Opróżniłem Kosz na moim Macu — co powinienem zrobić dalej?

Przypadkowo opróżniłem Kosz na moim Macu i zaraz potem zorientowałem się, że usunąłem ważne pliki, których nadal potrzebuję. Panikuję, bo nie mam pewności, czy da się je odzyskać ani czy nie pogarszam sytuacji, używając dalej mojego Maca. Szukam porady dotyczącej najlepszych kolejnych kroków odzyskiwania plików na Macu oraz tego, czy istnieje jakaś szansa na przywrócenie plików z opróżnionego Kosza.

Zrobiłem sobie to na MacBooku Air. Folder pełen plików z pracy, rodzinnych zdjęć, zniknął po jednym głupim kliknięciu. Więc tak, znam to okropne uczucie.

Opróżnienie Kosza nie zawsze oznacza, że dane zniknęły od razu.

To, co zwykle dzieje się w macOS, jest prostsze, niż ludziom się wydaje. System usuwa odwołania do plików i traktuje to miejsce jako wolne. Dane plików często pozostają tam przez jakiś czas, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Dlatego pierwszy krok ma większe znaczenie niż cokolwiek innego.

Przestań używać Maca.

Mówię poważnie. Pozamykaj wszystko. Nie przeglądaj dalej internetu. Nie zaczynaj kopiować filmów. Każdy zapis na dysku wewnętrznym pogarsza szanse odzyskania danych.

Jest tu jeden nieprzyjemny szczegół. Nowsze Maki używają dysków SSD, a dyski SSD używają TRIM. Gdy TRIM się uruchomi, usunięte bloki mogą zostać wyczyszczone w tle. Czasem szybko. Czasem wolniej. Widziałem mieszane wyniki, dlatego ludzie ciągle powtarzają tę samą radę: przestań używać komputera, gdy tylko zauważysz błąd.

U mnie zadziałał Disk Drill. Najpierw męczyłem się z kilkoma innymi aplikacjami do odzyskiwania danych. Jedna miała problem z APFS. Inna była irytująca, jeśli chodzi o uprawnienia na Apple Silicon. Disk Drill wydawał się mniej kapryśny i uzyskałem wyniki bez długiej walki.

Oto dokładna procedura, której użyłem.

1. Przestałem używać Maca do czegokolwiek poza odzyskiwaniem danych.
  2. Podłączyłem zewnętrzny dysk SSD na USB. Nie chciałem, żeby odzyskane pliki zapisywały się na tym samym dysku wewnętrznym, który próbowałem uratować.
  3. Pobrałem Disk Drill i umieściłem go na zewnętrznym dysku SSD, a nie w pamięci wewnętrznej Maca.
  4. Otworzyłem Ustawienia systemowe, potem Prywatność i ochrona, a następnie Pełny dostęp do dysku.
  5. Przyznałem Disk Drill pełny dostęp do dysku, żeby mógł prawidłowo zobaczyć dysk wewnętrzny.
  6. W aplikacji wybrałem wewnętrzny dysk SSD i kliknąłem Szukaj utraconych danych.
  7. Skanowanie trwało około godziny na moim MacBooku Air.
  8. Po zakończeniu skanowania otworzyłem Przejrzyj znalezione elementy.
  9. Filtrowałem według typu pliku, bo surowa lista wyników była ogromna. Najbardziej zależało mi na dokumentach i zdjęciach.
  10. Podglądałem pliki przed ich przywróceniem. W moim przypadku, jeśli podgląd ładował się poprawnie, odzyskanie zwykle też było udane.
  11. Wybrałem pliki, które chciałem, i kliknąłem Odzyskaj.
  12. Zapisałem wszystko na zewnętrznym dysku SSD.

Moje wyniki były lepsze, niż się spodziewałem. Większość dokumentów wróciła. Większość zdjęć też. Wiele nazw plików pozostało nienaruszonych. Śmieciowe pliki tymczasowe były w rozsypce, część danych z pamięci podręcznej była uszkodzona, ale pliki, na których mi zależało, przetrwały.

Jeśli przed tym zdarzeniem miałeś skonfigurowane Time Machine, zacznij od tego. Serio. To czystsze, szybsze i mniej ryzykowne niż skanowanie surowej pamięci.

To zrobiłbym z Time Machine:

1. Otwórz Time Machine z paska menu lub przez Spotlight.
  2. Przejdź do folderu, w którym wcześniej były brakujące pliki.
  3. Cofnij się do daty sprzed opróżnienia Kosza.
  4. Wybierz pliki i kliknij Przywróć.

To zwykle przywraca je tam, skąd pochodzą, z zachowaniem folderów i nazw.

Sprawdź też miejsca, o których ludzie zapominają dosłownie za każdym razem:

1. iCloud Drive
  2. Ostatnio usunięte w Zdjęciach
  3. Ostatnio usunięte w Notatkach
  4. Usunięte pliki w Dropbox
  5. Kosz Google Drive i historia wersji
  6. Dyski zewnętrzne ze starymi kopiami

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli te usunięte pliki pochodziły z karty SD, karty aparatu albo pamięci drona, sprawdziłbym też oryginalną kartę. Jeśli nie została ponownie użyta, odzyskiwanie z karty jest często łatwiejsze niż z Maca.

I nie zaczynaj teraz instalować żadnych śmieciowych narzędzi do czyszczenia. Żadnych aplikacji do czyszczenia Maca. Żadnych narzędzi optymalizacyjnych. Żadnej losowej aplikacji naprawczej z wpisu na blogu, który znalazłeś w półpanice o 2 w nocy. Najpierw odzyskiwanie. Czyszczenie później.

Jeśli oprogramowanie nic nie znajdzie, a pliki są ważne dla spraw prawnych, dokumentacji firmowej albo czegoś innego, co po prostu musisz odzyskać, wtedy kolejnym krokiem jest laboratorium odzyskiwania danych. Drogie, jasne. Ale przy zwykłej pomyłce z opróżnieniem Kosza ludzie zazwyczaj najpierw wybierają odzyskiwanie programowe i w moim przypadku to wystarczyło.

Przestań zapisywać na dysku wewnętrznym. Ta część od @mikeappsreviewer jest całkowicie trafna. Różnię się w tym, żeby nie przechodzić od razu do długiego skanowania, zanim najpierw sprawdzisz łatwiejsze ścieżki odzyskiwania. Najpierw wybierz najmniej inwazyjną opcję.

Zrób to w tej kolejności.

1. Sprawdź Time Machine.
    Jeśli była włączona, to najszybsze rozwiązanie.

2. Sprawdź kosz na poziomie aplikacji.
    Zdjęcia mają Ostatnio usunięte. Notatki też. Mail, iCloud Drive, Dropbox, OneDrive, Google Drive — wszystkie przez jakiś czas przechowują usunięte rzeczy.

3. Sprawdź innego Maca lub iPhonea zalogowanego na to samo Apple ID.
    Czasami pliki nadal są tam widoczne, jeśli synchronizacja miała opóźnienie.

4. Jeśli pliki były tylko lokalne, przejdź do oprogramowania do odzyskiwania.
    Disk Drill to jedna z lepszych opcji na Maca dla APFS i pozwala podejrzeć wyniki przed odzyskaniem. Zapisuj odzyskane pliki na dysku zewnętrznym, nie na Macu.

5. Jeśli dane są firmowe, prawne albo nie do zastąpienia, zatrzymaj się i zadzwoń do laboratorium, zanim zaczniesz testować losowe aplikacje.

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie często pomijają. Jeśli FileVault był włączony, a TRIM zdążył już zadziałać na SSD, szanse na odzyskanie mocno spadają. Nie do zera, ale są niższe. Dlatego liczy się szybkość.

Dodatkowo, tutaj jest dobre szybkie omówienie odzyskiwania usuniętych plików na Macu, jeśli wolisz wersję wizualną:
Kroki odzyskiwania usuniętych plików na Macu po opróżnieniu Kosza

Nie instaluj pięciu narzędzi i nie zamęczaj dysku. Wybierz jedną drogę i zrób to porządnie. To ma bardzo duże znaczenie.

Pierwsza rzecz: jeśli pliki są naprawdę krytyczne, to właściwie trochę nie zgodziłbym się z odruchem „od razu spróbuj oprogramowania” od @mikeappsreviewer i @yozora. Jeśli to są dokumenty podatkowe, praca dla klientów, sprawy prawne albo lata rodzinnych zdjęć bez kopii zapasowej, pełne wyłączenie Maca i kontakt z profesjonalnym laboratorium, zanim cokolwiek zrobisz, może być mądrzejszym ruchem. Samodzielne odzyskiwanie jest tańsze, jasne, ale każde dodatkowe uruchomienie/zapis to ryzyko dla SSD.

Jeśli to jest ważne, ale nie aż tak, by „dzwonić do laboratorium śledczego”, zrób to:

• Odłącz się od Wi-Fi, jeśli możesz
  • Zamknij aplikacje, które automatycznie synchronizują dane
  • Nie pozwól Spotlight, Zdjęciom ani aplikacjom chmurowym mielić w tle
  • Jeśli masz innego Maca, utwórz na nim USB do odzyskiwania zamiast używać tego, którego dotyczy problem

O jednej rzeczy ludzie zapominają: sprawdź, czy plik był kiedykolwiek wysłany e-mailem, przez AirDrop, wyeksportowany albo otwarty z innej aplikacji. Już wcześniej „odzyskiwałem” brakujące dokumenty z załączników Maila i folderów tymczasowych aplikacji. Niezbyt eleganckie, ale hej, plik to plik.

Sprawdź też:

• Ostatnie w Finderze
  • listę Ostatnio otwierane w aplikacji
  • historię Terminala, jeśli przenosiłeś pliki z wiersza poleceń
  • foldery współdzielone w twojej sieci
  • stare archiwa ZIP, które zrobiłeś i o których zapomniałeś

Jeśli jednak wybierzesz drogę z oprogramowaniem, Disk Drill to rozsądny wybór dla Maca, głównie dlatego, że radzi sobie z nowoczesnymi Macami/APFS lepiej niż wiele starszych badziewnych narzędzi. Tylko nie odzyskuj danych z powrotem na ten sam wewnętrzny dysk. To ma naprawdę duże znaczenie.

A jeśli chcesz przyzwoite wideo omawiające opcje narzędzi do odzyskiwania danych, to było przydatne:
porównanie najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych na Maca i PC

Najważniejsze to nie dłubać przy Macu godzinami w trybie paniki. To zwykle wtedy ludzie pogarszają sytuację.