Jak odzyskać zdjęcia z karty SD aparatu?

Przypadkowo usunąłem zdjęcia z karty SD aparatu po rodzinnym wydarzeniu i teraz nigdzie nie mogę ich znaleźć. Karta jest nadal wykrywana, ale brakuje niektórych zdjęć i obawiam się, że mogły zostać utracone na stałe. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszego sposobu na odzyskanie usuniętych zdjęć z karty SD, zanim pogorszę sytuację.

Jeśli zdjęcia zniknęły z karty SD, natychmiast przestań jej używać. Naprawdę przestań. Nie rób więcej zdjęć, nie nagrywaj wideo i nie pozwól, żeby aparat dalej zapisywał na niej dane.

Najczęstszy błąd, jaki widzę, to usuwanie plików, panika, a potem używanie karty tak, jakby nic się nie stało. Właśnie wtedy stare dane zostają nadpisane.

Usunięcie zwykle nie oznacza, że dane zdjęcia zniknęły od razu. Przez większość czasu karta usuwa wpisy plików, podczas gdy dane obrazu nadal przez jakiś czas tam pozostają. Odzyskiwanie działa najlepiej, zanim nowe pliki trafią na te same bloki.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli Windows wyskoczy z komunikatem, że kartę trzeba naprawić lub sformatować, jeszcze nie klikaj tak. Widziałem, jak CHKDSK i podobne narzędzia naprawcze potrafią narobić bałaganu przy odzyskiwaniu, zmieniając system plików, zanim w ogóle zdążysz ją przeskanować.

Jeśli chodzi o oprogramowanie do odzyskiwania, wybrałbym Disk Drill. Z czasem testowałem całą masę takich narzędzi i to zwykle dobrze radzi sobie z kartami SD, nie zamieniając całego procesu w mękę.

Dlaczego ciągle do niego wracałem:

Gdzie zwykle pomaga

Przydaje się do czegoś więcej niż tylko prostego przypadkowego usunięcia. Widziałem, że działa w takich przypadkach jak:

1. Sformatowane karty SD
  2. Uszkodzone partycje
  3. Karty RAW
  4. Karty wyświetlające się jako puste, mimo że miejsce nadal jest zajęte

Ten ostatni przypadek zdarza się częściej, niż ludziom się wydaje. Karta wygląda na pustą, ale zajęte miejsce mówi co innego.

Podstawowe kroki odzyskiwania

1. Włóż kartę SD do komputera za pomocą czytnika kart.
  2. Otwórz Disk Drill i znajdź kartę SD na liście urządzeń.
  3. Rozpocznij skanowanie.
  4. Poczekaj, aż zakończą się wszystkie etapy skanowania.
  5. Sprawdź sekcję Obrazy lub filtruj według typu pliku.
  6. Podejrzyj pliki.
  7. Odzyskaj je w inne miejsce, nie z powrotem na tę samą kartę SD.

Ta ostatnia część ma znaczenie. Zapisz odzyskane pliki na komputerze, dysku zewnętrznym, gdziekolwiek, byle nie na oryginalnej karcie.

Typy plików mają większe znaczenie, niż ludziom się wydaje

Karty aparatów często zawierają pliki RAW i duże pliki wideo, a nie tylko JPG. To właśnie tutaj słabsze narzędzia się wykładają. Disk Drill obsługuje formaty takie jak JPG, PNG, CR2, CR3, NEF, ARW, RAF, DNG i wiele innych. Jeśli używasz lustrzanki lub bezlusterkowca, taka obsługa ma znaczenie. Tanie narzędzie może znaleźć nazwy plików, a potem nie poradzić sobie z plikami, na których naprawdę ci zależy.

Podgląd oszczędza czas

Funkcja podglądu bardzo pomaga. Wolę sprawdzić, czy zdjęcie się otwiera, zanim przywrócę 4 000 tajemniczych plików na dysk twardy. Dzięki temu łatwiej oddzielić nienaruszone zdjęcia od uszkodzonych.

Jeśli karta jest niestabilna, zrób to najpierw

Jeśli karta SD ciągle się rozłącza, działa niestabilnie albo wygląda na uszkodzoną, wykonanie najpierw kopii obrazu bajt po bajcie jest zwykle bezpieczniejszym ruchem. Daje to pełną kopię karty, więc możesz pracować na obrazie zamiast raz za razem obciążać oryginalny nośnik.

Inne miejsca, które sprawdziłbym przed poddaniem się

Czasem pliki już są gdzie indziej i ludzie o tym zapominają. Sprawdziłbym to wszystko, zanim spędzisz godziny na skanowaniu:

1. Synchronizacja Google Photos lub iCloud
  2. Starsze kopie zapasowe na dyskach zewnętrznych
  3. Pamięć wewnętrzna aparatu, jeśli ją ma
  4. Zaimportowane kopie na komputerze
  5. Time Machine lub Historia plików systemu Windows

Kiedy samo oprogramowanie już nie wystarcza

Jeśli nic z tego nie działa, a karta ma fizyczne uszkodzenia, kolejnym krokiem jest profesjonalne odzyskiwanie. Koszty szybko rosną, więc większość osób najpierw próbuje oprogramowania, chyba że karta SD jest wyraźnie uszkodzona.

Krótko mówiąc: przestań używać karty, nie uruchamiaj narzędzi naprawczych zbyt wcześnie, przeskanuj ją za pomocą Disk Drill i odzyskaj pliki na inny dysk. To daje największą szansę bez pogarszania sytuacji.

Najpierw przestań używać karty SD. Najważniejszą radę w tej kwestii dostałeś już od @mikeappsreviewer i zgadzam się z nią.

Różnię się trochę w tym miejscu. Zanim uruchomisz jakiekolwiek narzędzie do naprawy albo nawet pełne skanowanie odzyskiwania, sprawdź, czy zdjęcia nie są tylko ukryte albo czy struktura folderów nie została uszkodzona. W systemie Windows włącz pokazywanie ukrytych plików w Eksploratorze plików. Na Macu naciśnij Command + Shift + Period w Finderze. Widziałem już karty, które wyglądały na puste, mimo że pliki nadal tam były.

Następnie spróbuj skopiować całą kartę na komputer. Jeśli zwykłe kopiowanie się nie powiedzie, to znak, że system plików jest uszkodzony, a nie że pliki zostały tylko usunięte. Ta informacja ma znaczenie.

Jeśli karta działa stabilnie, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania zdjęć z karty SD aparatu. Zwykle dobrze znajduje pliki JPG i RAW, a podgląd pomaga ocenić, które są nienaruszone. Odzyskane pliki zapisuj na komputerze, a nie z powrotem na karcie. To oczywiste, ale ludzie nadal tak robią, a potem zastanawiają się, czemu sytuacja się pogorszyła.

Jeśli brakuje części zdjęć, ale inne są dostępne, sprawdź też aparat. Niektóre aparaty dzielą zdjęcia między podfoldery DCIM, a import pomija jeden z folderów. Widziałem to już nie raz na kartach Canon i Sony.

Jeśli chcesz szybki instruktaż, ten krótki poradnik wideo odzyskiwania zdjęć z karty SD jest krótki i łatwy do śledzenia.

Jeśli karta się rozłącza, zwalnia albo zgłasza błędy odczytu, przestań przy niej majstrować. W tym momencie powtarzane skanowania bardziej szkodzą, niż pomagają.

Jeśli karta jest nadal wykrywana, to wcale nie spieszyłbym się najpierw z jej naprawianiem. To akurat ten moment, w którym jestem trochę ostrożniejszy niż @mikeappsreviewer i @sterrenkijker. Nawet karta, która wygląda na w większości sprawną, może szybko przestać działać, jeśli kontroler zaczyna zawodzić.

Co bym zrobił:

• Sprawdził rzeczywistą pojemność karty i zajęte miejsce
  • Jeśli nadal pokazuje zajętą przestrzeń, to dobry znak, że dane mogą wciąż tam być
  • Użył adaptera z blokadą zapisu, jeśli taki masz, żeby nic przypadkowo się na nią nie zapisało
  • Odzyskiwał dane z karty na komputer, nigdy z powrotem na kartę SD

Nie zakładaj też, że jedynym problemem jest „usunięcie”. Aparaty czasami zostawiają pofragmentowane zestawy plików RAW/JPG, zwłaszcza jeśli karta była prawie pełna albo zapis został przerwany. Dlatego część plików wraca, a część nie.

Nadal użyłbym tutaj Disk Drill, bo łatwo w nim sortować wyniki zdjęć i podejrzeć, co jest prawdziwe, a co śmieciowe, ale jeśli skan znajduje mnóstwo uszkodzonych plików z dziwnymi nazwami, to zwykle wskazuje na uszkodzenie systemu plików, a nie zwykłe usunięcie. W takim przypadku szanse trochę spadają — nie do zera, po prostu są mniejsze.

Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: sprawdź, czy brakujące zdjęcia nie zostały zapisane w innym formacie lub folderze niż te widoczne. Widziałem już użytkowników przekonanych, że pliki JPG zostały usunięte, podczas gdy aparat po cichu przełączył się na RAW+JPEG albo na drugi folder DCIM. Irytujące, ale zdarza się.

Jeśli chcesz zobaczyć więcej rzeczywistych przypadków dotyczących usuniętych zdjęć z aparatu i odzyskiwania danych z karty SD, ten wątek jest całkiem trafny: jak odzyskać usunięte zdjęcia z karty SD, w tym pliki JPG i CR3.

Jeśli karta zaczyna się rozłączać, nagrzewa się albo odczytuje dane absurdalnie wolno, przerwij. To moment, w którym samodzielne odzyskiwanie danych zamienia się w sytuację typu „ups, tylko pogorszyłem sprawę”.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @sterrenkijker, @cacadordeestrelas i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy zdjęcia nie zniknęły tylko z importu na komputerze, a nie z samej karty. Wiele aplikacji do importu z aparatu pomija nieobsługiwane pliki RAW, zduplikowane nazwy albo niektóre foldery DCIM, przez co wygląda to tak, jakby pliki zniknęły.

Moja kolejność działań byłaby taka:

1. Zablokuj kartę SD, jeśli możesz.
  2. Przeglądaj kartę ręcznie, a nie tylko przez Zdjęcia/Image Capture.
  3. Jeśli pliki zniknęły, odzyskuj je przez czytnik kart, a nie przez połączenie USB aparatu.

Trochę nie zgadzam się z nadmiernym grzebaniem w folderach, jeśli karta zachowuje się dziwnie. Jeśli działa wolno albo wyrzuca błędy, lepiej ograniczyć manipulowanie nią do minimum.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill jest rozsądnym wyborem.

Zalety

• Dobre wykrywanie zdjęć i plików RAW
  • Podgląd pomaga uniknąć przywracania śmieci
  • Wystarczająco proste dla nietechnicznych użytkowników

Wady

• Głębokie skanowanie może trochę potrwać
  • Limity darmowego odzyskiwania zależą od platformy
  • Wyniki robią się chaotyczne, jeśli system plików jest poważnie uszkodzony

Jeśli odzyskane zdjęcia mają szare bloki albo są tylko częściowo widoczne, zwykle oznacza to częściowe nadpisanie i żadna aplikacja nie naprawi tego porządnie. W takiej sytuacji odzyskaj tyle, ile się da, i przestań bez końca ponawiać skanowanie.