullanırdım.
Artıları:
- benzer fotoğrafları ve ekran görüntülerini temizlemek için iyi
- elle ayıklamadan daha hızlı
- büyük videoları ortaya çıkarmaya yardımcı olur
Eksileri:
- Sistem Verileri sorununu çözmez
- sohbet uygulaması önbelleklerini temizlemez
- yine de sonuçları dikkatle gözden geçirmeniz gerekir
Yani benim görüşüm şu: tam sıfırlamayla başlamayın ve iOS’in yalan söylediğini varsaymayın. Bazen asıl depolama vampiri, sorunlu tek bir uygulama kurulumu olur.