Aile etkinliğinden sonra kameramın SD kartındaki fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve şimdi onları hiçbir yerde bulamıyorum. Kart hâlâ algılanıyor, ancak bazı resimler eksik ve kalıcı olarak kaybolmuş olabileceklerinden endişeleniyorum. Durumu daha da kötüleştirmeden önce bir SD karttan silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolu konusunda yardıma ihtiyacım var.
Fotoğraflarınız bir SD karttan kaybolduysa, kartı hemen kullanmayı bırakın. Yani gerçekten bırakın. Daha fazla fotoğraf çekmeyin, video kaydetmeyin, kameranızın karta veri kaydetmeye devam etmesine izin vermeyin.
En sık gördüğüm hata şu: insanlar dosyaları siliyor, panik yapıyor, sonra kartı hiçbir şey olmamış gibi kullanmaya devam ediyor. Eski verilerin üzerine böyle yazılıyor.
Silinmiş olması genelde fotoğraf verisinin o anda tamamen yok olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman kart dosya girdilerini kaldırır, ama görüntü verisi bir süre daha orada kalır. Kurtarma, aynı bloklara yeni dosyalar yazılmadan önce en iyi sonucu verir.
Bir şey daha var. Windows çıkıp kartın onarılması veya biçimlendirilmesi gerektiğini söylerse, henüz evet demeyin. CHKDSK ve benzeri onarım araçlarının, siz tarama yapma fırsatı bulamadan dosya sistemini değiştirerek kurtarma sürecini berbat ettiğini gördüm.
Kurtarma yazılımı olarak Disk Drill kullanırdım. Zaman içinde bu tür araçların bir sürüsünü denedim ve bu araç, süreci uğraştırmadan SD kartlarda genelde iyi sonuç veriyor.
Neden tekrar tekrar buna döndüm:
Genelde hangi durumlarda yardımcı olur
Sadece basit yanlışlıkla silme durumlarında değil, daha fazlasında işe yarar. Şu gibi durumlarda çalıştığını gördüm:
- Biçimlendirilmiş SD kartlar
- Bozuk bölümler
- RAW kartlar
- Depolama alanı hâlâ dolu görünmesine rağmen boş görünen kartlar
Sonuncusu insanların düşündüğünden daha sık olur. Kart boş görünür ama kullanılan alan başka bir şey söyler.
Temel kurtarma adımları
- SD kartı bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill’i açın ve aygıt listesinde SD kartı bulun.
- Taramayı başlatın.
- Tüm tarama aşamalarının bitmesine izin verin.
- Resimler bölümünü kontrol edin veya dosya türüne göre filtreleyin.
- Dosyaları önizleyin.
- Dosyaları aynı SD karta değil, başka bir yere kurtarın.
Son kısım önemli. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza, harici bir sürücüye, yani orijinal kart dışında herhangi bir yere kaydedin.
Dosya türleri insanların düşündüğünden daha önemli
Kamera kartları çoğu zaman yalnızca JPG değil, RAW dosyaları ve büyük video dosyaları da içerir. Daha zayıf araçlar tam da burada tökezler. Disk Drill; JPG, PNG, CR2, CR3, NEF, ARW, RAF, DNG gibi biçimleri ve daha fazlasını destekler. DSLR ya da aynasız bir kamera kullanıyorsanız bu destek önemlidir. Ucuz bir araç dosya adlarını bulabilir ama asıl önem verdiğiniz dosyalarda çuvallayabilir.
Önizleme zaman kazandırır
Önizleme özelliği çok yardımcı olur. Sabit diske 4.000 gizemli dosya geri yüklemeden önce bir fotoğrafın açılıp açılmadığını kontrol etmeyi tercih ederim. Bu, sağlam çekimleri bozuk olanlardan ayırmayı kolaylaştırır.
Kart kararsızsa önce bunu yapın
SD kart bağlantıyı sürekli kesiyorsa, sorunlu davranıyorsa veya bozuk görünüyorsa, önce bire bir yedek imaj oluşturmak genelde daha güvenli bir hamledir. Bu size kartın tam bir kopyasını verir, böylece orijinal medyayı tekrar tekrar zorlamak yerine imaj üzerinden çalışabilirsiniz.
Vazgeçmeden önce bakacağım diğer yerler
Bazen dosyalar zaten başka bir yerdedir ve insanlar bunu unutur. Saatlerce tarama yapmadan önce şuralara bakardım:
- Google Photos veya iCloud eşitlemesi
- Harici sürücülerdeki eski yedekler
- Varsa kameranızın dahili depolaması
- Bilgisayarınızdaki içe aktarılmış kopyalar
- Time Machine veya Windows Dosya Geçmişi
Yazılımın artık yeterli olmadığı zaman
Bunların hiçbiri işe yaramazsa ve kartta fiziksel sorunlar varsa, sıradaki adım profesyonel kurtarmadır. Maliyet çok hızlı yükselir, bu yüzden SD kart açıkça hasarlı değilse çoğu kişi önce yazılımı dener.
Kısaca, kartı kullanmayı bırakın, onarım araçlarını çok erken çalıştırmayın, Disk Drill ile tarayın ve dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın. Bu, durumu daha kötüleştirmeden size en iyi şansı verir.
İlk olarak, SD kartı kullanmayı bırakın. Bu konuda @mikeappsreviewer’dan ana tavsiyeyi zaten aldınız ve ben de buna katılıyorum.
Benim biraz farklı düşündüğüm nokta şu. Herhangi bir onarım aracı çalıştırmadan veya tam bir kurtarma taraması yapmadan önce, fotoğrafların sadece gizli olup olmadığını ya da klasör yapısının bozulup bozulmadığını kontrol edin. Windows’ta Dosya Gezgini’nde gizli dosyaları açın. Mac’te Finder’da Command + Shift + Period tuşlarına basın. Kartların, dosyalar hâlâ oradayken boş göründüğünü gördüm.
Sonra, kartın tamamını bilgisayarınıza kopyalamayı deneyin. Normal kopyalama başarısız olursa, bu yalnızca dosyaların silinmediğini değil, dosya sisteminin hasarlı olduğunu gösterir. Bu bilgi önemlidir.
Kart kararlıysa, Disk Drill kamera SD kartından fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçimdir. JPG ve RAW dosyalarını iyi bulma eğilimindedir ve önizleme, sağlam olanları ayırt etmenize yardımcı olur. Kurtarılan dosyaları karta geri değil, bilgisayarınıza kaydedin. Çok açık, ama insanlar hâlâ bunu yapıyor ve sonra neden durumun kötüleştiğini merak ediyor.
Bazı fotoğraflar eksikse ama diğerleri duruyorsa, kameraya da bakın. Bazı kameralar fotoğrafları DCIM alt klasörlerine böler ve içe aktarma sırasında bir klasör atlanır. Bunu Canon ve Sony kartlarında birden fazla kez gördüm.
Hızlı bir anlatım istiyorsanız, şu SD kart fotoğraf kurtarma video rehberi kısa ve takip etmesi kolaydır.
Kart bağlantısı kesiliyorsa, yavaşlıyorsa veya okuma hataları veriyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Bu noktada, tekrarlanan taramalar yardımcı olmaktan çok zarar verir.
Kart hâlâ algılanıyorsa, aslında önce onu “düzeltmeye” çalışmakta acele etmezdim. Bu, @mikeappsreviewer ve @sterrenkijker’a göre biraz daha temkinli olduğum tek kısım. Çoğunlukla iyi görünen bir kart bile, denetleyici arızalanmaya başlıyorsa hızla kötüleşebilir.
Benim yapacaklarım:
- Kartın gerçek kapasitesini ve kullanılan alanını kontrol etmek
- Hâlâ kullanılmış depolama alanı gösteriyorsa, bu verilerin hâlâ orada olabileceğine dair iyi bir işarettir
- Varsa bir yazma korumalı adaptör kullanmak, böylece yanlışlıkla karta bir şey yazılmaz
- Kurtarma işlemini karttan bilgisayarınıza yapmak, asla tekrar SD karta değil
Ayrıca, tek sorunun “silinmiş” olduğunu varsaymayın. Kameralar bazen parçalanmış RAW/JPG setleri bırakır, özellikle kart neredeyse doluysa veya kamera yazma sırasında kesintiye uğradıysa. Bu yüzden bazı dosyalar geri gelirken bazıları gelmez.
Burada yine de Disk Drill kullanırdım çünkü fotoğraf sonuçlarını sıralamak ve gerçek olanla çöp olanı önizlemede ayırmak kolaydır, ancak tarama garip isimlere sahip tonlarca bozuk dosya bulursa, bu genellikle basit silmeden ziyade dosya sistemi hasarına işaret eder. Bu durumda ihtimal biraz düşer, sıfır olmaz, sadece daha düşük olur.
İnsanların unuttuğu bir şey daha: eksik çekimlerin görünenlerden farklı bir formatta veya klasörde kaydedilip kaydedilmediğini kontrol edin. Kullanıcıların JPG’lerin silindiğini düşündüğünü, oysa kameranın sessizce RAW+JPEG’e veya ikinci bir DCIM klasörüne geçtiğini gördüm. Sinir bozucu, ama oluyor.
Silinmiş kamera fotoğrafları ve SD kart kurtarma hakkında daha fazla gerçek dünya örneği istiyorsanız, şu başlık oldukça ilgili: JPG ve CR3 dosyaları dahil bir SD karttan silinmiş fotoğraflar nasıl kurtarılır.
Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa, ısınırsa veya saçma derecede yavaş okunuyorsa, durun. İşte o nokta, kendi başınıza kurtarmanın “eyvah, daha kötü yaptım” bölgesine dönüştüğü yerdir.
@sterrenkijker, @cacadordeestrelas ve @mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey: fotoğrafların yalnızca bilgisayarınıza içe aktarma sırasında mı eksik olduğunu, yoksa kartın kendisinde de mi olmadığını kontrol edin. Birçok kamera içe aktarma uygulaması desteklenmeyen RAW dosyalarını, yinelenen adları veya belirli DCIM klasörlerini atlar ve bu da dosyalar kaybolmuş gibi görünmesine neden olur.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Mümkünse SD kartı kilitleyin.
- Karta yalnızca Photos/Image Capture üzerinden değil, elle göz atın.
- Dosyalar yoksa, kurtarmayı kameranın USB bağlantısı üzerinden değil, bir kart okuyucu ile yapın.
Kart garip davranıyorsa klasörlerin içinde fazla dolaşmaya biraz katılmıyorum. Yavaşsa veya hata veriyorsa, daha az müdahale daha iyidir.
Yazılım olarak, Disk Drill makul bir seçenektir.
Artıları
- İyi fotoğraf ve RAW algılama
- Önizleme, gereksiz dosyaları geri yüklemekten kaçınmaya yardımcı olur
- Teknik olmayan kullanıcılar için yeterince basit
Eksileri
- Derin taramalar biraz zaman alabilir
- Ücretsiz kurtarma sınırları platforma göre değişir
- Dosya sistemi ciddi şekilde zarar görmüşse sonuçlar karmaşık hale gelir
Kurtarılan fotoğraflarda gri bloklar veya yarım görüntüler varsa, bu genellikle kısmi üzerine yazma olduğu anlamına gelir ve bunu hiçbir uygulama temiz bir şekilde düzeltemez. O noktada, kurtarabildiğinizi kurtarın ve taramaları sonsuza kadar yeniden denemeyi bırakın.