Nikon kameramda kullanılan bir CF karttan kayıp RAW fotoğrafları kurtarmaya çalışıyorum. Bir çekimden sonra, kartta hâlâ kullanılmış alan görünmesine rağmen birkaç NEF dosyası kayboldu. Bu görüntüler önemli olduğu için yeni fotoğraflar çekmedim ve kartı formatlamadım. En güvenli CF kart kurtarma adımlarını ve kayıp Nikon RAW dosyalarını geri yüklemenin güvenilir bir yolu olup olmadığını anlamak için yardıma ihtiyacım var.
CF kartların birden fazla kez tuhaf davrandığını gördüm. Gördüğüm en büyük hata, dosyaları çıkarmadan önce insanların beş farklı onarım numarası denemesi. Ben bunu yapmazdım. Bu noktadan sonra karta salt okunur bir ortam gibi davranın.
Yani, kullanmayı bırakın. Üzerine daha fazla fotoğraf çekmeyin. Biçimlendirmeyin. Onarım araçları çalıştırmayın. Üzerine hiçbir şey kopyalamayın. Bir CF kart, fotoğraf verileri hâlâ üzerinde dururken boş, bozuk veya okunamaz görünebilir. Çoğu zaman sorun belleğin kendisinde değil, dosya sistemindedir. Yeni veriler o eski sektörlerin üzerine yazıldığında, kurtarma şansı hızla düşer.
İlk kontrol edeceğim şey bağlantı yolu olurdu. Gerçek bir CF kart okuyucu kullanın. Mümkünse kameradan USB kablosuyla bağlamayı atlayın. Kameraların kötü şekilde bağlanıp durumu değerlendirmeyi daha da zorlaştırdığını gördüm. Başka bir USB portu deneyin. İkinci bir okuyucunuz varsa onu kullanın. Ardından kartı Windows’ta Disk Management veya macOS’ta Disk Utility içinde arayın. File Explorer veya Finder içinde açılması gerekmez. Sisteminiz kartı görüyorsa ve yaklaşık doğru kapasiteyi bildiriyorsa, hâlâ iyi bir şansınız var demektir.
Yedeğiniz yoksa, doğrudan kurtarma yazılımına geçerdim. Buradaki ilk tercihim Disk Drill olur. Bunu kamera medyasında kullandım çünkü iş akışını takip etmek kolay, FAT32 ve exFAT gibi yaygın kart biçimlerini okuyabiliyor ve RAW dosyaları ile büyük video kliplerinde de oldukça iyi iş çıkarıyor. Önizleme, insanların düşündüğünden daha önemlidir. file0001 gibi adlara sahip 400 dosyayı geri yüklemek ve sonra bunların yarısının bozuk olduğunu öğrenmek istemem.
Benim yapacağım şey adım adım şu olurdu:
- CF kartı çıkarın ve kameranın dışında bırakın. Önce kurtarma, sonra denemeler.
- Bir kart okuyucu ile bağlayın. Kamerayı aracı olarak kullanmaktansa doğrudan okuyucu genelde daha temiz olur.
- Disk Drill’i açın ve doğrudan CF kartın kendisini seçin. Bunu iki kez kontrol edin. Yanlış sürücüyü taramak istemezsiniz.
- Kart kararsızsa, önce bir imaj alın. Bire bir alınmış bir yedek, tarama için size daha güvenli bir kopya sağlar.
- Tam tarama çalıştırın. Bitmesine izin verin. Yarıda kesmek daha eski veya hasarlı girdilerin kaçmasına neden olabilir.
- Sonuçları önizleyin. Herhangi bir şeyi geri yüklemeden önce birkaç fotoğraf ve klip açarım. Zaman kazandırır.
- Başka bir sürücüye kurtarın. Bilgisayarınızın dahili depolaması veya harici bir sürücü uygundur. Kurtarılan dosyaları tekrar CF karta yazmayın.
Başka seçenekler istiyorsanız, PhotoRec akılda tutulmaya değer. Ücretsizdir ve dosya sistemi mahvolmuş kartlardan dosya çektiğini gördüm. Dezavantajı, çıktı çok hızlı şekilde dağınık hale gelir ve dosya adları çoğu zaman kaybolur. UFS Explorer da sağlamdır, ancak insanları oraya ancak daha teknik araçlarla ve daha fazla ayarla uğraşmaya razılarsa yönlendirirdim. Düz bir CF kart kurtarma işi için yine de Disk Drill ile başlardım çünkü daha az uğraştırır.
Ve evet, bir şey daha. Windows veya macOS size biçimlendirme uyarısı gösterirse, buna tıklamayın. Bu mesaj sadece sistemin kartı temiz şekilde okuyamadığını söyler. Biçimlendirmenin bir sonraki güvenli adım olduğu anlamına gelmez. Önce kurtarın. Dosyalarınızı yedekleyin. Hâlâ kartı kullanmaya devam etmek istiyorsanız, biçimlendirmeyi sonra yapın.
Eksik NEF’lerle birlikte kullanılan alan, genellikle silinmiş görüntü verilerine değil, bozulmuş dizin girdilerine işaret eder. Bu yüzden bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: kameranın karta tekrar yazmasına izin vermeyin. Ayrıldığım nokta ise şu: karta doğrudan tarama yapmadan önce, eğer okuyucu kartı sorunsuz görüyorsa, önce tam bir imajını alırdım. CF kartlar bazen tarama ortasında bağlantıyı keser ve o zaman ortaya daha da kötü bir karmaşa çıkar.
Benim yapacağım şey:
- CF kartı özel bir kart okuyucuya takın.
- Sisteminiz kartın tam kapasitesini görüyorsa, önce kartı klonlayın veya imajını alın.
- Orijinal kartı değil, imajı tarayın.
- NEF dosyalarını yalnızca dosya adına göre değil, dosya imzasına göre arayın.
- Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin.
Nikon RAW için Disk Drill iyi bir seçimdir çünkü tek geçişte kayıp bölümleri, silinmiş girdileri ve oyulmuş RAW dosyalarını bulur. Dosya sistemi tamamen bozulmuşsa, PhotoRec de çoğu zaman NEF dosyalarını çıkarır, ancak dosya adları ve klasör yapısı mahvolur. Bu kısım can sıkıcıdır.
Kurtarmadan sonra Nikon NX Studio’yu veya başka bir RAW tarayıcısını da kontrol edin. Bazı kurtarılan NEF dosyaları, Windows önizleme onların bozuk olduğunu söylese bile burada sorunsuz açılır.
Eksik çekimler tek bir seri çekimde veya birbirine yakın bir zaman aralığında çekildiyse, boşluktan önceki ve sonraki dosya numaralarını karşılaştırın. Bu, dosyaların silinip silinmediğini veya çekim sırasında kartın dizini güncellemeyi durdurup durdurmadığını anlamanızı sağlar.
Görsel bir anlatım istiyorsanız, hafıza kartından dosya kurtarma için adım adım bu video çoğu forum gönderisinden daha kolay takip edilir.
Kullanılan alan + eksik NEF’ler çoğu zaman bir meta veri sorunudur, ancak ne @mikeappsreviewer ne de @chasseurdetoiles tarafından yeterince vurgulanmayan bir şey eklemek isterim: dosyaların işletim sistemi tarafından görünmez olup yine de Nikon yazılımı tarafından okunabilir olup olmadığını kontrol edin.
Kart bağlanıyorsa, süslü işlemlere girişmeden önce NX Studio, FastRawViewer veya hatta terminalden exiftool ile göz atmayı deneyin. Finder/Explorer’da düzgün görünmeyen ama garip dizin hasarıyla hâlâ orada olan NEF dosyaları gördüm. Yaygın değil ama olur.
Ayrıca, eğer bu FAT32’ye yazan bir Nikon ise, bölünmüş davranış veya anormal dosya numaralandırmasına bakın. “Eksik” fotoğrafların hepsi tek bir sıra boşluğunun etrafında duruyorsa, bu gerçek silinmeden ziyade bozulmuş bir klasör girdisine işaret edebilir. Farklı sorun, aynı panik.
Bir noktada katılıyorum: önce kartı “onarım” yapmayın. chkdsk/fsck, insanların kurtarılabilir olanı gerçekten kayıp hâle getirdiği yerdir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Zihinsel olarak yazmaya karşı koruyun, yani kamerayı artık kullanmayın.
- Kartı kaliteli bir CF okuyucuda okuyun.
- Okuyucunuz hataları gösteriyorsa SMART benzeri davranışı kontrol edin veya en azından okumaların takılıp takılmadığına bakın.
- Kararlıysa, bir imaj alın.
- İmajın dosya sistemi düzeyinde taranmasını deneyin.
- Sonra NEF için imza tabanlı kurtarma yapın.
Disk Drill burada mantıklıdır çünkü hem normal kurtarma hem de RAW tarama yapabilir ve bunun için devasa bir öğrenme eğrisi gerekmez. Nikon .NEF dosyalarını önizlemelerle bulursa, bu genellikle iyi bir işarettir. Bulamazsa, PhotoRec çirkin ama etkili yedek seçenektir.
Bir pratik nokta daha: başka bir sürücüye kurtarın, sonra NEF’leri yalnızca Windows Photos ile değil, Nikon yazılımında açın. Windows, Nikon uygulamalarının gayet iyi açtığı dosyalara “bozuk” der. Aşırı sinir bozucu.
Ayrıca, SD karttan silinen videoları adım adım kurtarma konusunda basit bir rehber arayanlar için, SD karttan silinen videoları adım adım kurtarma hakkındaki bu anlatım çoğu forum tavsiyesinden daha kolay takip edilir.
Eksik NEF’lerle birlikte kullanılan alan, kartın ayırma tablosunun kısmen sağlam olduğu ancak kameranın bazı yazma işlemlerini sonlandırmayı durdurduğu anlamına da gelebilir. Bu yüzden başkalarının yalnızca ima ettiği bir şeyi kontrol ederdim: “eksik” çekimlerin aslında kesintiye uğramış bir yazmadan kalan parçalar olup olmadığını, tamamen silinmiş dosyalar olmadığını.
Hızlı test: kartın imajını aldıktan sonra, kurtarılan NEF’leri boyutlarına göre inceleyin. Aynı çekimden çıkan Nikon RAW dosyaları, ISO/içerik çok değişmedikçe oldukça dar bir boyut aralığında olmalıdır. Eksik olanlar çok küçük dosyalar olarak kurtarılıyorsa veya hepsi aynı boyut noktasında bozuluyorsa, bu basit dizin kaybından ziyade yazma kesintisini ya da kart/kontrolcü sorununu düşündürür. Bu durumda kurtarma işe yarasa bile karta bir daha güvenmeyin.
Onarım araçlarından kaçınma ve çıktıyı başka bir yere kaydetme konusunda @chasseurdetoiles, @stellacadente ve @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Biraz farklı düşündüğüm nokta, önce örüntü ipuçlarını kontrol etmeden doğrudan geniş kapsamlı kurtarmaya atlamak. Dosya numaralandırma boşlukları, anormal NEF boyutları ve kayıpların tek bir seri çekimde kümelenip kümelenmediği, saatlerce tarama yapmadan önce size çok şey söyleyebilir.
Yazılım konusuna gelince, Disk Drill burada makul bir orta yol.
Artıları:
- kart imajlarını taramak kolaydır
- hem dosya sistemi girdilerini hem de oyularak bulunan NEF’leri bulur
- önizleme, dosyaların gerçekten kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmek için faydalıdır
Eksileri:
- oyularak bulunan sonuçlar özgün adları/klasörleri kaybedebilir
- derin taramalar biraz zaman alabilir
- NEF verisinin kendisi yalnızca kısmen yazıldıysa, hiçbir uygulama bunu tamamen yeniden oluşturamaz
Disk Drill iyi NEF’ler üretmezse, büyük olasılıkla gizli dosyalardan ziyade eksik verilerle uğraşıyorsunuz demektir. İşte o noktada gerçek çözüm daha fazla kurtarma denemesi değil, kartı kullanımdan çıkarmaktır.