Potrzebujesz pomocy z odzyskiwaniem utraconej partycji

Przypadkowo utraciłem partycję podczas próby zmiany rozmiaru dysku i teraz brakuje ważnych plików. Zarządzanie dyskami pokazuje to miejsce inaczej, ale nie mogę już uzyskać dostępu do partycji. Potrzebuję pomocy w odzyskaniu utraconej partycji, zanim pogorszę sytuację lub nadpiszę dane.

Jeśli partycja zniknęła i nie zapisałeś później nowych danych na dysku, szanse nadal są całkiem niezłe. Widziałem takie przypadki, gdy Windows usunął wpis partycji, pokazał to miejsce jako wolne, a pliki nadal leżały tam nietknięte.

Jeden haczyk. Dyski SSD są mniej wyrozumiałe. Jeśli stało się to na SSD, TRIM może po pewnym czasie wyczyścić usunięte bloki. Natychmiast przestałbym używać dysku i szybko zaczął odzyskiwanie.

Co bym zrobił:

1. Przestań używać dysku.
  2. Sprawdź, czy partycja zniknęła, czy tylko nie ma przypisanej litery dysku.
  3. Najpierw skopiuj ważne pliki.
  4. Spróbuj przywrócić starą partycję.
  5. Jeśli przywracanie się nie powiedzie, utwórz nową partycję i skopiuj pliki z powrotem.

Najpierw sprawdź Zarządzanie dyskami. Czasami partycja nadal istnieje, a Windows po prostu zapomniał litery dysku. Jeśli tak, dodaj literę i gotowe. Jeśli obszar jest oznaczony jako Nieprzydzielone, partycja prawdopodobnie została usunięta.

Krok 1: Odzyskaj pliki

Najpierw skopiowałbym pliki przed próbą naprawy. Tak jest bezpieczniej. Używałem Disk Drill w Windows 11 i z tego, co widziałem, przebieg wyglądał tak samo jak w Windows 10. Program znalazł brakującą partycję i zachował strukturę folderów w większości nienaruszoną, co oszczędziło mi później trochę porządkowania.

Oto proces:

1. Zainstaluj Disk Drill na innym dysku, nie na uszkodzonym.
  2. Otwórz program i wybierz cały fizyczny dysk, na którym wcześniej znajdowała się utracona partycja.
  3. Kliknij Search for Lost Data.
  4. Jeśli to dysk zewnętrzny, program zapyta o tryb skanowania. Wybrałem Universal Scan do zwykłych zadań odzyskiwania. Advanced Camera Recovery ma sens tylko w przypadku kart wideo z kamer lub dronów.
  5. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy. Nie przerywaj go.
  6. Jeśli utracona partycja się pojawi, otwórz ją i przejrzyj foldery.
  7. Podejrzyj kilka plików. Zawsze sprawdzam kilka zdjęć, dokumentów lub filmów, zanim zaufam wynikowi.
  8. Wybierz potrzebne pliki i kliknij Recover.
  9. Zapisz je na innym dysku.

Krok 2: Spróbuj przywrócić partycję

Jeśli chcesz przywrócić oryginalną partycję zamiast zaczynać od zera, TestDisk zwykle jest kolejną rzeczą, której bym spróbował.

Kroki:

1. Pobierz TestDisk i uruchom testdisk_win.
  2. Utwórz plik dziennika.
  3. Wybierz dysk fizyczny.
  4. Pozostaw wykrytą tablicę partycji, chyba że już wiesz, że jest błędna.
  5. Otwórz Analyse, a następnie uruchom Quick Search.
  6. Jeśli nie znajdzie partycji, uruchom Deeper Search.
  7. Gdy znajdziesz brakującą partycję, zaznacz ją i wybierz Write.
  8. Uruchom ponownie komputer.

Jeśli się udało, Windows powinien ponownie zobaczyć partycję po restarcie.

Krok 3: Utwórz nową partycję, jeśli przywracanie się nie powiedzie

Czasami TestDisk jej nie przywraca. Czasami po prostu ci na tym nie zależy i chcesz tylko znowu mieć działający dysk. W porządku. W takim przypadku utworzyłbym nową partycję.

1. Otwórz Zarządzanie dyskami.
  2. Kliknij prawym przyciskiem myszy obszar Nieprzydzielone.
  3. Wybierz Nowy wolumin prosty.
  4. Przejdź przez kreator, przypisz literę dysku i wykonaj szybkie formatowanie.
  5. Skopiuj z powrotem odzyskane pliki.

Jest jedna rzecz, której bym nie ignorował. Jeśli dysk stuka, uruchamia się i znika, rozłącza się w trakcie używania, nie pojawia się niezawodnie albo w ogóle nie jest widoczny w Zarządzaniu dyskami, zatrzymaj się. To zaczyna wyglądać na problem sprzętowy, a nie błąd partycji. Oprogramowanie nie naprawi umierającego dysku. Jeśli pliki są ważne, bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie laboratorium odzyskiwania danych.

Jednak w przypadku sprawnego dysku z usuniętą partycją ta droga zwykle daje największe szanse. Miałem już przypadki, że to działało, a główna zasada była prosta. Najpierw odzyskiwanie, potem naprawa.

Jeśli Zarządzanie dyskami pokazuje to miejsce jako RAW zamiast Nieprzydzielone, potraktowałbym to trochę inaczej, niż sugerował @mikeappsreviewer. RAW często oznacza, że wpis partycji nadal gdzieś wskazuje, ale metadane systemu plików zostały uszkodzone podczas zmiany rozmiaru. W takim przypadku zbyt wczesne zapisanie nowej tablicy partycji jest ryzykowne.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Najpierw sprawdź SMART w CrystalDiskInfo. Jeśli stan wygląda źle, przestań przy nim majstrować.
  2. Zrób obraz sektor po sektorze całego dysku czymś w rodzaju HDD Raw Copy Tool lub ddrescue.
  3. Pracuj na obrazie, nie na oryginalnym dysku.
  4. Użyj sprawdzania naprawy systemu plików dopiero po skopiowaniu plików. Nie uruchamiaj najpierw chkdsk. Ludzie robią to i szybko robi się bałagan.
  5. Jeśli partycja jest NTFS i pokazuje RAW, warto sprawdzić DMDE, ponieważ często znajduje starą strukturę woluminu lepiej niż ogólne narzędzia do partycji.

Disk Drill nadal jest solidnym wyborem do odzyskiwania utraconych partycji w Windows, zwłaszcza jeśli chcesz prostszy interfejs i podgląd plików przed odzyskaniem. Jeśli to możliwe, użyłbym go na sklonowanym obrazie. To bezpieczniejszy ruch.

Poza tym, jeśli stało się to podczas zmiany rozmiaru, sprawdź, czy nie ma niewielkiego przesunięcia pozostałej partycji. Widziałem, że sektory początkowe przesuwały się o niewielką wartość, a stare dane nadal tam były. TestDisk czasami to znajduje, a czasami nie.

Krótka wersja: najpierw odzyskaj pliki, ale najpierw zrób klon, jeśli stan dysku jest choć trochę podejrzany. I nie formatuj tego miejsca, nawet jeśli Windows ciągle cię o to męczy.

Jeśli chcesz mieć dobrą frazę do wyszukiwania dla tego bałaganu, użyj hard drive recovery guide, step by step.

Znalazłem też to, obejrzyj ten szybki przewodnik odzyskiwania utraconej partycji.

Jeśli wrzucisz zrzut ekranu z Zarządzania dyskami, z numerem dysku, RAW vs Nieprzydzielone, MBR vs GPT, ludzie tutaj mogą to dość szybko zawęzić.

Jeśli Zarządzanie dyskami pokazuje obszar jako RAW zamiast Nieprzydzielone, byłbym trochę ostrożniejszy niż zarówno @mikeappsreviewer, jak i @viajantedoceu. RAW może oznaczać, że partycja nadal istnieje, ale system plików został uszkodzony podczas zmiany rozmiaru, więc przejście od razu do jej naprawiania może utrudnić odzyskiwanie.

Co najpierw bym sprawdził:

• Czy rozmiar partycji pozostał mniej więcej taki sam?
  • Czy dysk to HDD czy SSD?
  • Czy DiskPart wyświetla partycję, nawet jeśli Eksplorator jej nie pokazuje?

Otwórz Wiersz polecenia jako administrator i uruchom:

diskpart
list disk
select disk X
list partition
list volume

Jeśli wolumin tam istnieje, jeszcze niczego nie twórz od nowa. I przede wszystkim nie uruchamiaj najpierw chkdsk na woluminie RAW. To narzędzie ma zły zwyczaj zamieniać może da się odzyskać w teraz jest dziwnie i gorzej.

Wolałbym:

1. Najpierw wykonać obraz dysku, jeśli pliki są bardzo ważne.
  2. Przeskanować cały dysk, a nie tylko brakujący wolumin.
  3. Odzyskać pliki na inny dysk.
  4. Dopiero potem bawić się w naprawę partycji.

Disk Drill to tutaj solidna opcja, ponieważ łatwiej sprawdzić, co nadal da się odzyskać, zanim zaczniesz z powrotem zapisywać zmiany. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli struktura folderów nadal się pokazuje, to naprawdę bardzo dobry znak.

Sprawdź też Podgląd zdarzeń pod kątem błędów dysku. Jeśli widzisz błędy I/O lub kontrolera, przestań kombinować z oprogramowaniem i załóż problem sprzętowy.

Dodatkowo warto zajrzeć do tego wątku na temat odzyskiwania utraconej partycji i przywracania brakujących plików.

Wrzuć zrzut ekranu z Zarządzania dyskami oraz wynik list partition. To szybko zawęzi problem.

Dodałbym jedną rzecz, o której inni wspomnieli tylko mimochodem: sprawdź, czy narzędzie do zmiany rozmiaru zmieniło GUID/ID typu partycji albo ukryło partycję, a nie tylko ją usunęło. Widziałem, jak partycje GPT wracały jako błędnie oznaczone „Basic Data” albo były oznaczone jako ukryte/offline, a Windows zachowuje się wtedy tak, jakby wolumin zniknął, mimo że dane nadal tam są.

Zanim więc uruchomisz skanowanie odzyskiwania, sprawdź dysk czymś, co wyraźnie pokazuje atrybuty partycji. MiniTool Partition Wizard, AOMEI, a nawet linuxowy live USB z gdisk/lsblk mogą ujawnić, czy partycja nadal istnieje, ale ma złą flagę. Czasem to szybsze rozwiązanie niż głębokie odzyskiwanie.

Trochę nie zgadzam się z przechodzeniem od razu do zapisów w TestDisk, jeśli nie masz pewności co do starych granic. Po zmianie rozmiaru błędny zapis może sprawić, że kolejna próba będzie jeszcze gorsza.

Jeśli chodzi o Disk Drill:
Zalety: łatwy podgląd, dobre skanowanie całego fizycznego dysku, przyzwoita rekonstrukcja struktury folderów, mniej onieśmielające niż narzędzia niższego poziomu.
Wady: to nie jest narzędzie, któremu zaufałbym najpierw przy ręcznej korekcie metadanych partycji, głębokie skany mogą trwać całe wieki, a najlepsze funkcje mają największe znaczenie wtedy, gdy już pogodziłeś się z odzyskiwaniem plików zamiast bezpośredniego przywracania partycji.

Moja kolejność byłaby więc taka:

1. Zweryfikować problem ukrycia/offline/typu
  2. Jeśli to SSD, szybko się wstrzymać, bo TRIM jest wrogiem
  3. Sklonować dysk, jeśli coś wygląda niestabilnie
  4. Przeskanować sklonowany dysk za pomocą Disk Drill
  5. Dopiero potem próbować naprawy tablicy partycji

@viajantedoceu, @yozora i @mikeappsreviewer mają zasadniczo rację w kwestii „nic na nim nie zapisuj”. Brakującym elementem jest sprawdzenie, czy partycja została błędnie rozpoznana, zamiast być naprawdę utracona. Zrzut ekranu z Zarządzania dyskami oraz informacja, czy to SSD czy HDD, bardzo zmieniłyby zalecenia.