Mac için her yönüyle iyi bir veri kurtarma yazılımı var mı?

Başarısız bir harici sürücü aktarımından sonra Mac’imdeki önemli dosyaları yanlışlıkla kaybettim ve şimdi gerçekten işe yarayan güvenilir veri kurtarma yazılımı bulmaya çalışıyorum. Güvenli, etkili ve parasını hak eden, Mac için iyi bir genel amaçlı veri kurtarma aracı seçme konusunda yardıma ihtiyacım var.

Bunun olduğunu görmekten nefret ediyorum. Bir keresinde bir MacBook’tan bir müşteri klasörünü kaybettim ve en kötü kısmı ilk beş dakikada yanlış şeyi yapmaktı. Dosyalarınız bir Mac’ten, SD karttan veya harici sürücüden kaybolduysa, önce sakin olun. Kurtarma çoğu zaman işe yarar, ama atacağınız bir sonraki adım çok şeyi belirler.

Bir şey yüklemeden önce bunu yapın

1. Sürücüye hemen yazmayı durdurun.
  2. Üzerine yeni dosyalar taşımayın.
  3. Şimdilik İlk Yardım’ı kullanmayın. O temizlik uygulamalarını da kullanmayın.
  4. Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin, asla aynı sürücüye geri değil.
  5. Sürücü Mac bağlantısından kopuyorsa, rastgele yeniden bağlanıyorsa veya kararsız çalışıyorsa, hâlâ erişiminiz varken önce bir imaj yedeği alın.

SSD’lerde bu, çoğu insanın düşündüğünden daha fazla önem taşır. Yeni Mac’lerde TRIM silinen blokları hızla temizler. Bunu harici bir SSD ile zor yoldan öğrendim. Çok uzun beklerseniz, kullanmaya devam ederseniz, şansınız azalır.

Kısa listeye koyacağım araçlar

Seçenekler hakkında daha geniş bir başlık istiyorsanız, okumaya değer bir tane burada: Mac kurtarma araçları

1. Disk Drill çoğu kişiye ilk önce önereceğim araç olurdu. Kurulumu kolaydır. APFS’yi iyi okur, Apple Silicon’da sorunsuz çalışır ve silinmiş dosyalar, silinmiş gibi görünen harici sürücüler ve kamera kartlarında bende oldukça iyi iş çıkardı. Önizleme özelliği çok yardımcı olur, çünkü tam bir kurtarma için zaman harcamadan önce nelerin hâlâ orada olduğunu kontrol edebilirsiniz. Ayrıca birebir disk imajı alma özelliğini de içerir; bu da sürücünüz garip davranıyorsa önemlidir.
  2. PhotoRec aklımda tuttuğum ücretsiz seçenektir. Çirkindir, terminal ağırlıklıdır ve hiç kullanıcı dostu değildir. Yine de kart veya sürücü kötü durumdaysa beklenenden iyi performans gösterir. Ödünleşim ise zorludur. Dosya adları genellikle kaybolur, klasörler kaybolur ve sonuçları düzenlemek zahmetlidir.
  3. R-Studio daha karmaşık durumlar içindir. Hasarlı bölümler, RAID işleri, dosya sistemi sorunları, daha derin taramalar. Daha basit uygulamalar tıkandığında insanların bununla iyi sonuçlar aldığını gördüm. Arayüz bana ilk seferde karmaşık gelmişti. Depolama araçlarına zaten aşinaysanız, daha mantıklı gelmeye başlar.
  4. Daha basit bir şey istiyorsanız iBoysoft Data Recovery uygundur. APFS desteği yeterince iyidir. Ayrıca küçük bir ücretsiz kurtarma hakkı da verir; bu da yalnızca bir belge klasörüne veya birkaç fotoğrafa ihtiyacınız varsa ve henüz tam anlamıyla girişmek istemiyorsanız yardımcı olur.

Nereden başlardım

Geneldeki karmaşa, silinen dosyalar, boşaltılmış Çöp Kutusu, bozulmuş bir SD kart veya yarı bozuk görünen harici bir sürücü için Disk Drill ile başlardım. Kullanım kolaylığı ile verileri geri getirme başarısı arasında en iyi denge gibi geldi.

Terminal kullanmakta rahatsanız ve ücretsiz bir seçenek istiyorsanız, PhotoRec hâlâ yerini koruyor. Eski görünüyor ve biraz kaba hissettiriyor, ama insanların beklediğinden daha sık sonuç veriyor.

Ben olayı basit tutardım. Mac için çok yönlü bir veri kurtarma uygulaması olarak ilk seçeceğim Disk Drill olurdu.

Neden çoğundan önce bunu seçerdim:

1. APFS ve HFS+ ile iyi çalışıyor.
  2. Dahili sürücüler, harici diskler, SD kartlar, USB belleklerle çalışıyor.
  3. Önizleme özelliği faydalı, böylece ödeme yapmadan önce dosyalarınızın orada olup olmadığını görebiliyorsunuz.
  4. Çok sağlam olsa da birçok kişi için gereğinden fazla karmaşık olan R-Studio’ya göre kullanımı daha kolay.
  5. Disk imajı yedekleme özelliği var; harici sürücünüz kararsız davranıyorsa bu önemlidir.

@mikeappsreviewer ile ufak bir fikir ayrılığım var. İnsanların çoğunu PhotoRec’e yönlendirmezdim, tabii dağınıklığı sorun etmiyorlarsa başka. Evet, çok şey kurtarıyor ama klasör yapısını ve dosya adlarını kaybetmek bir sorunu ikinci bir soruna çeviriyor. Fotoğraflar için idare eder. Karışık iş dosyalarında can sıkıcıdır.

Kısa listem:

• Disk Drill, Mac için genel kullanımda en iyi seçim
  • R-Studio, teknik kullanıcılar ve hasarlı dosya sistemleri için daha iyi
  • iBoysoft, daha basit bir ikinci seçenek istiyorsanız fena değil
  • PhotoRec, ücretsiz ama çirkin ve kaotik

Aktarım harici bir sürücüde başarısız olduysa, dosyalar Mac’ten taşınıp oradan da silinmediyse önce Mac’inizi değil harici sürücüyü tarardım. Kurtarmayı farklı bir sürücüye yapın. Aynı sürücüye değil. İnsanların işi burada bozduğu yer tam olarak burası.

Hızlı bir açıklama istiyorsanız, şu Mac veri kurtarma yazılımı ipuçları ve kurtarma uygulaması önerileri göz gezdirmesi kolay bir içerik.

Kısa listedeki seçim konusunda çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @boswandelaar ile aynı fikirdeyim, ama aktarım sırasında gerçekte neyin başarısız olduğuna bağlı olarak sıralamayı biraz değiştirirdim.

Her açıdan iyi bir Mac veri kurtarma yazılımı seçeneği istiyorsanız, Disk Drill muhtemelen çoğu insan için en güvenli öneridir. Sihirli olduğu için değil, ama tam kararında bir denge sunduğu için: sağlam APFS desteği, kolay arayüz, önizlemeler ve dahili Mac depolaması, harici HDD’ler, SSD’ler, SD kartlar ve USB sürücülerde sizi adli bilişim laboratuvarına ihtiyaç duyuyormuş gibi hissettirmeden çalışır.

Genelde verilen tavsiyeye biraz katılmadığım nokta şu: insanlar “her şeyi derin taramaya” çok hızlı atlıyor. Harici sürücü hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, önce daha hafif bir taramayla başlayın. Derin taramalar sonsuza kadar sürebilir ve size genel dosya adlarıyla dolu bir çöp dağı geri döndürebilir. Faydalı mı, evet. Eğlenceli mi, hayır.

Benim görüşüm:

• Disk Drill: normal kullanıcılar için en iyi genel Mac veri kurtarma uygulaması
  • R-Studio: dosya sistemi gerçekten bozulmuşsa daha güçlü
  • PhotoRec: ücretsiz, güçlü ve aynı zamanda bir tür dosya adı mezarlığı
  • iBoysoft: fena değil, ama genelde insanların onu çabuk aştığını görüyorum

Ayrıca, bu başarısız bir harici sürücü aktarımıysa, eksik dosyalar hâlâ kaynak sürücüde, hedef sürücüde veya her ikisinde kısmi hâlde duruyor olabilir. Bu yüzden sonsuza kadar kaybolduklarını varsaymadan önce ikisini de kontrol ederdim. İnsanlar bunu sürekli gözden kaçırıyor.

Daha fazla görüş için, silinmiş veya kaybolmuş dosyaları kurtarmak için en iyi Mac veri kurtarma yazılımı hakkındaki bu başlığa göz atmaya değer.

Kısa versiyon: Mac için Disk Drill ile başlayın, kurtarılanları farklı bir sürücüye kaydedin ve işe yarar hiçbir şey bulamazsa sonra R-Studio’ya geçin.

Kısa listedeki seçimde çoğunlukla @boswandelaar, @yozora ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ancak bir uyarı eklerim: Başarısız aktarım bir SSD ile ilgiliyse, TRIM silinen verileri hızla temizleyebildiği için yazılımla kurtarma sınırlı olabilir. Bu durumda, hangi uygulamayı seçtiğinizden çok zaman önemlidir.

Genel bir Mac önerisi için Disk Drill hâlâ en dengeli seçimdir.

Disk Drill’in artıları

• Oldukça Mac dostu, adli bilişim labirenti gibi değil
  • APFS, harici aygıtlar, USB sürücüler, SD kartlar için iyi destek
  • Önizleme, körü körüne ödeme yapmayı önlemeye yardımcı olur
  • Kurtarmadan önce bir yedek görüntüsü oluşturabilir
  • Yalnızca fotoğraflar için değil, karışık dosya türleri için de iyi

Disk Drill’in eksileri

• En ucuz seçenek değil
  • Derin taramalar çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir
  • Ciddi şekilde zarar görmüş dosya sistemlerinde, R-Studio’dan önce sınırlarına ulaşabilir

Sıralamam şöyle olurdu:

1. Çoğu kişi için Disk Drill
  2. Sürücü yapısı bozulmuş veya garipse R-Studio
  3. Yalnızca kaybolan adları ve klasörleri kabul ediyorsanız PhotoRec
  4. Temel bir şey istiyorsanız iBoysoft

Diğerleriyle küçük bir görüş ayrılığım var: Aktarım uygulamasının dosyaları kopyaladığını mı yoksa taşıdığını mı kontrol ederdim. Eğer bu bir taşıma işlemi idiyse, kaynak Mac sürücüsünü taramak da harici sürücüyü taramak kadar önemli olabilir. Kurtarmayı her zaman farklı bir sürücüye yapın.