Powiedz mi proszę, że jest nadzieja na odzyskanie plików z dysku twardego ExFAT

Mój zewnętrzny dysk twardy exFAT nagle przestał wyświetlać moje pliki i obawiam się, że mogłem utracić ważne dokumenty i zdjęcia. Nie formatowałem go ani nie kopiowałem jeszcze na niego nic nowego. Jaki jest najbezpieczniejszy sposób odzyskania plików z dysku twardego exFAT bez pogorszenia utraty danych?

Na razie przestań używać tego dysku. To najważniejsze. W przypadku exFAT usunięte pliki często nie są od razu nadpisywane, więc jeśli od czasu zniknięcia folderu nie zapisano wielu nowych danych na dysku zewnętrznym, odzyskanie może być nadal możliwe.

Kilka rzeczy, których bym unikał:

1. Nie kopiuj niczego nowego na ten dysk.
  2. Nie formatuj go, nawet jeśli Windows wyskoczy z taką sugestią.
  3. Nie uruchamiaj CHKDSK, zanim nie spróbujesz odzyskać plików.
  4. Nie instaluj oprogramowania do odzyskiwania na tym samym dysku zewnętrznym, z którego próbujesz odzyskać dane.

Warto też sprawdzić proste rzeczy, zanim założysz, że folder został naprawdę usunięty. Wyszukaj nazwy plików w Windows, włącz Pokaż ukryte pliki w Eksploratorze plików i sprawdź Zarządzanie dyskami, aby upewnić się, że dysk pokazuje się z oczekiwanym rozmiarem. Czasami Windows po prostu dziwnie się zachowuje albo pliki są ukryte, a nie zniknęły.

Jeśli rzeczywiście zostały usunięte, Disk Drill sprawdził się u mnie dobrze w podobnej sytuacji z zewnętrznym dyskiem exFAT i zdjęciami rodzinnymi. Zainstalowałem go na komputerze, a nie na dysku zewnętrznym, potem podłączyłem dysk i najpierw utworzyłem obraz dysku, ponieważ nie do końca ufałem temu dyskowi. Następnie przeskanowałem obraz zamiast oryginalnego dysku.

Podstawowy proces wyglądał tak:

1. Zainstaluj Disk Drill na innym dysku.
  2. Podłącz zewnętrzny dysk exFAT.
  3. Utwórz obraz dysku, jeśli stan dysku budzi wątpliwości.
  4. Wybierz obraz lub dysk i uruchom Universal Scan.
  5. Poczekaj na zakończenie skanowania.
  6. Przejrzyj pliki przed ich odzyskaniem.
  7. Zapisz odzyskane pliki na innym dysku, nie na tym, z którego je odzyskujesz.

Wersja dla Windows obejmuje 100 MB darmowego odzyskiwania, więc możesz przynajmniej potwierdzić, czy pliki da się odzyskać, zanim zapłacisz.

Jeśli brakujące pliki to filmy z kamery lub drona, funkcja Disk Drill Advanced Camera Recovery (ACR) może pomóc, ponieważ jest przeznaczona do pofragmentowanych plików wideo, które zwykłe skanowanie może pominąć.

Jeśli Disk Drill ich nie znajdzie, warto też przyjrzeć się TestDisk, zwłaszcza jeśli sama partycja exFAT jest uszkodzona. Jest darmowy, ale nie jest szczególnie przyjazny dla początkujących, więc działaj ostrożnie.

Jeśli dysk klika, rozłącza się, nie pojawia się na więcej niż jednym komputerze albo pokazuje niewłaściwą pojemność, przestań próbować odzyskiwania programowego. To zwykle wskazuje na problem sprzętowy. W takim przypadku bezpieczniejszym rozwiązaniem jest laboratorium odzyskiwania danych. Wiele takich firm oferuje bezpłatną ocenę dysku, a samo odzyskiwanie może kosztować od kilkuset dolarów do ponad 1000 dolarów w zależności od problemu, ale w przypadku zdjęć rodzinnych lub ważnych dokumentów może to być lepsza decyzja.

Nie zakładaj, że pliki zostały usunięte tylko dlatego, że dysk otwiera się jako pusty. W przypadku exFAT uszkodzony katalog lub wadliwa obudowa USB może sprawić, że wszystko będzie wyglądało na zniknięte, więc przed skanowaniem wypróbuj inny kabel/port lub obudowę, ale nadal niczego nie zapisuj na dysku. Jeśli pliki są bardzo ważne, najpierw utwórz obraz dysku i odzyskuj dane z obrazu, a nie z oryginału.

Nie pozwól, aby Windows skanował i naprawiał dysk, zanim nie będziesz mieć jego obrazu zapasowego w innym miejscu. Taka naprawa może zmienić metadane exFAT, a jeśli katalog jest już uszkodzony, może sprawić, że chaotyczne odzyskiwanie stanie się jeszcze bardziej chaotyczne. Poszedłbym za radą @suenodelbosque, by najpierw zrobić obraz, ale najpierw sprawdziłbym jedną nudną rzecz: czy dysk pozostaje podłączony wystarczająco długo, aby skopiować duże pliki lub utworzyć obraz bez rozłączania? Jeśli się rozłącza, bardzo zwalnia, klika lub pokazuje błędy odczytu, przestań używać aplikacji do odzyskiwania i pomyśl o laboratorium. Jeśli działa normalnie i tylko wygląda na pusty, to tak, jest realna nadzieja. Przeskanuj obraz dowolnym wybranym narzędziem, w tym Disk Drill, jeśli chcesz opcji przyjaznej podglądowi, ale odzyskuj dane na całkowicie inny dysk z wystarczającą ilością wolnego miejsca. Irytujący szczegół, o którym ludzie zapominają, jest taki, że odzyskane pliki często potrzebują więcej miejsca, niż się spodziewano, ponieważ możesz odzyskać duplikaty, pliki o zmienionych nazwach i fragmenty folderów.

Dysk, który pokazuje prawidłowy rozmiar, ale pusty folder główny, to zupełnie inny przypadek niż dysk, który zgłasza 0 bajtów lub prosi o zainicjowanie. W pierwszym przypadku są spore nadzieje, ale nie oceniaj możliwości odzysku wyłącznie na podstawie tego, czy pojawiają się stare nazwy folderów; uszkodzenie exFAT może pozostawić pliki możliwe do odzyskania, ale z brzydkimi ogólnymi nazwami, więc jeśli narzędzie na to pozwala, przeglądaj je według typu pliku i dat.